Krónika – máris kirobbanó forma

Heti krónikánkat kezdjük Dubaiban.

A 2018 októberi Cox Plate-ben csak Winx előtt fejet hajtó, nyitóképen Soumillonnal látható Benbatl máris komoly formát igazolt, hiszen a Singspiel Stakest szép stílusban, megerőltetés nélkül húzta be. Saeed bin Suroor csapatának komoly tervei lehetnek még az immár hatéves Dubawi ivadékkal, elsőként a Dubai Turf március végén.

És ha már Dubawi…A German Oaks bajnoka, Diamanta éppen a sztárcsődörnél fog elsőként vizitálni 2020-ban.

Charlie Marquez nevétől hangos az amerikai szaksajtó. A mindössze 16 éves, Puerto Rico-i, tehetséges zsoké Laurel Parkban szerezte meg pályafutása első győzelmét.

Nagy köszönet a trénereknek a lehetőségékért, de a legnagyobb köszönet természetesen az édesanyámnak jár. Nem vitás, hogy számomra még az iskola az első, nem pedig a lovaglás.” – mondta a sikeres zsoké, Carlos Marquez Jr. fia.  Az alma tehát itt sem esett messze a fájától.

Egy korszak végéről ír a Thoroughbred Racing Commentary, ugyanis az 53 éves Pablo Falero, akit a „Lóversenyzés Maradonájának” neveznek, befejezi káprázatos karrierjét Argentínában, és hazatér Uruguayba. Felero 9580 győzelmével a bronzérmes pozícióban áll minden idők legsikeresebb zsokéinak listáján, Jorge Ricardo (12,975) és Russel Baze (12,844) mögött.

Ugyanez a lap közölte a világ TOP 10 (azaz 10 legdrágább) fedezőménjének listáját. Nem meglepő, hogy Galileo-Dubawi-War Front hármasa az élen.

A hét legrosszabb híre XY Jet elvesztése volt. A veterán sprinter szívrohamban múlt ki.

A Pegazus Világkupának immár nagyobb a füstje, mint a lángja. Az egykor mamutdíjazású futam, ma már “csak” 3 (és 1) millió dollárt kínál, igaz még így is 17 lovat csábít indulásra. Omaha Beach a dirt, Magic Wand pedig a turf kiírás favoritja.

Omaha Beach egyébként  – e sorok szerzőjének bánatára – nem lehet Év Lova, hiszen az Bricks And Mortar, Maximum Security és Mitole hármasából kerül majd ki, de ezt már jeleztük egy héttel korábban is. Szerkesztésünkben nem kérdés, hogy “Brickset” illeti a cím.

57 esztendő után nyert ismét a tenyésztői bajnoki címet a Calumet Farm. A káprázatos évüket megkoronázza, hogy futtatóként is második helyen zártak. Az 1924-ben alapított Farm honlapja kiváló szórakozást nyújt az érdeklődőknek, hiszen egy évtizedeken átívelő képes tárlatvezetést nyújt, az alapítástól Citation és a szintén Hármas Korona Bajnok Whirlaway sikerein át egészen a jelen nagy ménjeiig.

A Racing Foundation, a Jockeys Education and Training Scheme (JETS), az Injured Jockeys Fund (IJF) és a Professional Jockeys Association (PJA) ötéves elosztásban 2,3 millió fonttal növelték a kereteiket az angol földön regisztrált zsokék mentorlásuknak, média tréningüknek és szellemi egészség szolgáltatásukat illetően.

Paul Struthers, a PJA főtitkára azt mondja “A zsokék élete nem könnyű, ezért több mind 100 zsoké vette igénybe már mentális segítségnyújtó szolgáltatásunkat. Bár egyrészt örülünk, hogy egyre többen mernek nyitni a segítségünk felé, de ez egyben egy jelentős nyomást is helyez a büdzsénkre.”

Kép: thoroughbredracing.com