Krónika – milliárdos csemeték

A múlt heti, kizárólag versenykrónika után ezen a héten már visszaáll a rend, azaz ismét sok színes hírt kötöttünk csokorba.

Semmi nem kívánkozhat a Tattersalls October Book 1 hírei elé, amikor is a nyitónapon Sheik Mohammed 3,6 milliót szurkolt le a Dubawi – Alina származású méncsikóért, aki amellett, hogy a St James’s Palace Stakes nyerő Barney Roy féltestvére, gyakorlatilag egy családdá egyesíti Európa két sztárménjét, hiszen az anyai nagyapa nem más, mint a nagy Galileo. Másnap is folytatódott a csillagok háborúja. A Frankel (GB) – Fleche d’Or (Golden Horn mamája) (mén) 3,1 millióért…

…illetve tudják mit? Nem is soroljuk a többieket, inkább megmutatjuk képi formulában.

Itt pedig az apamének szerinti sorrend:

Számunkra kissé meglepő Sea The Stars visszaesése és Shamardal kevés felvezetett utódja.

Október 12-e nagy nap volt az angol lóversenyzésben. Elsősorban Pinatubo pályára lépése miatt, aki elképesztő érdeklődésre tart számot, hiszen az ITV Racing pénteki közvetítésében talán többet foglalkoztak vele,  mint az aznap indulókkal. Az ő szerepléséről már olvashattak Virág tollából, de történt még valami nagyon fontos.

Az ascotival – kép: Telegraph

Azt már korábban bejelentették, hogy Lester Piggott a kilenc derbygyőzelmének emléket állítva, kilenc darab bronz szobrot fog kapni az Egyesült Királyság különböző pályáin. A képen az ascotival látható a legenda, míg a newmarketit szombaton az első futam előtt leplezték le, ahol az ünnepelt Dettoritól még egy nagy puszit is kapott, amint az Önök is láthatják a nyitóképen.

És ha már szobrok. Egy monumentális Secretariat alkotást lepleztek le Keeneland-ben. A szobor Jocelyn Russell keze nyomát viseli, aki az 1973-as Kentucky Derby győzelmet örökítette meg.

Ugyanott szombaton futották a G1-es QE II Challenge Cup-ot, ahol Chad Brown  idomítottja Cambier Park (Medaglia d’Oro) ellopta a versenyt, azaz rajt-cél győzelmet aratott.

Egy házzal odébb, Woodbine öltözött ünnepi díszbe, hiszen most rendezték azt a két királykategóriás futamot, amely az egész világ figyelmére szokott számítani. A Canadian International-ben a hagyományoknak megfelelően hármas európai győzelem született, sőt mindhárom dobogós, a tenyésztést tekintve is az öreg földrészt képviselte. A győzelmet 2018 után újra David Simcock idomítottja, az immár hétéves herélt, Desert Encounter (Halling) szerezte meg Andrea Atzeni bámulatos lovaglásának köszönhetően, Alounak és Ziyad előtt.

A kancák versenyében, az E.P Taylor Stakesben (Gr1, 2000 m) viszont igazi előrelépésnek lehettünk szemtanúi, mert a most nyerő Starship Jubilee (Indy Wind) csak negyedik helyen ért célba ugyanitt tavaly, de most ellentmondás nem tűrő finis után megszerezte a győzelmet.

Japánban nagy sajtót kapott Chrono Genesis győzelme a Shuka Sho-ban, mert Takashi Saito idomítottja olyan imponáló győzelmet aratott, hogy sokan máris a következő kanca hármas korona bajnokot látják benne.

Chris Waller szenzációs négyeséről beszámoltunk egy héttel korábban, de a Thoroughbred Racing Commentary táblázatban mutatja be, hogy a trénerek és futtatók között is mennyire kiemelkedő Chris teljesítménye. 2011 óta senki nem tudott 7 Group versenyt nyerni egy hét alatt.

A Winx-team egyébként egy újabb elismeréseket gyűjtött be a héten. Zsinórban negyedjére választották az Év Lovának, amivel természetesen újabb rekordot írt, hiszen ez sem sikerült még senkinek, másrészről ő minden idők legtöbb kitüntetéssel rendelkező versenylova. Ráadásul Black Caviar és Makybe Diva után harmadik lóként részesült a Spirt of Sport’ Award elismerésben.

Franciaországban egy fiatal, bájos hölgyzsoké került a címlapokra. Mickaëlle Michel, a profik között is kiválóan helyt álló 23 éves lovasnak még a közszolgálati TF1 is szentelt pár percet. A TOP 50-es listáján jelenleg 7 hölgy kapott helyet győzelmeikkel.

Jövő héten folytatjuk!

Képek: TRC, TDN, Newmarket twitter