Krónika – itt a vége?

Maximum Security visszatért, Sea Of Class elpusztult.

Sajnos korábban biztató bekezdéseket írtunk arról, hogy Sea Of Class (nyitóképen) a hónap elején erősen kólikázott, és állapota súlyos volt, de stabil. Sajnos a fantasztikus kanca, ki tavaly ezernyi szívet rabolt el, mikor négy Gr1-es diadal után majdnem elkapta Enable-t a párizsi célvonalban, feladta a harcot betegségével. William Haggas, a ló trénere nyilatkozta, hogy belei egy részét is kioperálták a hasüregi csomó mellett, mely kiderült, hogy limfómás tumor volt. Az orvos figyelmeztette őket, hogy a limfóma lehet agresszív, és sajnos igaza volt. Újabb tumor jelent meg, mely már narancs nagyságú volt, és legjobbnak látták, ha elaltatják.

Vannak napok a versenypályán, mikor hitet ad egy szereplés. Még a hat induló ellenére is: Maximum Security megküzdött a győzelemért, és végre tényleg az övé a Gr1-es trófea. A sors fintora, hogy újfent óvást intettek ellene, de pár percen belül elutasították. És majdnem az elemek is megakadályozták a nehezen szerzett győzelemben: a Mommouth Park-ban, ahol a Haskell Invitational-t is futották, hat, nem Graded-besorolású futamot is eltöröltek a hőség miatt, de szerte az Államokban napokat maradtak üresek a lelátók. Legközelebb az augusztus 24-ei Travers-ben várhatjuk vissza a Florida Derby győztesét.

Míg egyes pályák bezártak, Santa Anita Park már a gyep sprintpálya újranyitását tervezik: vélhetően a szeptemberrel kezdődő meetingen fognak újra a lankás sprintpályát, amelyen verseny közben is történt halálos kimenetelű baleset, hiszen egy részen itt találkozik a fő homokos pályával is.

Chad Brown manapság kap hideget-meleget, de ez mindenképp meleg – sőt forró egy lehetőség: a Royal Ascot-i hősnő, Thanks Be privát eladáson keresztül irányt változtat, és új tulajdonosa New York-ba repteti Mukhadram lányát.

Nem ő az egyetlen csiszolatlan gyémánt Brown istállójában: Guarana a hétvégén megnyerte a Coaching Club American Oaks-t Saratoga-ban, mely már második Gr1-es sikere volt a veretlen kancának.

Van, mikor négy futam is elég. A Gr1-győztes Siyarafina két hónap alatt négyszer állt starthoz, és májusban még ezt írtuk róla krónikánkban: „Az eddig csak mérföldön futott telivér most aratta első Group 1-es sikerét – és nem az utolsót?” Nos, több se kellett Aga Khan-nak, a kanca befejezte versenykarrierjét, és a ménesi legelőre költözik.

Jerry Hollendorfer, kit kirúgtak a Santa Anita Park-ból, minden Stornach Goup-hoz közhető versenypályáról, és még a New York-i szívesen látás is 180 fokos fordulatot vett; most Del Mar ellen nyújtott be polgári pert, amiért nem akarnak neki boxokat biztosítani. Ügyvédje elmondta: szerinte nem nyerhetnek. Akkor?

A Godolphin pedig megvette a The Everest 12., azaz utolsó üres startboxát Ausztrália leggazdagabb futamában. Hogy milyen ló kerül bele, azt még egyelőre nem tudni – de tavaly harmadikak lettek Osborne Bulls-al.

És hogy valami egészen elképesztővel zárjuk eheti krónikánkat: a múlt heti Grand Prix de Paris nem csak Japan első királykategóriás sikere volt, de a képen látható apjának, a nagy

Galileo-nak ő volt a kerek 80. Gr1-győztes ivadéka!

Hogy összesen mennyit nyertek csikói, azt ember legyen a talpán ki megszámolja…

Kép: Sporting Life, Racing Post twitter