Krónika – keserű és édes elsők

Három földrészen versengtek a telivérek a legfőbb dicsőségért a héten.

Az első klasszikusok Írországban, Derby Japánban, három Gr1-es verseny Amerikában, kettő Franciaországban, egy Hongkongban. Aki ebből a repertoárból nem tudott kedvére valót találni a héten, annak ajánljuk a futballt a későbbiekben. De amilyen mozgalmas lett a galoppszezon így május végére, olyannyira kell visszavennie sajnos William Buick-nak: a tavaly első Derby-győzelmét arató zsoké május 11 óta nem lovagolt, és egyelőre nem is lehet tudni, mikor térhet vissza a nyeregbe. Aznap esett ugyanis Sir Busker hátáról, mikor a startgép felé vették az irányt Ascot-ban, és azóta posttraumás fejfájása van: az esés után rendben érezte magát, de másnap este már kórházba ment. Természetesen le van törve, így, hogy közeledik a Derby-hétvége, amit biztosan kihagy, de akár a Royal Ascot is kieshet idén számára.

Ahogyan kiesett az első klasszikus Aga Khan nagyszerűnek ígérkező kancájának is, Siyarafina-nak. A veretlen hároméves azonban később, de beigazolta, hogy vannak szárnyai: Christophe Soumillon 50-nel a vége előtt már feltartotta Pivotal lányát a Prix Saint-Alary-ban (2000 m) Párizsban. Az eddig csak mérföldön futott telivér most aratta első Group 1-es sikerét – és nem az utolsót?

 

ParisLongchamp-ban a vasárnapi versenynapon más is volt terítéken a kancák vetélkedésén kívül: a Prix d’Ispahan-ban (1800 m) már nagy veteránok léptek pályára, a Gr1-es szint oszlopos tagjai, mégis egy első felsőkategóriás sikerét arató telivér lopott el minden rivaldafényt. Roger Varian idomítottja, Zabeel Prince (Lope de Vega) végre, hatodik életévében végre csúcsra ért. A cseh tréningezésű Subway Dancer pedig – ki tavaly harmadik volt a Champion Stakes-ben, ha nem rémlene a neve hirtelen – most csak az utolsó, kilencedik helyen ért célba.

Japánban már ennél is nagyobb meglepetés született, mikor minden szem a veretlen Saturnalia-t leste a tribünről a 86. Tokyo Yushun alkalmával. Lion Lion azonban jócskán megrántotta a mezőnyt, tán a starttól próbálta megnyerni a Derby-t, ugyanis bő 10 hosszal lépett el a mezőny magjától. Egyedül Roger Barows tartott lépést vele a bolyból, ő 5-6 hosszal lemaradva követte a vezetőt. Jól is tette, mert ahol Lion Lion elfogyott, ahová Saturnalia már nem ért fel, ott Roger Barows kitartott: 12. sanszként makacsul ragaszkodott a vezetéshez, pedig nagyon támadták a végére. Saturnalia végül csak negyedikként ért célba, de trénere, Katsuhiko Sumii nem sopánkodhat: ő készítette fel ugyanis a meglepetésbajnokot is.

Roger Barows (Deep Impact) a 20. telivér, és egyben az első 1996 óta, ki úgy nyerte meg a Japán Derby-t, hogy előtte még nem volt Graded-besorolású sikere.

Suguru Hamanaka zsokénak (is) élete legszebb napjai között lehetett május 26-a: 13 éves karrierje alatt első Derby-győzelmét aratta.

Kicsivel odébb már nem meglepetés, hanem bebetonozás történt: Exultant (nyitóképen) lett Hongkong első számú hosszútávú lova, most már biztos! A vasárnapi Standard Chartered Champions & Chater Cup (Gr1) lefutása előtt úgy írtak Tony Cruz idomítottjáról, hogy egy helyezés már azt bizonyítaná, hogy ő a legnagyobb erő 2000 méter fölött a városállamban. Nos, Exultant biztosabbra ment, és nem akármilyen mezőnyt hagyott maga mögött a Champions & Chater Cup-ban, ahol tavaly második volt. Zac Purton zseniális lovaglása egész nap kitartott, hiszen hat győztest lovagolt a versenynap során – Cruz pedig hét év alatt hatszor nyergelte a Kupában a nyertest. A csapat már nemzetközi álmokat szövöget…

Az Egyesült Államokban hétfőre tolódott a Gold Cup napja Santa Anita-ban, ahol három Gr1-et is futottak a programban. A Gold Cup at Santa Anita egy kétlovas küzdelemmé változott igen hamar a “Big Cap” bajnok Gift Box és a tavalyi “derbyló”, Vino Rosso között, melyből végül utóbbi került ki győztesként – megszerezve első Gr1-es trófeáját. A Shoemaker Mile-ban szintén egy korábbi derby aspiráns – vagy inkább hajdani, hiszen 2015-ben élte klasszikus-korát – volt a sztár: Bolo két évet távol töltött a pályától, visszatérésén nem mutatott magából semmit, így a bukik is csak 30-1-hez adták a hétéves mén győzelmi esélyeit. Bolo azonban nem engedett a vezetésből, és nagy meglepetésre start-cél győzelemmel szerezte meg első Gr1-es trófeáját. Ugyanezen forgatókönyv kezdett kibontakozni a kancák Gamely Stakes-ében is, de a január óta veretlen Vasilika tökéletes időzítéssel futott fel az élre. “Ez az ő háza” – kiáltotta a kommentátor, hiszen már hat Graded sikert (kettő Gr1-et) aratott a Santa Anita Park gyepén a tehetséges kanca.

Eddig még csak az „édes elsőkről” írtunk Krónikánkban, de címünkben utaltunk egy „keserűre” is: amilyen régóta vártuk már Calyx-ot a pályára, annyira meglepett a kimenetele a debütálásnak. Kingman fia elszenvedte első vereségét Haydock-ban, mikor Hello Youmzain jó három hosszal hátrahagyta egy Gr2-es kiírásban.

De nem kellett csalódottan hazamenniük a nézőknek, hiszen aznap Battash bombasztikus hazafutással nyitotta meg idei szezonját, mikor megvédte címét a Temple Stakes-ben.

Borult a bili Chad Brown háza táján: az amerikai Munkaügyi Minisztérium nyomozása súlyos visszaéléseket talált a túlóradíjak ki nem fizetése, H-2B (nem bevándorló, időszakos) vízummal rendelkező alkalmazottjai terén pedig még több kihágást is tett. Brown nem a szerződésben foglalt fizetést adta; nem fizette a vízumdíjakat; nem fizette az utazást; félretájékoztatott a betöltendő állással kapcsolatban (pl. nem volt szállás lehetőség, pedig úgy hirdette); nem tájékoztatta alkalmazottjait a jogaikról. Összességében több mint 1,6 millió dollárra büntették Chad Brown-t, melyet a tréner hajlandó kifizetni. Most vakarhatja a fejét, megérte-e…

Fotó: South China Morning Post