Krónika – Mozu Ascot megállíthatatlan

Immár sokadjára főszereplő heti hír-összefoglalónkban Frankel fia, akiről legutóbb annak kapcsán írtunk, hogy a gyepről lekerülve is black-type versenyt tudott nyerni. Most még előrébb lépett, hiszen magabiztos két és fél hosszas előnnyel győzött a nagy létszámú February Stakesben (Gr1, 1600 m, homok), márpedig ez (jenről átszámolva) egy közel kétmillió dolláros futam, amely megnyerésével valószínűleg még feljebb tornázódott Frankel árfolyama. Kíváncsian várjuk a következő színrelépését. Christope-Patrice Lemaire, Almond Eye után egy újabb csillagra lelt? A francia fiú egyébként bombaformában lovagol. Vasárnap nyolcszor láthatta őt a közönség és ezekből hatszor győzni is tudott.

Sok-sok győzelmet látunk naponta, de látták ezt a stílust? Tiszta apja ez a ló.

Mozu Ascot ezzel automatikusan helyet szerzett a Breeders’ Cup Classicba, a Hyacinth Stakes (Gr3, 1600 m) nyerője Cafe Pharoah pedig a Kentucky Derbyben foglalhat el egy startboxot. A két versenye után veretlen mén neve elég beszédes, így igazán nagy story lenne, ha az apja után ő is győzni tudna Churchill Downs-ban.

A kétszeres bajnok, Paul Hanagan, még a múlt héten esett le Requinto Dawn nyergéből Newcastle-ben. Természetesen azonnal gondos kezek közé került, de a T6-os csigolyája tört így a visszatérése még várat magára.

Donnacha O’Brien máris jelezte a családja és a világ felé, hogy esze ágában sincs elmaradni a globális hadszíntéren sikeres bátyótól és aputól, mert egy hároméves kancával, Flower Garland-dal már február 21-én megszerezte idomári pályafutása első győzelmét. A zsokéként ilyen fiatalon is tízszeres (!) Gr1-es nyerő így nyilatkozott a számára történelmi győzelem után:

Kiválóan kezelte a mérföldet és szerintem ezen is fogja folytatni a továbbiakban. Jelenleg 35 ló áll nálam, nagyon ígéretesek, hiszen van köztük jó pár kétéves (pl. egy Deep Impact mén) és néhány, még nem futott hároméves.”

Az angol versenynaptárban a tavasz közeledtét jelző Winter Derbyt idén Dansili fia Dubai Warrior nyerte meg Frankie Dettorival a nyergében.

Az elején igyekeztem nem túl sok benzint elégetni, és Silvestre-t (de Sousát) kerestem Bangkok (végül 3. – a szerk.) fedélzetén. Éreztem benne az erőt, és tudtam, hogy nagyon erőteljesen fejezi be a versenyt. Olyan nagy teste van, és időbe telik, hogy felgyorsuljon, de egyre jobb lesz, és feltételezem, hogy nagypénteken visszatér ide (Easter Classic).” – mondta Frankie Dettori.

A kétszeres dél-afrikai bajnok zsoké, Lyle Hewitson a jövő hónapban Japánban folytatja a távol-keleti Odüsszeáját. Két hónapos ideiglenes engedélyt kapott a Japan Racing Associationtől,  mert új impulzusokra vágyik, ugyanis a 22 éves lovas Hong Kongban próbálkozott eddig, de a mérlege finoman szólva is katasztrofális (225 lovaglás – 3 győzelem) volt, ezért teszi át a székhelyét most Japánba. (Ahol szerintünk sokkal több a klasszis lovas, így meglepő lenne a térhódítása.)

A Churchill Downs Inc. (CDI) bejelentette, hogy 5,6 millió dollárt fektet be, hogy Turfway Park meglévő szintetikus Polytrack felületét új Tapetara cserélje. A beruházás várhatóan elkészül  a 2020. december 2-án kezdődő ünnepi találkozó nyitányára.

Beauty Generation nem utazik Dubaiba. Két hazai verseny után június 7-én a Yasuda Kinen (Gr1, 1600 m) vár rá Tokióban. A tervek szerint a japán verseny után visszavonultatják.

A világ hét legdrágább versenye 2020-ban:

A 2019 Kentucky Derby nyerő Country House befejezi pályafutását. A verseny óta eltelt közel 10 hónapban szinte sosem volt teljesen egészséges, folyamatosan egészségügyi problémákkal küszködött. Nem csak ízületi gyulladásai voltak, hanem a a rettegett laminitis is megtámadta, így annak kell örülnünk, hogy életben van egyáltalán.

Woodbine bejelentette 2020-as terveit. A szezon április 18-án indul, amely 133 versenynapot és 87 stakes futamot foglal magában.

A végére egy hír, amivel még múlt hétről vagyunk adósak:  Anabaa Blue  súlyos, krónikus tüdőbetegsége miatt elaltatásra került.

Kép: @CanadianTbred twitter