Krónika – közelednek a kapunyitók

Heti hírcsokrunkat, naná, hogy ismételten a felkelő nap országában kezdjük.

Japán 2000 Guineas végjátéka, mintha a 2000. évi Magyar derby másolat lett volna. Két ló kiemelkedett, a 80. Satsuki Sho 18 fős mezőnyből. Kár, hogy a 166 ezer férőhelyes Nakayama Racecourse most is teljesen üres volt így csak a képernyőkön volt látható a heroikus küzdelem. A Hármas Korona első ágát öt aspiráns is veretlenül várta, de csakúgy, mint egy héttel korábban a kancáknál, itt is favoritgyőzelem született, mert az izgalmas finis után Contrail (Deep Impact) legyőzte Saliost.

Deep Impact klasszikust nyerő utódait a Jour de Galop-ból ollóztuk ki

A zsoké, Yuichi Fukunaga egyáltalán nem aggódik a derby távja miatt.

A fogadási forgalom, csak azon a pályán aznap 74 milliárd forint volt.

A győztes mellett hatalmas publicitást kapott a óriásit javuló és a dobogó alsó fokáig felfutó Galore Creek, aki ugyan legutóbb győzött Gr2-ben, de ebben a  szupermezőnyben mégis 40/1-hez kínálták a győzelmét. Bravo.

Amerikában szintén Gr1-es versenyt futottak, de erről már olvashattak nálunk hétfőn. Gulfstream Parkban azonban egy új korszak veszi kezdetét, ugyanis a világszerte betiltott, de az amerikai lóversenyzésben széleskörűen használt LASIX-ot (vérzés kezelésére szolgáló gyógyszer) folyamatosan elkezdik kitiltani a pályáról. Az első lépés, hogy a kétévesek számára nem adható be a verseny előtt 24 órával, de később ezt kiterjesztik minden Stakes futamra, sőt a Triple Crown versenyeire is. A kezdeményezést több (vezető) pálya is követi Amerika-szerte.

Az országban a Stronach Group egyre hangosabban hallatja a hangját a kaliforniai pályák újranyitása kapcsán.

Ausztráliában nem kevesebb, mint 2,000 dollárja bánja a fiatal Tom Marquandnak, hogy a Queen Elizabeth Stakes megnyerése után átölelte Safid Alamotot, a ló felvezetőjét. Hát igen, megváltozott a világ. Ezek, az egyébként sokszor automatikus mozdulatok már nem csak a versenypályákon nem javasoltak.

A héten taroltak azok a hírek Ausztráliában, miszerint Exceed and Excel árfolyama 50%-al megemelkedve, egészen 132 ezer ausztrál dollárig emelkedett. A Jour de Galop lehozta a Darley Australia számait, de ne tévessze meg Önöket, hogy ebben az adatok euróban szerepelnek.

Ausztráliában két nagy lótól is elbúcsúztak a rajongók. A kétszeres Everest-bajnok, Redzel mellett, az a Happy Clapper is befejezi pályafutását, aki Winx legkitartóbb üldözőjének bizonyult. Ha nem tévesztettünk a számolásban, nem kevesebb, mint tizenegy alkalommal kapott ki a csodakancától.

A brit trénerek egyik legjobbjánál, Mark Johnstonnál is kimutatták a koronavírus fertőzést, de a mester már fel is épült belőle. Fia, Angus elmondása szerint, csak pár napot feküdt az ágyban, de már nehezen bírta és egyre többet kelt fel onnan.

És ha már a szigetországban járunk, még most sincs semmi konkrétum a kiemelt futamokat illetően. Az biztosnak tűnik, hogy a Dante Meeting elmarad (vagy minimum későbbre datálódik) Yorkban, hiszen jelen állás szerint nem lesz május elején szezonstart. Mindez azt jelenti, hogy az első két klasszikust június elején, a derbyt július elején futnák, így pompázatosan illeszkedne a kettő közé a Royal Ascot (június 16-20). A BHA közleménye szerint lehetetlen az, hogy az összes black-type verseny megrendezésre kerüljön 2020-ban. 

Isten óvja a királynőt! Azaz isten éltesse a tegnap 94. születésnapját ünneplő II. Erzsébetet!

A GB Gambling Commission pedig felfüggesztette a hitelkártyás fogadásokat, hogy a fogadók pénzügyi kárát tovább enyhítse, magyarán senki ne eshessen túlzásba ebben a nehéz helyzetben.

Dél-Afrikában továbbra is május elseje a szezon folytatására kitűzött dátum, Írországban május negyedike. Nálunk a versenyszervező három lehetséges forgatókönyvet tett közzé májusi, júniusi és júliusi kezdésekkel számolva. Az első verzió esetén a derbyre augusztus 2-án, a második és harmadik opció megvalósulásakor szeptember 6-án kerülne sor. Utóbbi a Kentucky Derby hétvégéje, igaz ott péntek-szombat.

Franciaországban még csak reménykedik a szakma a május 11-i nyitásban, de ott más gondok is adódnak. A fogadások 90%-a ugyanis a pályán kívül (kávézókban, bárokban és éttermekben) zajlik, márpedig ezek a helyiségek pillanatnyilag zárva vannak és hiába van már évek óta online fogadási lehetőség, ez még nem igazán terjed el Európa vezető lóverseny nagyhatalmában. Nicolas Clement, a Francia Trénerek Szövetségének elnöke szerint, az államnak – legalább részben – támogatnia kell a PMU kieső bevételeit.

A képen látható Clement elmondása szerint az országban hozzávetőleg 10,000 telivér és kétszer ennyi (!!) ügető ló áll tréninglistákon és ezek 40%-a a trénerek tulajdonában vannak, így ezen idomárok számára a versenydíj jelenti a kizárólagos bevételt.

Mellettük pozitív üzenetre van szükségünk a tenyésztőknek is, mert ugyan később vásároljuk meg csikóikat, de jó üzenetre van szükségük, hogy lássák nincsenek magukra hagyva. Mindannyiunknak finanszírozásra van szükségünk, hogy újra beinduljon a gépezet, és akkor biztos vagyok benne, hogy a lóversenycsalád mint mindig, feláll a padlóról. Jó rendszerünk van Franciaországban, és vissza akarjuk állítani a show-t.”

Ámen.

A francia Osarus cég május 12-13-án (La Teste de Buch) megrendezésre kerülő “breeze up” árverése az első lesz a lóversenyzés történelmében, ami online fog megvalósulni.

A hét bombahíre egyértelműen Zarkava Frankeltől született kancacsikójáról szólt. Isten hozott, csöppség!

Képek: JRA twitter, TDN