Le Havre – dupla vagy semmi

Ismét egy, a sztárok közé feltörekvő fiatal apaménről kell szót ejtenünk.

 

 Le Havre – france-sire.com

Az immáron dicsfényben tündöklő Sea The Stars mellett egy évjárattársa is figyelmet kér a világ telivértenyésztésének mozgalmas színpadán: az ír tenyésztésű, ugyanakkor francia röghöz kötődő Le Havre.

Noverre sötétpej fiának rövid pályafutás jutott (6 versenyéből 4-szer elsőként haladt át a célvonalon, és közel 1,2 millió eurót keresett). 2009-ben, hároméves korában ínsérülés következtében a Prix du Jockey Club (Gr1), azaz a francia derby megnyerése után egy hónappal máris visszavonulni kényszerült a versenyzéstől, holott még éves csikóként 100 ezer eurót fizettek érte a sikeres versenykarrier reményében. Az átütő siker ugyanakkor nem maradt el, csak más formában és később jelentkezett. A ménesben. Olvassák csak!

 Apa és lánya – akkor és most. Fotó: Equidia Live Twitter

 

A tenyésztésben idén még csupán a hetedik szezonját teljesítő apamén egyedülállónak mondható eredményt produkált, ugyanis e rövid idő alatt máris két olyan kancautód született utána, akik háromévesen képesek voltak véghez vinni a Poule d’Essai des Pouliches (Gr1) – Prix de Diane (Gr1) duplát. Avenir Certain apjának mindjárt a legelső, 2011-es évjáratából került ki, tehát 2014-ben csinálta meg ezt a dupla klasszikus-győzelmet, míg a 2013-as születésű, mindeddig veretlenül futó La Cressonniere az idei évben érte el ezt a nem mindennapi bravúrt. Extra érdekesség, hogy mind apának, mind a lányainak ugyanaz, az élő legendává vált ember volt a felkészítője. Ő nem más, mint Jean-Claude Rouget mester, aki ugyebár a Derby-Diane duplával kapcsolatban is történelmet írt a napokban. Micsoda francia sikersztori! Epekedve várjuk, miként íródik tovább a történet.