Krónika – közeleg a visszatérés?

Továbbra sem győzzük hangsúlyozni – érezzük magunkat szerencsésnek ebben a helyzetben, mert a lóversenyzés azon kevés sportok közé tartozik, amik még zajlanak a világ valamely pontján.

Sőt remélhetőleg hamarosan még több helyütt be is indulhat, mert Németországban és Angliában május el(s)ejére tervezik a kapunyitókat.

Ismét japánban kell kezdenünk kalandozásunkat, mert újra egy Group 1-es versenyt futottak, most Hanshin Racecourse-on. A 64. Osaka Hai az idősebb lovakat hívta csatába 2000 méteren. Az izgalmas versenyben a Sunday Racing kettős győzelmet aratott, mert Orfevre lányát, Lucky Lilac-ot Chrono Genesis követte a célban. Mivel a második helyen célba érő Bago ivadék szintén kanca, így nem túlzás azt állítani, hogy oktatták a méneket (is). Lucky Lilac egészen elképesztő formában van. Már harmadik Gr1-es trófeáját szállította Mikio Matsunaga mesternek. Legutóbb egyébként attól a Danon Kinglytől kapott ki 1800 méteren, aki most a harmadik helyen ért célba.

A versenynap 65 milliárd forintos fogadási forgalmat generált!

Visszatérve még pár mondat erejéig Angliába, egy nagy cikket olvastunk arról, hogy az olyan nagy eseményekre, mint a Royal Ascot vagy a Derby nagyon komoly összegű biztosításokat kötöttek (főleg a 2001-es száj- és körömfájás valamint a tavalyi lóinfluenza-járványból okulva) és emiatt a lóverseny-események „sokkal jobban, sokkal könnyebben fognak kimászni ebből a gödörből”, mint pl. a biztosan elmaradó, s ez által óriási (pénzügyi) veszteséget elszenvedő wimbledoni teniszbajnokság.

A BHA, azaz az angol hatóság lokalizált versenyekkel, nagyon óvatosan kezdené a szezont, úgy, hogy pl.  Newmarketben csak a kizárólag ott (vagy a közelben) készülő telivérek futhatnának, Doncasterben és a többi 57 pályán szintén. Ami azért kivitelezhetetlen, mert akkor az 1000 és 2000 G-ben csak helyi ló indulhatna.  Ennek ellenére biztonsági szempontok miatt még ennél drasztikusabb korlátozás is előfordulhat, nevezetesen, hogy az angol nagyversenyeket külföldi indulók nélkül futnák, ami ugye erősen betenne a Royal Ascotnak. Így pl. Aidan O’ Brien csapata sem indulhatna. A királyi találkozó okozza a legtöbb fejtörést, hiszen öt napos (és jelen állás szerint zártkapus), de már az is opcióként merült fel, hogy a szezon akár decemberig is eltartana és sok nagyversenyt ősszel, és sokkal kevesebb pénzért futnának. Rengeteg még a kérdőjel, de még az Epsom Derbyt is komolyan fenyegeti az, hogy idén nem tudják megrendezni. Mégpedig azért, mert egy több száz éve érvényben lévő törvény szerint Epsom és Walton Downs mindenki számára egész évben nyitva áll és szabadon látogatható, azaz nem kivitelezhető a zártkapus rendezés.

Az már biztos, hogy az eredeti időpontokban nem futják a szezon első négy klasszikusát!

A Yorki pálya viszont ezekben a napokban az egészségügyi dolgozóknak szolgál szállásul. (A chantillyi zsokékórház is koronavírusos betegeket fogad most.)

Ahogyan el kellett halasztani a Queen’s Plate Stakest is, amelyet immár 161. alkalommal futottak volna Woodbine-ban. A kanadaiak igen optimisták, mert máris kijelölték az új dátumot, amely június 27-e lett.

Bár zárt kapuk mögött vasárnap elindult a svéd galoppszezon, de a hagyományos Women Jockeys’ World Cupot is vélhetően el kell halasztani, ami idén június 28-án lett volna.

Dennis Madsen Svensk Galopp verseny igazgatója és a Női zsokék világkupájának kitalálója:

Ha a globális helyzet drámaian megváltozik, valószínűleg találunk egy dátumot ősszel, bár valószínűbb, hogy a női zsokék világkupája 2021-ben tér csak vissza.”

A Preaknessnek viszont még nincs új dátuma.

A Stronach Csoport és a Maryland Jockey Club továbbra is együttműködik a legfontosabb érdekelt felekkel annak érdekében, hogy feltárja az összes lehetőséget, hogy új dátumot találjon a 145. Preakness Stakes számára. E nehéz helyzetben elsődleges prioritásunk az ügyfelek egészsége és jóléte, de legalább ennyire fontosak számunkra eladóink, alkalmazottaink és persze lovaink, akikről ez az egész szól, és akiket úgy szeretünk. A helyi és kormányzati egészségügyi hatóságok által javasolt legjobb időpontot fogjuk választani a versenynek.” – szólt a Stornach csoport közleménye.

Szintén állnak a  versenyek Santa Anita Parkban, de az ott élő 1700 lóval természetesen dolgoznak a  trénerek.

Irad Ortiz Jr. mellett a Florida Derby friss bajnoka, Manny Franco is felfüggesztette zsokékarrierjét a koronavírus járvány idejére.

Semmi sem fontosabba családnál. Barátnőmmel és kétéves kislányommal szeretnék lenni. Az ügynökömet már a Florida Derby előtt tájékoztattam erről. Meglátjuk, mikor normalizálódik a helyzet. Akkor majd én is visszatérek.” – mondta Franco.

Sheikh Fahad Al Thani 6 millió fontért árulja csodabirodalmát, a newmarketi Longholes Stud-ot. 2013-ban vásárolta a 217 hektáros ingatlant, amely mára egy hipermodern központ nem csak az aktív versenylovak számára. A 88 istállóhoz hozzávetőleg 100 hektáros legelő tartozik, ami mondanunk sem kell mennyire kiváló a lovak számára. A Qatar Racing főnöke nem anyagi megfontolásból árulja a csodálatos birtokot, hanem azért mert 2018-as esküvője óta ideje nagy részét Kaliforniában tölti. Felesége Melissa Margolis színésznő. Ők a nyitóképen.

A múlt heti krónikában írtunk a Cox Plate esetleges elhalasztásáról. Nos, Neil Wilson, a vezérigazgató szerint a Victoria Racing Club „abszolút összpontosít” a Melbourne Kupa november első keddjén történő lefutására.

Azt hiszem, a legrosszabb kimenetel az lenne, ha egyáltalán nem futnánk le. Természetesen számolunk ezzel is, de igazán arra koncentrálunk, hogy megrendezzünk, és ha zárt ajtók mögött lesz, akkor zárt ajtók mögött lesz. Ne feledjük, világszerte 750 millió ember nézi a kupát, így értelemszerűen a nézőik nagy része, amúgy sem jön ki a pályára, ezért ha kell, akkor egy digitális eseménnyé tesszük azt. 160 éve megy, világháborúk alatt sem maradt el, mindig fontos eseménynek számított, amely nagyon fontos az országnak és persze Victoria állam lakosainak. Mondhatni az ő szellemiségük érhető tetten a kupában, éppen ezért ez számunkra sokkal több, mint egy verseny. ” – mondta Wilson.

Sajnos el kellett altatni a vasárnap Gr2-ben győztes, Beauty Generation apját, Road to Rockot mert megtámadta a laminitis. Fia sikerei nyomán megszaporodott az elé vezetett kancák száma, de a 2021-ben születő csikók egyúttal az utolsók is lesznek tőle. A fia történelmet írt. Az első 100 millió HK$-s összkeresetet elérő ló lett hazájában.

Maradjanak otthon! Éljen a lóverseny!

Képek: Racing Post