Krónika – Purton a sztár

E heti érdekességeink következnek a galoppvilágból.

Óriási versenynapokon vagyunk túl, de a java még csak most jön a szezonnak. Zac Purton ráadásul már a szezon közepén emlékezetessé tette magának az idei évet: 1000. győzelmét lovagolta, és $207 714 765 HK-s össznyereménnyel minden korábbi hongkongi zsoké rekordot felülírt.

Ha Yasuda Kinen papírformát mutatott volna, akkor a krónikánk címe is más lett volna: a június 2-án futott 1600 méteres kiírás Tokyo gyepén azonban alaposan meglepte a nagyközönséget, mikor Indy Champ győzelemmel abszolválta első Grade1-es próbáját. A toronymagas favorit, Almond Eye csak a harmadik helyre ért fel, amit akár zsokéhibának is nevezhetnénk, de a mérföldes táv is szokatlanul rövid az eddigi formához képest. Bár elsőként indult, mégis későn lépett a gázra a kanca.

Frankie Dettori már 32 éve kuporog a nyeregben, de mégis elhalasztaná visszavonulását, ha esélyét látja, hogy fia, Rocco ellen versenyezhessen a zöld gyepen. Elmondása szerint „nagyszerű ambíció”, hogy a most 14 éves fia ellen lovagolhasson – ugyanúgy, ahogy neki volt ez a klasszikus-győztes apjával, mely hatalmas élmény volt a számára.

A történet vége jött azonban el Jeremy Noseda számára: 55 évesen visszavonult a tréingezéstől a klasszikus-győztes idomár. 1993-ban került a Godolphin-hoz, miután évekig asszisztens trénere volt John Dunlop-nak és John Gosden-nek; és a királykékeknél olyan lovakat köthetünk hozzá, mint Lammtarra, Halling, vagy Balanchine. Noseda elmondása szerint „mosollyal az arcomon hagyom el a sportot, egy rakás boldog emlékkel.”

Epsomban nem csak a klasszikusok miatt íródott történelem: a Charlie Appleby istállójából kikerülő Space Blues győzelme a Surrey Stakes-ben (Listed) jelentette apjának, Dubawi-nak a 168. Stakes-nyertes ivadékát.

Brazen Beau pedig Európában első, összességében pedig második Stakes-nyertes ivadékát jegyezheti Avengers Queen képében, ki a Premio Mario E Vittorio Crespi-ben (Listed) győzedelmeskedett Olaszországban. Az ausztrál sprinter az északi és a déli félgömbön is megtalálható az év során 7 ezer fontos árfolyamon.

Calyx sajnos a szezon második feléig biztos nem tér vissza: a Commonwealth Cup favoritja sérülés miatt kikerült a nevezettek listájából. Múlt havi, élete első veresége után fájlalta lábát, és előre láthatólag csak ősszel kerül újra a pályára.

Ausztrália pedig már javában készül az őszre: a 99. Cox Plate-re nagy számú nemzetközi indulót szeretnének a mezőnybe csábítani, így a Moonee Valley Racing Club 11 magas rangú középtávú Gr1-es futammal partnerségbe lépett, hogy azok nyertesei zöld utat kaphassanak az ausztrál mérkőzésbe. Idén furcsa lesz Winx nélkül látni a versenyt, de a 2 millió dolláros bónusz (is) talán olyan lovakat fog nevezésre bírni, mint Almond Eye, Crystal Ocean, Benbatl, Indy Champ, Magical, Zabeel Prince vagy Kiseki – kik a 11 meghívott között vannak.

A Santa Anita Park-i dráma tovább folytatódik: a 28. haláleset után (december 26 óta) a California Horse Racing Board felszólította a pálya vezetőségét, hogy függesszék fel a versenyzést. A versenypálya elutasította, és ezen állásponttal nincsenek egyedül. Hat további versenynap van még hátra a meetingből, így három szervezet is a folytatást szorgalmazta. A novemberi Breeders’ Cup helyszíne is a kaliforniai pálya lesz, ebben még nem történt változás.

Fotó: WHR Twitter