Krónika – válság

Folytatódnak a bonyodalmak Santa Anita környékén.

Március 14-én, pár nappal a Santa Anita Park-i újranyitást követően Princess Lili B két elülső lábát törte a főpályán edzés közben. Ezzel a hároméves kanca a december 26-ai téli meeting óta a 22. telivér, aki életét vesztette a kaliforniai létesítményben. A Stornach Group, azaz a pálya vezetősége természetesen el van keseredve, és még aznap bejelentették: zéró toleranciát jelentettek be Santa Anita-ra és Golden Gate-re a versenynapokon használt gyógyszerekkel szemben. Ezzel a nemzetközi „trendet” követik: az IFHA sztenderdek mindent elvileg mindent tiltanak, de mindezidáig kivételt képzett az észak-amerikai versenypályákon a Salix (köznyelven Lasix) használata. Továbbá szigorítják a legális nem-szteroid gyulladáscsökkentők, ízületi injekciók, lökéshullám-terápiák és anabolikus szteroidok alkalmazását; de megnövelik a versenyeken kívüli drogteszteket is, több másik reguláció mellett. A Stornach Group ezen felül tervezgeti az ostorhasználat szabályzatát is. További tárgyalások várhatóak ez ügyben az ipari részvényeseikkel, de a publikum interneten hevesen szorgalmazza a versenyszámok csökkentését, hogy enyhüljön a nyomás a lovak futtatására. Többen is aggodalmukat fejezték ki, hogy talán nem megfelelő állapotú telivéreket állítottak starthoz, hogy meglegyen a kvótaszám az egyes futamokban.

A pénteki részvényesekkel történő tárgyalás után be is jelentették, hogy a március 22-ei kapunyitás elmarad, a Lasix betiltását pedig még többen vitatják. A többi javaslattal nem volt kifogás, még Del Mar is az ügy mellé állt. Innentől kezdve tréningben az ostor is csak biztonsági okokból használható, előrehajtó segítségként tilos.

Mi is az a Lasix? Egyszerre vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, főként a telivérek vérzésének elkerülése érdekében, ritkábban ödémák kezelésében használatos. A vérzés fizikai terheléskor gyakran előforduló tünet a telivéreknél, mikor a vérnyomás 25 mm-es nyomásról 100 mm-eresre emelkedik, amit egyes egyedeknél repedést okoz a hajszálerekben, és vér jut a tüdőbe, legsúlyosabb esetben mindkét orrlyukon keresztül tud csak távozni.

A Godolphin háza táján sem minden rózsás: Quorto, a májusi 2000 Guineas másodfavoritja biztosan kihagyja az első brit klasszikust, mert tréning közben lesérült Dubaiban. Dubawi veretlen fia az istálló nagy kárára a szezon második feléig biztosan távol marad a versenypályák nyüzsgésétől, pedig legutóbb Aidan O’Brien lova előtt nyert Gr1-et szeptemberben Curragh-ban.

De Curragh sem fog egy ideig részt venni a körforgásban: áprilisi 13-ai szezonnyitója Naas pályájára lett áthelyezve, mivel a decemberre tervezett hivatalosan 72 millió eurós pályafelújítás csak áprilisban lesz kész.

Az egykori ballydoylei csillagok, Lancaster Bomber és Sioux Nation pedig nagy utazás előtt áll: az ötéves Lancaster Bomber Dél-Afrikában folytatja tenyészkarrierjét, míg Sioux Nation első Scat Daddy fiúként lesz felállítva Victoria Állam-ban. Ugyanoda, a Swettenham Stud-ba került Ausztrália első tenyészménje is Dubawi-tól.

Ausztráliába utaznak még az öreg kontinens beindulása előtt William Buick és Oisin Murphy is, kik a következő két hétvégében fognak a kenguruk földjén lovagolni.

A múlt hétvégi ausztrál versenynap után pedig megpecsételődött két sors: a kétszeres Newmarket Handicap-győztes Redkirk Warrior (nyitóképen) nem tudja megvédeni címét, utolsó előttiként ért célba, így csapata boldog nyugdíjas évekre küldi a nyolcéves heréltet. Vele szemben az épp karrierje csúcsán álló Trapeze Artist-ra lecsaptak a tenyésztők, és a hétvégén negyedik Gr1-győzelmét arató négyéves mén a Widden Stud-ban fogja kezdeni ménesi életét a versenyszezon befejeztével.

Fotó: Punters