Krónika – túl az életveszélyen

Roaring Lion kikerült a kórházból.

Tíz nap alatt két műtéten is átesett a Cartier-en Év Lovának is választott Roaring Lion, kinek kólika veszélyeztette az életét. Augusztus 8-án azonban a lóversenyvilág megkönnyebbülésére visszakerült új-zélandi otthonába, a Cambridge Stud-ba. Hosszú út áll még előtte, de a jó esélyei vannak a teljes felépülésre.

A héten az amerikai lóversenyzés volt a sztár, azon belül is az Arlington Million ünnepnapja. Az idén szárnyaló Bricks And Mortar pedig „el is kelt” a remekelés után: a japán Shadai Farm vásárolta meg a tenyésztési jogait az ötéves Giant’s Causeway apaságú ménnek. A Breeders’ Cup után fog költözni a távol keletre. Az országra sajnos rá is fér az ígéretes apamének behozatala, hiszen nem csak Deep Impact-et, de a héten King Kamehameha-t is elveszítették. Haláláról Facebook-on írtunk.

Nem csak Arlington-ban, de Saratoga-ban is dübörögtek a paták a turfon: az eddig szerényebb sikereket arató Got Stormy óriásit robbantott a Fourstardave Handicap-ben, mely nem csak első Gr1-es győzelme lett a négyéves kancának, nem csak csúfosan kikaptak tőle a „fiúk”, de még a pályarekordot is átírta futásával. Ezzel bekerült a Breeders’ Cup Mile mezőnyébe, és ismerve trénere, Mark Casse előéletét, könnyen elképzelhető, hogy a fantasztikus Tepin sikere meg lesz ismételve egy újabb kanca képében.

 

Írországban már kiélezettebb versenyt láthattunk a kétévesek Phoenix Stakes-ében, ahol Siskin brillírozott tovább (nyitóképen): Khalid Abdullah herceg csikója már négy startból veretlen, és Gr2-es sikere után ezzel már a legfelsőbb szinten szinten vizsgázott le kitűnően, hiszen még a start előtt bonyodalmak alakultak, mikor Mount Fuji ledobta lovasát, és “rátapadt” a későbbi nyerőre. Nem csak lónak, de trénerének, Ger Lyons-nak is ez volt első ír Gr1-es sikere.

Örülhetnek a virginiaiak is, hiszen az államban újra helyet kapott a lóversenyzés. Az 1997-ben nyitott, és 2014-ben kapuit bezáró Colonial Downs új arculatot kapott, és Secretariat Turf Course néven újranyitott. Úgy tartják, jelenleg ott van Észak-Amerika legjobb füves borítású pályája ezzel. 800 embert foglalkoztatnak ezzel, csütörtökön, pénteken és szombaton rendeznek versenynapokat augusztus 8-ától szeptember 7-éig. Összesen 7,5 millió dollárt osztanak ki.

A szaúdiak nem kicsit léptek, hogy rákerüljenek a nemzetközi galoppsport térképére: Szaúd-Arábia saját The Jockey Club-ja bejelentette, hogy február 29-én rendezik az első Saudi Cup-ot, mely 20 millió dolláros összdíjazásával a világ leggazdagabb futamává válik. Nem csak a 10 millió dolláros első díj fogja kecsegtetni indulásra a futtatókat, hanem hogy a Pegasus World Cup Invitational első három helyezettje mind meghívást kap, a Jockey Club állja a lovak teljes ellátását a boxbérléstől az állatorvoson, takarmányon, kovácson át a szállításig, és a tulajdonosok elszállásolását is. A Saudi Cup-ba ingyen lehet nevezni és futni, és a 10. helyig fizetnek pénzdíjat. Majd az idő kideríti, pénzen lehet-e lóversenyzést venni a riyadhi King Abdulaziz versenypályára…

A japánoknak 19 évet kellett várni a második brit Gr1-es trófeára, de lehet kicsit kevesebbet kell majd a harmadikra: a 2017-es Japan Cup győztese, Cheval Grand starthoz áll a Juddmonte International-ban két hét múlva, míg a goodwoodi hősnő, Deirdre az Irish Champion Stakes-ben folytatja.

Ahogyan William Buick is végre folytatja: a május óta nem versenyző zsoké post-traumás fejfájásban szenvedett, de augusztus 2-án már újból lovagolt. Vasárnap pedig a Prix Maurice de Gheest-ben (Gr1) volt harmadik.

Joseph O’Brien sorsfordító Rekindling-je, ki 2017-ben elhozta neki a Melbourne Cup trófeáját, visszavonult a versenyzéstől. A Kupa után Ausztráliában maradt, és egyszer állt csak starthoz – akkor is az Australian Cup mezőnyében végén ért célba, és többet nem tért vissza a pályára. Már nem is fog, és tenyészkarrierjének helyszíne még kérdéses.

Golden Horn viszont apaméni pályáját is íveli felfelé: a többszörös Gr1-győztes mén első black-type ivadéka is kikerült West End Girl képében, kiről nemrég írtuk, hogy megszerezte első győzelmét. A Mark Johnston istállójában álló kanca most a Sweet Solera Stakes-ben (Gr3) ért haza hibátlanul.

Kép: Racing Post