Küszöbön a Melbourne Cup

Már csak egyet kell aludni az ausztrálok legóriásibb futamáig.

Ha azt írom, „legóriásibb”, azzal nem lehet mellé lőni: a történelem, a körítés, a mezőny, a táv, a közönség, a pénzdíjazás mind-mind a plafont súrolja. A Melbourne Cup ma is a leggazdagabb hendikep futam a világon, hiszen 8 millió ausztrál dollárt osztanak szét a legeredményesebb 10 telivér között. Vagy legszerencsésebbek között? A 24 induló bővelkedik tehetségben, mégis még a legjobb ló is beragadhat, vagy kiszorulhat a neki megfelelő nyomvonalból a 3200 méteres táv során, így aztán hatványozottabban van szükség ebben a versenyben a szerencsére.

Már bemutattuk a legszemrevalóbb európai aspiránsokat, ezért szóljunk pár szót a hazaiakról – és az elengedhetetlen japánokról. Bár címvédésre is van lehetőség, az idei kupa favoritja nem a Godolphin lováé, hanem a hazai színekben starthoz álló Constantinople. Nem is akárki a lovasa, mint Joao „Magic” Moreira. A nemrégiben székhelyét Hong Kongba újra áthelyező David Hayes a trénere és a társtulajdonosa is a Coolmore-os telivérnek, ki egészen ez év szeptemberéig Aidan O’Brien istállójában állomásozott, kivel legmagasabb teljesítménye egy Gr2-es második helyezés volt. Hayes neve alatt eddig egyszer állt starthoz, a Caulfield Cup-ban (Gr1), ahol negyedik lett a japán ló mögött.

A „japán ló” pedig szintén ott lesz a keddi startnál, mint másodfavorit. Mer De Glace élete legnagyobb sikerét aratta a kenguruk földjén, míg otthon csak kisebb versenyekben állt starthoz, igaz, eredményesen. Ki tudja, tán megint kegyes lesz hozzá az ausztrál gyep…

A Caulfield Cup befutója: elől Mer De Glace, mögötte a sárga Finche és a pej hókás Constantinople

Chris Waller-nek Winx-en túl is van élet, így ő adja a mezőny harmad-favoritját, azt a Finche-t, ki tavaly negyedik volt a kupában. Idén ötödik  Mer De Glace mögött a Caulfield Cup-ban, és második a Turnbull-ban (Gr1).

Igazából bármilyen kimenetellel, de a Melbourne Cup biztosan mesés történetet mesél majd el – mint minden nagy verseny. Ez az, ami a Kentucky Derby az USA-ban, az Epsom Derby Angliában, és a Prix de l’Arc de Triomphe Franciaországban. A nagybetűs verseny, mely minden tenyésztő, tréner, futtató és zsoké álma. Itt most 24 csapat várja, hogy az Ő álma váljon valóra.

Az egészet pedig nem egy ország, de egy fél világ fogja figyelemmel kísérni. Ki már régóta követi ezt a csodálatos sportot, tudja, milyen becenévvel illetik a Melbourne Cup-ot: a futam, mely megállít egy nemzetet. Ki egész napra, ki csak arra a pár percre, de megáll, és minden figyelmét a versenyre összpontosítja. Előtte-utána pedig színes programok közül válogathatnak, akik Flemington-ban egy tízfutamos versenynap, divatbemutatók, élő koncertek közepette testközelből kívánják élvezni a történelmi eseményeket, de Viktória államon kívül is számos klub megrendezi a közös Melbourne Cup-nézős partiját. A stílusos megjelenés persze ott is kötelező!

Ahogy a pezsgő és a falatkák is…

Start magyar idő szerint holnap reggel 5:00! Ki ne hagyják!

Fotók: Flemington.com, Herald Sun