Krónika – itt a vége, fuss el véle

Befejezte versenykarrierjét a világ leggyorsabbja…

Chautauqua utolsó esélye volt szeptember 28-án a Moonee Valley-i éjszakán hogy megmentse versenykarrierjét. A szürke villámnak pedig tisztán érthető válasza volt:

Köszöni szépen, ő már nem akar versenyezni.

A hivatalos felkészítőt természetesen élő közvetítésben adták és a helyszínen is tömegével jelentek meg az ausztrál lóverseny szerelmesei. A start pillanatában pedig még az „ellenfél” zsokék is Chautauqua makacs tekintetét látták visszatekintve, ahogyan ők maguk továbbszaladtak. Tommy Berry még egyszer végigügetett Chautauqua hátán a pálya szélén: a hatszoros Gr1-győztes heréltet tapsvihar búcsúztatta.

Amerikában ennél jóval csendesebben vonult vissza két, korosztályának meghatározó alakja: a 2017-es Év Kétévese, Good Magic és a nála egy évvel idősebb, többszörös Graded-Stakes győztes Irish War Cry. Mindketten Curlin-től születtek: Good Magic ráadásul apja mellett fog tenyésztésbe vonulni a Stonestreet Farm-on $35,000-ért.

A hétvégén nem csak Belmont szórakoztatta a népet: Santa Anita Park is prémium versenyeket rendezett. Accelerate (képen) saját magának okozott galibát, de ez sem állította meg idei negyedik Gr1-es trófeájának elnyerésében az Awesome Again Stakes-ben. De a kétéves futamokban is igazi trófeahalmozókat vezettek vissza a győztesek körébe: Bellafina zsinórban harmadik Graded-stakes sikerét aratta a kancáknál; míg Game Winner a méneknél őrizte meg veretlenségét.

Európában szintén beindultak a kétévesek számára rendezett rangos futamok. A nyáron végigsöpört vírus okozta szünet most meghozta a kárpótló őszt Aidan O’Brien-nek és rögtön hármasbefutóval hozta el a Royal Lodge Stakes-t (Gr2) Mohawk vezetésével, de még további két Gr1 is a tarsolyban landolt. Igazából a newmarketi Cambridgeshire elnevezésű meetingjének öt Group-futamából négyet O’Brien mester vitt haza – ha csak a kétévesek számára nyitottakat nézzük. A mének Middle Park Stakes-ében Ten Sovereigns győzelme ráadásul egy mérföldkő a Coolmore-nak: a csődör apja nem más, mint a korán elpusztult Scat Daddy egyik fia, No Nay Never. A Scat Daddy örökség úgy látszik, nem fog feledésbe merülni – innentől már minden a fiain múlik.

A Cheveley Park Stakes-ben is Aidan O’Brien tréning és Donnacha O’Brien lovaglás aratta a babérokat – nevezetesen Fairyland.

És ha már egy sprintcsillag kihull az aktív versenylovak egén, akkor jó, ha kigyullad egy másik: három hónap szünet után visszatért a Gr1-besorolású versenyzés Japánba. A sort a Sprinters Stakes nyitotta Nakayama gyepén, ahol Fine Needle szerezte meg második felsőkategóriás győzelmét olyan hajrával, melyet legutóbb csak Chautauqua-nál láttunk. Lovasa, Yuga Katawa már azt hangoztatja, ő a világ legjobb sprintere…

Fotó: @A_Evers Twitter