Krónika – nincs történelmi tripla…

…a versenydömping hétvégéjén.

Ugyan két napja már csak Európa csúcsversenyével foglalkozunk, de még néhány gondolatot érdemesnek tartunk közölni.

Egyrészről óriásit fordult a kocka, hiszen a vasárnap hőse, már háromszor is kikapott Enable-től. A Bredeers’ Cup Turf-ben nem kevesebb, mint 13 hosszal, de pár héttel előtte az Arcban is majd kettővel. Akkor talán még dörzsölték a kezüket a Coolmore-nál, hiszen bő egy évvel korábban eladták Galileo fiát a mostani tulajdonosi körnek.  Ma már nem biztos, hogy így gondolnák.

És ha már Galileo: nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az első öt helyezett egyaránt az ő leszármazottja.

A 30x-os champion André Fabre-t is meghatotta ez a siker, nem győzte hangsúlyozni, micsoda boldogság számára, hogy egy ilyen fantasztikus kancát sikerült legyőznie Waldgeist-nek. De Gosden sincs elkeseredve.  Szerinte idomítottja kiválóan futott, mindösszesen egy jobb telivér akadt nála. Az összes szaklap kivétel nélkül azt írja az instagramon: Enable kikapott, de továbbra is ő a Királynő. Íme a képi bizonyíték minderre:

További érdesség, hogy 2002 óta nem volt ötéves nyerője a futamnak (akkor Marienbard), most pedig az első kettő egyaránt ezt az évjáratot képviseli. Kicsit sem lepődnénk meg, ha mindketten lelépnének a színről. A Timeform friss számai: a nyerő 132, Enable 131. Továbbra is Battaash a világ legjobbja 136-al.

A németek is örülnek, hiszen a nyerő mögött ugyan a GB rövidítés látható, de a tenyésztő részben a Gestut Ammerland.

Arc ide vagy oda Ausztráliában és az USA-ban is nagyversenyek sorát futották.

A messzi Royal Randwick pályáján nem kevesebb, mint három Gr 1-es futam szórakoztatta az ausztrál nagyérdeműt. Mindháromban jól futottak a favoritok, és mindhármat ugyanazon tréner nyerte meg. Önök kire tippelnek?

Azért örömteli számunkra minden egyes győzelem Chris Waller istállójából, mert ezek ékes bizonyítékai annak, hogy őt bizony nem Winx tette naggyá.

A hároméves kancák Flight Stakes-ében (Gr1, 1600 m) Funstar (Adelaide) folytatta káprázatos pályafutását, a szintén mérföldes, hatalmas létszámú Epsom Handicap-ben Kolding (Ocean Park) nyert rövid-fejhosszal és ezzel felért a legjobbak közé, míg a Metropolitan Handicap-ben parázs csata után Come Play With Me (Blackfriars) érte el elsőként a célt. Neki is az első győzelme volt a királykategóriában. Érdemes újra pillantást vetni a nyitóképre, ami hűen tükrözi az izgalmakat, hát még a videó.

Érdekesség, hogy Wallernek három különböző zsoké, nevezetesen James McDonald, Glen Boss és Brenton Avdulla szállította a Sydney-i trófeákat.

Ha önök azt hinnék ezzel véget is ért Chris megdicsőülése nagyot tévednének, ugyanis az egyetlen flemingtoni (Melbourne) Gr 1-es versenyt, a 2000 méteres Turnbull Stakes-t az ír tenyésztésű Kings Will Dream nyerte, akit Jye McNeil lovagolt. Ezt lassan nevezhetjük akár a mester saját versenyének is, hiszen két Winx siker után most Casamento fia a megdicsőült.

Ez tehát a nem mindennapi bravúr.

Szombaton Ausztrália mind a négy Gr1-es versenyét “A nagy Winx, nagy mestere” nyerte.

Innen is gratulálunk!

Az államokban nem láttunk ilyen kiemelkedő egyéni teljesítményt, de jó versenyeket igen. Arklow csapata biztosan a Belmont Parkot tekinti a ló hazai pályájának, mert azok után, hogy Arch fia egyaránt második volt a Man o’ War Stakes-ben és a Belmont Gold Cup-ban, most itt, a klasszikus derbytávra kiírt Joe Hirsch Turf Classic Stakes-ben ért fel a csúcsra, és megszerezte pályafutása első Gr1-es győzelmét. Bő fél órával később, a csikóversenyben elmaradt a két favorit csatája, mert Tiz The Law (Constitution) négy hosszal verte legnagyobb riválisát, Green Light-ot a mérföldes Champagne Stakes-ben. Utóbbinak itt ért véget a veretlensége, de ennek ellenére még sokat fogunk hallani a két aspiránsról.

Chad Brown Arklow Gr1-es kupája mellé teheti, Uni-ét is, mert More Than Ready lánya magabiztosan húzta be a First Lady Stakes (Gr1, 1600 m, csak kancák) első díját, a most startoló Keenland-i meetingen, majd másnap már ismét New Yorkban vezethette vissza az elnyűhetetlen Sistercharlie-t, aki pályafutása hetedik topsikerét ünnepelhette a Flower Bowl Stakes (Gr 1, 2000 m) célba érése után. Nem túlzunk ha azt állítjuk: csodálatos ez a kanca, aki rendre könnyeket csal tulajdonossa, Peter Brandt szemébe. Is.

Steven Asmussen pedig lehetséges, hogy ismételten egy csillogó gyémántra akadt, mert Wicked Whisper (Liam’s Map) bámulatos stílusban aratott győzelmet a kétéves kancák Frizette Stakes-ében (Gr1, 1600 m).

Harmadik amerikai helyszínünkön, az Arkansas Derby győztese, Omaha Beach folytatta káprázatos menetelését.  A Santa Anita Sprint Championship Stakes-ben elért szoros sikere már a negyedik volt zsinórban War Front fiának, ráadásul az utolsó kettő már királykategóriában született Richard E Mandella idomítottjától.

Sajnos színes hírcsokrot most nem tudtunk összeállítani, és kizárólag a versenyekről ejtettünk szót, de hát annyi volt belőlük a hétvégén, hogy így is hosszúnak érezzük már a heti kiadásunkat. És még csak most pörögnek fel az eseméynek, hiszen jön a Cox Plate, a Caulfield Cup, a Breeeders’ Cup és a futam amely megállít egy nemzetet, azaz izgalmas hetek elé nézünk.

Kép: Racing NSW twitter, Racing Post