Krónika – Japán árnyékában

Az elmúlt héten versenyzés terén mindenkit elvakított a Japan Cup, de nem maradtunk újdonságok nélkül.

Nem is kezdhetnénk e heti krónikánkat nagyobb örömhírrel, mint imáink meghallgatásával: kontinensünk királynője, Enable jövőre visszatér a versenypályákra! A Juddmonte zseniális kancájának ötéves szezonjában nem más lesz a fő cél, mint a már meglévő két Prix de l’Arc de Triomphe trófea mellé megszerezzék a harmadikat is. Mondanunk sem kell, ez még senkinek sem sikerült eddig – legutóbb szintén kanca próbálkozott a triplázással.

Egy korszakos géniusz azonban épp elhagyja a versenyek hevét az óceán túlpartján: Gary Stevens ezúttal végleg szögre akasztja a csizmáit. A „Comeback Kid”-nek is becézett Stevens kétszer tért vissza nyugdíjból a nyeregbe, melyekkel Preakness és Breeders’ Cup Classic trófeákig is jutott, de ezúttal úgy néz ki, tényleg nincs tovább. Hogy miért? Arról búcsúztató cikkünkben számolunk be még karácsony előtt.

Szintén nyugdíjazásra került a 2017-es Preakness Stakes bajnoka is, Cloud Computing. A klasszikus-győztes négyéves mén a Spendthrift Farmra kerül $7500-os fedezetési díjjal.

A Churchill Downs ikertornyai pedig valami különlegesnek voltak tanúi: a feltörevő Brad Cox tréner (nyitóképen) mutatkozott megint meg a legfelső szinten, mikor idomítottja, az ötéves Leofric első Gr1-győzelmét aratta a Clark Handicap-ben. A Candy Ride apaságú mén háromévesen nem is versenyzett, és négyéves debütálásakor veszítette el nyeretlenségét. Ebben az évben pedig már aranyszárnyait is megtalálta.

Ahogyan Brad Cox maga is: szemfüles olvasóink tudják, hogy ő maga első Gr1-győzelmét is idén szerezte, és készítette az év legjobb kancáját a homokdivízióban. November 18-án pedig olyan mérföldkövet ért el, amit a szintén elitbe felkapaszkodó Peter Miller: Cox megszerezte 1000. tréneri győzelmét a New Orleans-i Fair Grounds versenypályán Play On-nal.

A Cartier-en frissen koronázott, Év Kétévese Too Darn Hot jövője is kirajzolódni látszik: a Darley megvásárolta a kétéves mén tenyésztési jogait eddig ismeretlen összegért. Az biztos, hogy jó sok nulla volt vásárlásban, hiszen John Gosden idomítottja jelenleg négy startból veretlen, és a jövő évi klasszikusok legnagyobb várományosa; egyben Lah Ti Dar és So Mi Dar teljes testvére.

A távoli keleten Hongkong Év Lova cím védője, és idei várományosa újra felfrissítette emlékezetünket, milyen is, mikor egy ló a csúcson van. Beauty Generation, John Moore idomítottja pályarekorddal ért célba Zac Purton alatt a Gr2-es Jockey Club Mile-ban november 18-án. A helyiek Winx-hasonmásként emlegetik a hatéves heréltet és trénere is a kétszeres HK Év Lovához, Able Friend-hez hasonlítja. A decemberi Turf Világbajnokságon pedig kíváncsian várhatjuk, merre tart Beauty Generation valójában.

Fotó: Paulick Report