Krónika – klasszi(ku)sok árnyékában

Klasszisok és klasszikusok, itt a heti krónika!

Rendesen beindult a gépezet a királyok sportjában, mely a hétvégén egy királynővel lett szegényebb: Winx búcsúpartija mindent elhomályosít maga mellett. De ahogyan a legyőzhetetlen kanca távozásával visszaköltözik a lóversenyzés az ausztrál középtávba, úgy haladjunk mi is tovább a hét történéseivel: Chris Waller második számú csillagát ugyebár visszaléptették a Királynővel való találkozástól, de The Autumn Sun máshol sem áll(t) starthoz, hiszen az ötszörös Gr1-győztes mént visszavonultatták a versenypálya zöld gyepéről. Kicsivel kisebb felhajtással, mint amit istállótársa kapott… The Autumn Sun így „hazatér”, és remélhetőleg betölti az apja, Redoute’s Choice halála okozta űrt az Arrowfield Stud-ban. Fedeztetési díja 77 ezer ausztrál dollárra lett meghatározva.

A kétszeres Gr1-győztes sprinter, Harry Angel is fogadni fogja a kancákat a kenguruk földjén: a Darley ménje az angliai telepükön kezdte tenyészkarrierjét – mint az elmúlt 30 évben a legmagasabb értékelésű rövidtávú mén a brit ménesekben – és most a sűrűjébe dobják a New South Wales-i Kelvinside telepre 22 ezer ausztrál dolláros díjjal.

Közben pedig már az éves csikók körében próbálták megtalálni az auszik a következő Winx-et: a húsvéri tojások idén millió dolláros telivércsikókat rejtettek, és az Inglis Australian Easter Yearling Sale keretein belül például új rekord íródott a Tyreel Stud számára, mikor Exceed And Excel eddigi legdrágább yearling csikóját adták el 1,7 millió ausztrál dollárért. De a nap sztárja kétmillió dollár feletti vételárakkal Snitzel és Fastnet Rock voltak: fiaikért mélyen a zsebbe kellett nyúlni. Az eredményeket itt böngészhetik.

Az öt év kihagyás után újra megrendezett Keeneland Áprilisi árverése (tréningben lévő kétévesek és idősebb lovak számára) sem átlagosan végződött az Egyesült Államokban: Tapit úgy néz ki reneszánszát éli, hiszen tőle került ki a legdrágábban eladott csikó (kétéves kanca Gr1-győztes anyától) 1,3 millió dollár értékben. (A második helyen 500 ezerrel áll egy Will Take Charge kanca.)

A versenypálya egykori csillagjai pedig már tenyészménként kezdenek ragyogni: pénteken és szombaton American Pharoah és Gleneagles első indulóik mindketten győzelemmel debütáltak! American Pharoah nevét most fia, Monarch of Egypt repítette az internet egére, mikor az írországi Naas-ban gyepén majd’ három hosszal ért célba elsőként Ryan Moore alatt. Kitalálhatták, hogy Aidan O’Brien a győztes tréner: a páros korábbi csillaga volt Gleneagles is. A mén első győztese azonban nem egykori trénere istállójából jött: Highland Chief Newbury-ban nyert nyakhosszal Paul Cole idomárnak. Mind Monarch of Egypt és Highland Chief mindketten kétévesek.

Aidan O’Brien háromévesei lesznek azonban most már igazán fókuszban: az ír zseni elmondása szerint csillaga, a veretlen Ten Sovereigns kellően áttelelt, és szerinte bírni fogja a mérföldet, így felkészülő futam nélkül indul a 2000 Guineas-ba. (Kilenc korábbi klasszikus-győztese lett így O’Brien-nek!) Veretlensége ellenre is csak másodfavorit a mögött a Too Darn Hot mögött, ki John Gosden istállójában készül a Guineas-ra. A szintén veretlen mén április 13-ai debütálását (Greenham, Gr3) elhalasztották, mert melegedést észleltek a csánkjában – így leghamarabb talán őt is csak a klasszikusban látjuk.

Franciaországban pedig már két Gr3-as futamban állították starthoz a klasszikus évjárat korai reménységeit, ahol a Godolphin folytatja globális hegemóniájára való törekvését: a kancák és a mének “felkészítőiben” is az ő lovaik futottak be elsőként. Előbbiben Castle Lady robbantott; míg a “fiúknál” Persian King 40 év után új versenyrekordot állított. Kingman fiánál nagy a dilemma, hogy a 2000 Guineas melyik változatát válasszák: a hazai franciát, vagy az angolt.

Japánban a kancák után a méneknél is lefutották az első klasszikust: a Satsuki Sho (Japán 2000 Guineas) oltári befutót hozott, hűen tükrözve az esélyesek megmásíthatatlanságát. A tavalyi Év Kétévese, Admire Mars negyedik, az ő veretlenségi rekordját idén megtörő Danon Kingly egy orrhosszal harmadik Verlox mögött, kit a favorit Saturnalia előzött egy fejhosszal. A lóversenyzés iskolapéldája nem de? Saturnalia ezzel 2005 (és maga Deep Impact) óta az első ló, ki veretlenként nyeri a Satsuki Sho-t, ráadásul ez volt mindössze harmadik szereplése a pályán – és második Gr1-sikere. Nyergéből a francia elismerően nyilatkozott, és várja a Derby-t nagyon.

 

Az USA-ban tovább tündökölt a hétvégén Rushing Fall (nyitóképen): az október óta nem látott, immár négyéves kanca visszatért szeretett pályájára, Keeneland-be, ahol sosem talált legyőzőre, és ez idei debütálásakor sem történt másképp. Ráadásul egyből mély vízbe dobta Chad Brown, hiszen először futott idősebbek ellen, de Rushing Fall egyszerűen nem engedte, hogy megelőzzék a Jenny Wiley-ben (Gr1). Fenomenális a kanca, a visszajátszást látni kell!

A homokon is igazi csillag növi ki magát Mindight Bisou képében, kit vasárnapi Apple Blossom Handicap győzelme után Mike Smith úgy jellemzett, mint aki “a legnagyobbak egyike lett most”, mikor idei harmadik versenyét nyerte egyhuzamban. A négyéves kanca ezzel már háromszoros Gr1-győztes, és karrierje során sosem taszították le a dobogóról: harmadik helyei is csak az ország legpatinásabb kancafutamaiban “csúsztak be”, olyanokban, mint a Kentucky Oaks vagy a BC Distaff.

A TAA (Thoroughbred Aftercare Alliance) minden lóversenyen belül dolgozó, tréner, futtató, tenyésztő, kovács (stb.), fogadó ÉS RAJONGÓ segítségét kéri, hogy feltérképezzék a telivérek utógondozásának jelenlegi helyzetét – avagy mi lesz a versenylóval, ha már nem versenyez? Online angol nyelvű kérdőívüket ezen a linken lehet kitölteni.

Fotó: Racing Post