Krónika – újra a régi kerékvágásban

Ettől a héttől befejezzük az újraindulások dátumainak közlését, nem írjuk, hol mikor indulnak, folytatódnak a versenyek, így még több színes hírrel szolgálhatunk.

Ma a nagy víz túloldalán kezdünk. Mivel a Kentucky Derby hetek óta ismert dátuma szeptember ötödike (sőt a hétvégén közölték, hogy a Preakness október 3), így értelemszerűen ki tudták terjeszteni a Derbyhez vezető felkészülési állomásokat. Az első ilyen plusz kiírás rögtön a szombati, 150 ezer dolláros Matt Winn Stakes lesz, ahol 50-20-10-5 pont gyűjthető. A legfurcsább helyzetbe „a Haskell” kerül, amelynek a szerepe így teljesen meg fog változni. Ezt az amerikai versenyrendszerben, egy nyári derbynek aposztrofáltuk eddig, jóval a 3 db Triple Crown futam után, de most itt is lehet majd 170 pontot gyűjteni a derbyálmok beteljesüléséhez.

A “Road to the Kentucky Derby” sorozat változásai természetesen a kancákat is érintik, ők az Oaks-hoz gyűjtögethetnek pontokat újabb futamokban.

Az American Graded Stakes Committee (AGCS) of the Thoroughbred Owners and Breeders Association (TOBA) csökkentette a Grade futamok pénzdíjának alsó határát. Köztudott, hogy egy futam besorolásához a két legfontosabb tényező, hogy a megfelelő pénzdíj mellett, minőségi lovak fussanak benne. Ebben tettek most engedményt, így Grade 1-es versenyt az eddigi 300 helyett már 250 ezer dollárért is ki lehet írni. (Gr2 150 e, Gr3 100 e.)

Ugyanezen témában van egy táblázatunk Angliából. Senki nem kérdezte természetesen a véleményünket, de ez egy kiváló példája a felelős döntésnek, hogy a nagyfutamok pénzdíjai csökkennek és ezt a pénzt a szerényebb képességű lovak gazdái kapják.

Táblázat: britishhorseracing.com

Angliában lassan kezdenek körvonalazódni a dolgok, és mindössze egyetlen Gr1-es verseny, a Lockinge Stakes fog áldozatául esni a járványnak.

A legfontosabb változás az elmúlt napokhoz képest, hogy 2020 június 15-ig kizárólag a Gr1-es versenyekben futhatnak külföldi lovak, de az őket kísérő szakembereknek 14 napot automatikusan karanténban kell tölteniük, így nem valószínű, hogy pl. Andre Fabre ott lesz Newmarketben. Az írekre, így pl. Aidan O’Brienre nem vár viszont karantén. A derbyt és a kancadíjat a már említett több évszázados szabályozás miatt (hogy a pálya középső része szabadon látogatható) idén talán Newmarketben rendezik meg, de ez még nem végleges.

Európa egyik leginkább járvány sújtotta országában, a taljánoknál is éledezik a szezon.  A Derbyt június 21-én, a kancadíjat egy héttel később futják.

A nyitóképen is látható mauritiusi zsoké, Karis Teetan remek hétvégét zárt. Szombati villámesküvője után két győzelmet is szerzett a hongkongi versenynapon. Mivel értelemszerűen nem utazhattak haza Mauritiusra, így nem tudták megtartani azt az álomesküvőt, amit elképzeltek. Sok boldogságot!

Sibylle Vogt nem lassít. A februári Saudi Cup zsokévetélkedésén is remeklő svájci lovashölgy már hét versenyt nyert 2020-ban, és ezzel elérte a bűvös százas álomhatárt. Ehhez is gratulálunk!

Újabb hírességet köszönthetünk a futtatók táborában. Az FC Barcelona ifjú csillaga, Clement Lenglet adott két lovat tréningbe Francis-Henri Graffardhoz. Sőt a futballsztár már az első győzelmén is túl van, amit a képen látható Bois d’Argent (Toronado) hétfőn győzött Chantilly-ban.

Kép: twitter