Krónika – kupák után sporttörténelem

Mivel tegnap a Magyar Lóversenyzés egyik legnagyobb, szerencsére még köztünk lévő legendáját ünnepeltük, így krónikánk kivételesen átkerült csütörtökre.

Túl vagyunk a Telivér Világbajnokságon és a futamon, amely ismét megállított egy nemzetet, így kis visszatekintés mellett pár színes hírt hoztunk még a nagyvilágból.

Naná, hogy Nancho-val kezdünk, akit horribilis, 15 ezer eurós utónevezéssel küldtek csatába Maronka Gáborék. A friss Arc bajnok nevével kiegészült Waldgeist-Grosser Preis von Bayern Group 1-es futamában lóverseny-történelmet írt. 

Ő a sportág első magyar Group-1-es nyerője.

A közösségi médiát figyelve megállapítható, hogy eufória tört ki a hazai lóversenyrajongók körében a történelmi győzelem kapcsán és a nemzetközi (főleg német) sajtó sem fukarkodik a jelzőkkel. “Egy magyar ló meghódítja Németországot” – harsogja pl. a German Racing weboldala. A Racing Post 110-ra értékelte a győzelmet és nagyon kíváncsiak vagyunk a folytatásra.

Maronka Gábor exkluzív nagyinterjút adott a Racing Portalnak, amit Önök holnap reggel olvashatnak.

Sajnos több szegmense is van a lóversenyzésnek, amely nem a megszokott tradicionális értékeket hordozza magában, vagy az új kor követelményeinek nem tud megfelelni.

Múlt heti krónikánkban már csalódottságunknak adtunk hangot a kétfős francia Gr1-es verseny kapcsán, most azonban az angoloknál történt valami hasonló. A péntek esti Vertem Futurity Trophy-ba ugyanis Aidan O’Brien 11 előnevezettje mellé kizárólag Andrew Balding csatlakozott, így a szponzor az „óriási csalódás” és „kínos” szavak kíséretében meglengette, hogy nem támogatja többé a versenyt.

Gondoljunk csak bele ebbe kissé jobban.

Angliában a kétévesek egyik legfontosabb őszi felmérőjére egyetlen angol (tréningben álló) telivér áll készen?

Nem tisztünk állást foglalni, de egyetértünk a szponzor fenyegetőzésével. Mit csináltak a nagyra becsült sztártrénerek a csikókkal? Dugdossák őket 2020-ra? Milyen meglepő, hogy a kifakadás után hirtelen több idomár is utónevezett.

Pedig az eredeti nevén talán jobban ismert Racing Post Trophy mostanság igencsak komoly ranggal bírt. Elég csak a két utolsó kiadást megnézni. Saxon Warrior és Magna Grecia őszi győzelmük után tavasszal a 2000 Guineas-ben sem találtak legyőzőre.

Itt sem jó irányba tart a lóversenyzés.

A sors furcsa fintora, hogy a győzelmet annak az Andrew Baldingnak az idomítottja, Kameko (Kitten’s Joy) szerezte meg, aki egyedüliként  “mert szembeszállni” a Coolmore csapattal.

John Gosden mérföldkőhöz érkezett. Napjaink ünnepelt idomára pályafutása 3000. győzelmét aratta. A karrierjét éppen 30 évvel ezelőtt kezdő legenda ezzel azonban még épp csak becsúszott a 10. helyre.

A Racing Post által készített örökrangsor

Bejelentették, hogy film készül minden idők legjobbjáról, Frankelről. Sir Henry Cecil bőrébe nem is akárki, hanem az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons fog bújni. Jim Piddock forgatókönyve alapján Ron Scalpello fogja rendezni.

„Sokan megpróbálták elkészíteni ezt a filmet, de Jim forgatókönyve kiemelkedik közülük. A dráma és a cselekvés tökéletes egyensúlyban van, Ron pedig tehetséges rendező, zsigeri, érzékeny, rendkívül keményen dolgozó és kreatív.” – mondta a screendaily.com két kritikusa.

Írországban kiosztották a bajnokoknak járó kupákat. Aligha meglepő, hogy huszonkettedjére is Aidan O’Brien a trénerek királya, de az talán az, hogy fia, Donnacha immár második éve a zsokévetélkedés győztese.

A Longines meghosszabbította 2014 óta tartó együttműködését a Breeders’ Cup-pal, így a 36 éves történelem során először a klasszikus futam előtt is láthattunk egy szponzornevet, de a Longines természetesen a Turf-öt és Distaff-ot továbbra is kiemelten kezeli.

Ausztráliában nagy port kavart az ABC dokumentumfilmje, a versenyzéstől visszavonult lovak szörnyű helyzetéről. A Racing Victoria azonnal reagált és 25 millió dolláros kötelezettségvállalással igyekszik „elsimítani” a kínos közjátékot, de az ország első számú sportriportere, Bruce McAvaney is komolyan megdöbbent a látottakon és szinte sírva mondta el, hogy mennyire sürgetőek a változások. A teljes cikk az azonnali teendőkkel itt olvasható.

Hát még mekkora port kavart a több tízmillió néző szeme láttára bekövetkezett újabb halálos baleset a Breeders’ Cup Classicban. Nem vagyunk döntéshozói helyzetben, de nem látunk más lehetőséget.

Azonnal be kell zárni Santa Anita-t. Semmilyen gazdasági érdek nem írhatja felül a lovak biztonságát!

Szerencsére egy csodás történet is napvilágra került. Peter Miller kancája, Belvoir Bay eltűnt a 2017 decemberében, San Luis Rey-ben kitört tűzben. Két napig azt sem tudták él-e, sérülésekkel tele és traumatizálva találtak rá, erre szombaton megnyerte a Turf Sprintet rekordidővel, mének ellen.

Remekül futó ivadékaik megnövelték Candy Ride és Quality Road fedezési árfolyamát. Előbbi 80 ezerről 100 ezerre, míg utóbbi 150 ezerről 200 ezerre srófolta fel a tarifáját.

Heti bejelentett visszavonulóink: Ten Sovereigns a Cooolmore-ba, Advertise a National Stud-ba költözik.

Jövő héten folytatjuk!

Kép: Juhász Zsóka/Turf&Sports