Krónika – nyitány

Kis pihenő után folytatjuk munkásságunkat, immár a XI. évfolyamba lépve.

Hétfőn és kedden olvashattak az USA és Franciaország bajnokairól ezzel teljessé tettük a listát, hiszen az angol és ír legjobbakról még 2019-ben szóltunk.

Meglehetősen korán, már január 2-án kezdetét vette a Dubai World Cup Carnival 2020-as sorozata. A nyitónapon rögtön starthoz állt a korábban Ribárszki Sándornál versenyző Tour To Paris, aki remekül igazolta az elvárásokat. A start előtti pillanatokban ötödik tipp volt az oddsok és a form guide alapján is és pontosan ebben a pozícióban ért célba. Bombasiker volt egyébként a Ribárszki Sanyival készített karácsonyi interjú, de most nem várunk a következővel 8 évet, hiszen márciusban is tervezünk vele egy  újabb nagyinterjút, egy teljesen speciális témában.

Éppen eleget dicsértük a japán lóversenysportot a tavalyi esztendő végén, de időközben megérkeztek a számadatok is.

A Japan Racing Association 288 versenynapot rendezett 2019-ben, amelyekre ¥2,881,788,661,700, azaz kb. 26 milliárd USA dollár értékben fogadtak.

Ezt forintra már át sem számoljuk. Ez 3,1 %-os növekedést jelent, ami ott nem meglepő, hiszen minden évben nőnek a bevételek, 2011-hez képest már 25,6-os emelkedést mutatnak. A helyszíni látogatottság szinte szóra sem érdemes mértékben (0,6%) csökkent és 6,236,197-en állt meg. A trénerek bajnoka Yoshito Yahagi lett, míg a zsokéknál, mint 2016 óta mindig Christophe-Patrice Lemaire ünnepelhetett. Chris több mint 32 millió dollárnyi jent keresett lovaival, majd családjával az Államokba utazott és a Los Angeles Lakers rajongójaként naná, hogy postolt is párat a Staples Centerből. Sunday Racing Club és a Northern Farm a champion a  futtatók és a tenyésztők között.

A 2019-es év egyik legnagyobb tragédiája volt Deep Impact elvesztése, de a csillaga egyelőre nem halványul, hiszen  Contrail megnyerte az 1,3 millió dolláros Hopeful Stakes-t (Gr1) a “fiatalok” 2019-es utolsó nagy tesztjét kényelmes, másfél hosszal.

Galileo elképesztő. Tizenegyedik alkalommal vezető apamén Angliában és Írországban. Csak 2019-ben és csak Európában 39 Black-type győztese volt. Fontos elmondani, hogy Dubawi ugyan szorongatja kiváló utódai révén, de kizárólag Angliában és Írországban van Gr1-et nyerő ivadéka, márpedig így az összeurópai táblázaton hiába áll ezüstérmes pozícióban az összgyőzelmek alapján, de nemzetközi sikeressége elmarad a Francia,- és Németországban is taroló Galileo valamint Sea The Stars, Shamardal és Frankel mögött. A 2020-as években nagyon komoly harc lesz a sztárok között, hiszen 2019 Sea The Starsnak és Frankelnek is csúcséve volt.

A nyitóképen ünneplő Mike Smith rekorddöntéséről mi is beszámoltunk facebook oldalunkon. 217. Gr1-es győzelme Jerry Bailey csúcsát adta át a múltnak. Abban benne foglaltatik 26 BC siker, két Derby egy Dubai World Cup és talán sokan nem tudják: egy ír 2000 Guineas is. Bizony, Fourstars Allstar nyergében Mike 1991-ben győzött Curraghban.

Amerikában rögtön az év eleje is szenzációt tartogatott, hiszen harmadikán megszületett Justify első csikója Foreign Affairtől.

Időközben kihirdették az Eclipse Award finalistáit. Meglepetésünkre Omaha Beach nem lehet az Év Lova, mert a győztes, Bricks And Mortar, Maximum Security, Mitole hármasából fog kikerülni, bár szerintünk egyértelműen előbbit illetné a cím.

Tommy Berry és Damian Lane igazi lavinát indított el Ausztráliában, amikor is  ígéretet tettek arra, hogy megnyert pénzdíjaik egy részével támogatják a bozóttüzek áldozatait. Felsorolni is nehéz lenne, hogy azóta hány zsoké és sztár sportoló csatlakozott hozzájuk. Novak Djokovic szerint el kellene halasztani az év első Grand Slam tenisztornáját is.

Hongkongban egy fekete macska okozott vérfagyasztó pillanatokat, de szerencsére senkinek nem esett baja.

Ennyi fért 2020 első krónikájába. Tartsanak velünk az idei esztendőben is.

Kép: Breeders’ Cup twitter