Krónika – megütötte a Golf-áramlat

A dollármilliók hete volt ez…

A Dubai Világkupa nem egyedüliként osztogatta a milliókat a lóversenyzés nemzetközi színterén, hiszen megannyi kiemelt futam mellett a „The Gulfstream Sale” is, ahol tréningben lévő kétéves telivéreket bocsájtottak eladásra a tenyésztők. Az aukción hat csikót adtak el az egymillió dolláros határ felett, kiktől magasan kiemelkedik az a Curlin apaságú méncsikó, kit M. V. Magnier ügynöke vett meg 3,65 millió dollárért (!), de a Coolmore egy kancát is „mellécsapott” úgyszintén Curlin-től 1,3 millióért – mint az árverés negyedik legdrágább lova. Érdekes módon a „rangsor” második helyén 1,65 millió dollárral egy American Pharoah-apaságú méncsikó áll (szintén Magnier-nek), de két Into Mischief utód is egy millió felett kelt el. A teljes listát a Fasig-Tipton honlapján találják.

Santa Anita pedig túl van a kapunyitáson, mely kiélezett befutókat és nagy meglepetéseket is hozott március 30-án. És a legfontosabb: semmi balesetet!
A nyitóképen is látható Frank E. Kilroe Mile-ban (Gr1) jól meg kellett nézni a célfotót, hogy végül Ohio kerüljön ki győztesként (itt Ruben Fuentes zsoké első Gr1-sikerét érte el), míg a Beholder Mile-ban (Gr1) Richard Baltas tréner türelme és kitartása termett rózsát, hogy Secret Spice megannyi egészségügyi probléma után nem csak az első Graded-győzelmét szerezte meg, hanem ráadásul mindezt a legfelsőbb szinten.

Hasonló cipőben járt az az Al Ain is, kinek szintén „kijárt” már egy Gr1-győzelem: a 2017-es Satsuki Sho bajnoka a klasszikus sikere óta nem nyert versenyt, de megtörte átkát a hétvégi japán Osaka Hai-ban. Ráadásul első sikerét könyvelhette el a legfelsőbb szinten zsokéja, Yuichi Kitamura.

 

A tavaly már sokat bizonyított Laurens pedig visszatérésre készül, csapata pedig nyilvánosságra hozta: a május 18-ai Lockinge Stakes-ben (Gr1) nyitja meg négyéves szezonját az ötszörös Gr1-győztes kanca.

A Godolphin pedig a kétszeres Dubai Világkupa bajnokuknak is tisztázták a jövőjét: Thunder Snow idén korábban kapcsolódik majd be az amerikai körforgásba, és már az Államokban fog versenyezni a nyári saratogai meetingen. Charlie Appleby a tavalyi Derby-csillagáról is beszélt: a lábsérülésből gyógyuló Masar-t a héten már futópadon edzik, nehogy zsokéhibából túlterhelje magát. A cél továbbra is a Royal Ascot.

Nem lesz azonban több kaland Idaho-nak. Befejezte versenykarrierjét, és csatlakozott a Coolmore National Hunt méneséhez hogy ugrólovakat tenyésszenek utána. Highland Reel teljes testvére megbízható de kifejezetten „szerencsétlen” volt, hiszen vagy világklasszis lovak értek előtte célba Gr1-ben, vagy megbotlott, így sosem jött össze neki a győzelem a királykategóriában.

Rossz hírünk is van sajnos: a héten kimúlt az ausztrál tenyésztés megkerülhetetlen alakja, Redoute’s Choice. Blogunkon már főszerkesztőnk megemlékezett róla.

Fotó: @HR_Nation Twitter