Krónika – repkedő milliárdok

A lóversenyzés elitvetélkedésének megvannak a maga évtizedek óta bejáratott periódusai. Az október az a hónap, amikor az Arc után a lóversenybarátok figyelme Newmarket felé fordul, hiszen ott kerülnek kalapács alá a jövő nagy ígéretei, mondjuk a jövendőbeli ARC-bajnokok.

Már a múlt keddi October Yearling Sale nyitónapja után szenzációt kürtölhettek világgá a hírügynökségek Newmarketből. MV Magnier 3,400,000 guineas-t, azaz több mint 1,3 milliárd forintot fizetett ki a Galileo – Shastye származású csődörcsikóért. Ezzel ő lett 2018 legdrágábban leütött yearlingje. Persze nem is annyira kimagasló ez az összeg, ha ideírjuk: Secret Gesture és Sir Isaac Newton teljes testvéréről beszélünk.

A fiatal sztármén azonban 24 óráig sem volt csúcstartó, mert szerdán vezették ringbe az általunk is legjobban várt Dubawi-Dar Re Mi származású reménységet. Nos, azt már Lady Lloyd Webber is könnynek között vette tudomásul, hogy az egykor a pályán is káprázatos kancájának – és itt a képen látható – méncsikójáért 3,5 millió guineast fizetett a David Redvers Bloodstock. A nap kilenc legdrágább vételbe csak Galileo, Dubawi és Sea The Stars apaságú csikók kerültek, és az átlagáruk 1,35 millió felett volt.

 

Hárommillió fölé ugyan nem licitáltak a vevők az October Yearling Sale (Book 1) zárónapján, de a Stroud Coleman Bloodstock két kancacsikót is éppen 1,2 millió g-ért ütött le, naná, hogy korunk két legfelkapottabb sztárménjétől, Dubawitól és Galileo-tól.

A 3 nap alatt 14 yearlingért fizettek legalább 1 milliót, és a teljes forgalom 106,503,000 gns volt. Rekordbevétel.

Ahogy véget értek az árverések,  már komoly meetinget rendeztek a lóversenyzés bölcsőjében. A meglehetősen szeles, pénteki napon a kétéves kancák nagydíja, a Fillies’ Mile volt a legfontosabb verseny, ahol nem jött össze Aidan O’Briennek, hogy győzelmei számában beérje Henry Cecil hatosát. Hogy miért? Mert fia, Joseph ismét “a tyúkszemére lépett”. Persze a családi fölény nem maradt el, mert a nyerő Iridessa-t (Ruler Of The World) az a Hermosa követte a célban, akit az öcskös (Donnacha) lovagolt és akit a papa (Aidan) készített. Mikor a világ talán legsikeresebb trénerét megkérdezték, hogy mit szól mindehhez, csak annyit mondott: “nagyon boldog vagyok”. Joseph egyre inkább a lóversenyzés megkerülhetetlen alakjává válik. Négy éve még lovasként nyerte ezt a versenyt (Together Forever), míg pénteken már trénerként vezethette vissza a nyerőt.

Szombaton az egész európai lóversenybiznisz egyik legígéretesebb kétévese kápráztatta a nagyérdeműt. Azok után, hogy szerdán teljes testvérét 3,5 millió guineas-ért ütötték le, naná, hogy nem okozott csalódást a bátyó. Így most Too Darn Hot Dewhurst győzelme miatt potyogtak Lady Lloyd Webber könnyei. A saját tenyésztés továbbra is veretlen és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett zeneszerző nagy reményekkel várhatja a 2019-es versenyszezont.

Repkedtek a milliók Flemingtonban is a Turnbull Stakes napján.  Winx futása óriási rekordbevételt hozott, melynek számait az alábbi képen láthatják. A hét meeting árbevétele 408 millió felett jár.

Aznap, hogy harmadszorra megkoronázzák champion jockey-nak, Silvestre De Sousa-t meg is kezdi a 18 napos eltiltását. Egy hat hónapos periódusban ugyanis túl sokat használta az ostort, így összegyűltek a büntetőpontjai (mint a jogsinál) és november 3-ig – azaz a Champions Day-en sem  – nem lovagolhat versenyben. A Melbourne Cup-ban viszont már ott lehet.

A Bajnokok Napja után búcsúzik Frankel egyik legjobb ivadéka, Cracksman is, aki tavaly éppen ezen a versenynapon robbant be a világelitbe. A King George VI and Queen Elizabeth S. nyerő Poet’s Word  is befejezi versenykarrierjét, őt a Shadwell’s Nunnery Stud várja szeretettel.

Enable második Arc sikerével éppen becsúszott a minden idők 20 legtöbbet kereső telivére közé. Ennek elsősorban két oka van. Ő – az egyik –  a legfiatalabb a listán, másodsorban pedig, hogy Európában a pénzdíjak – az Arc-ot leszámítva természetesen – a fasorban sincsenek a nagy amerikai, ázsiai versenyekhez képest. Redzel második Everest győzelme még nincs a táblázatban. Fontra átszámolva éppen elhagyta a 8 milliót így California Chrome mögé jön fel.

Japánban hármas korona győzelem győzelem született, igaz “csak” a kancák vetélkedésében. A kiemelt képen látható Almond Eye (Lord Kanaloa) nyerte a  Gr 1-es 2000 méteres Shuka Sho-t is, ezzel a JRA Fillies Triple Crown mindhárom ágát behúzta. Gratulálunk!

Nocsak, nocsak. Akkor mégsem Christophe Soumillon a fekete bárány? A belga elsők között kritizálta Longchampban azt a gyepre  alig emlékeztető valamit, de akkor a France Galop illetékesei ezt tagadták és kikérték maguknak. Viszont már az Arc-meetingen is láttuk, hogy a futófelület nem méltó Európa legnagyobb versenyéhez – no meg egy vadonatúj létesítményhez –  és ez most bizonyítást is nyert. A hátralévő három kiemelt napot Chantilly-ba és Saint-Cloudba helyezik majd át. Egy bocsánatkérés is elfér talán.

Képek: thoroughbreddailynews.com, tattersalls.com, racing.com, thoroughbredracing.com, MTakahashiPhotos