Krónika – itt a tavasz

Nézzük mit kötöttünk csokorba a hétre, a lóversenyvilág friss híreiből.

Mivel a koronavírus kapcsán a lehetséges szezonkezdésekkel szombat este külön cikkben foglalkoztunk, így most igyekszünk kerülni ezt a témát, már amennyire ez lehetséges ebben a helyzetben.

Most már harmadik hete kezdjük a krónikát Japánban, hiszen ismét egy Group 1-es verseny, méghozzá az első klasszikus, az 1000 Guineas, azaz az Oka Sho vonzotta a figyelmet vasárnap reggel Hanshin esőtől áztatott versenypályájára. Mielőtt rátérnénk azonban a futamra, facebook oldalunkon képekkel illusztráltuk, hogy miként lehet maximális biztonsággal galoppversenyeket rendezni a járvány közepette is. A japán példa most abszolút tökéletes bemutatóval szolgált. Nézzék meg a képeket itt .

A 80. Oka Sho egy óriási finist és egy káprázatos győzelmet hozott, mert amikor már-már nyerőnek tűnt a szuperfavorit, Resistencia, az élő legendával Yutaka Take-kel kívül megjelent és hatalmas sebességgel átrobogott mindenkin Daring Tact, aki ezzel három futása után is veretlen és bezsebelte a Hármas Tiara első ágának trófeáját. Hiába volt a mezőnyben hat Deep Impact és három Heart’s Cry ivadék, a győzelmet Epiphaneia lánya szerezte meg.

Egyáltalán nem aggódom a közelgő Oaks megnövelt távja miatt, de kétségtelen, hogy vannak olyan dolgai, amelyeken még dolgoznia kell,  ilyen például nyugodtság. Imádkozom, hogy hamarosan eljöjjön az a nap, amikor újra nézők előtt versenyezhetünk.”- kommentálta a sikert Kohei Matsuyama, a győztes lovas.

A futamra 41 milliárd forintnyi jent tettek fel a fogadók, a versenynap teljes forgalma pedig 66 milliárd forintra rúgott.

Ilyen számok láttán a japán versenysportnak egy szúnyogcsípés szerű minimális fájdalom lesz csak a koronavírus járvány.

Nem úgy az angoloknak. Egy hétfői írás alapján, 193 millió font vesztességgel lehet számolni, ha  a versenyzés nem indul be júliusig. A BHA rengeteg ötlettel, javaslattal bombázza a kormányt, az iparágban dolgozók (több mint 20 ezren vannak!) segítésén át, egészen a befizetendő terhek csökkentéséig. Továbbra is május elseje a tervezett nyitány. A versenyeket csoportosítva Newmarket, Newcastle és  Lingfield pályáin kezdenék.

Frankie Dettori és John Gosden ezzel a  videóval köszöni meg az egészségügyi dolgozók munkáját.

Hát mit mondjunk erre? Ha Enable már áprilisban így néz ki, az ellenfelek nem sok jóra számíthatnak 2020-ban.

A Champion sprinter Blue Point és a szintén bajnok kétéves Too Darn Hot Ausztráliában folytatja fedezőmén karrierjét, az európai fedeztetési szezon után.

Alastair Pulford, a Darley ausztráliai értékesítési vezetője azt mondta: „Nagyon nagy kiváltság, hogy az ausztrál tenyésztőknek felajánlhatjuk ezt a két sztármént. Láttuk, hogy a Darley mének mit tettek hozzá az ausztrál lóversenyzéshez, mint például  Street Cry, Teofilo,  Medaglia d’Oro és a közelmúltban Night Of Thunder.” Ebből rögtön kitalálhatták, hogy a Darley Australia lesz a két sztár új otthona.

Hála jó istennek Mark Zahra után Javier Castellano is felgyógyult a COVID fertőzése után.  A 42 éves ötszörös Gulfstream Park-i bajnok zsoké a 64 éves édesanyja dél-floridai otthonában töltötte a karantént, amit élete legnagyobb kihívásának nevezett. Mármint a betegséget. Elmondta, hogy a legfélelmetesebb a mentális része volt, hiszen érzelmileg nagy mértékben a fertőzés befolyása alá került. Mára tökéletes állapotban van és már vissza is tért a nyeregbe.

Japán top-zsokéja, a francia Christophe-Patrice Lemaire posztolta azt a képet az instagramra és twiterre, amikor is felesége és annak barátnői maszkokat varnak szabadidejükben az iskolások számára.

Fantasztikus, és egyben a lóversenyzés legjobb reklámja, ami Hongkongban zajlik Moreira és Purton között. Vasárnap a brazil fiú három olyan győzelmet aratott, amikor mindhárom alkalommal az ausztrál végzett mögötte, és ezzel 101:97-re vezet a legnagyobb riválisa előtt. Ma Happy Valley-ben folytatódik kettejük történetének újabb fejezete.

Nem szorosan a lóversenyzéshez kapcsolódó hír, de érdekesség, hogy az amerikai Seton Hall University’s Stillman School of Business végzett egy, igaz nem túl nagy merítésű közvélemény kutatást. 762 embert kérdeztek meg arról, hogy mikor tervezi újra látogatni a sporteseményeket.

Nos, egészen megdöbbentő módon a válaszadók 72%-a azt mondta semmiféle sporteseményre nem fog kilátogatni, amíg nem lesz védőoltás a Covid ellen.

Ha ez a szám vagy akár csak ennél 20%-al is kevesebb lesz egy országos mérés eredménye, azt elsősorban a major teremsportágak (NBA, NHL tb.) igen csak meg fogják sínyleni, de még a lóversenyzés is. A válaszadók szintén elsöprő százaléka (70) szerint 2020-ban már semmiféle sporteseményt nem szabadna rendezni, mert a sport most abszolút sokadrangú kérdés.

Ha már Amerika…Megszületett a Triple Crown bajnok Justify féltestvére. A Glennwood Farm örömmel kürtölte világgá, hogy a mama és a baba is egészséges. A még csak 13 éves Stage Magic Curlintől hozta világra hetedik – és talán leghíresebb – csikóját.

Fotó: Glennwood Farm

A három országban hat Group 1-es versenyt nyerő Tepin neve is ott virít a kanadai Hall of Fame jelöltek listáján.

A végére egy kis kifakadás. Az ünnepek alatt hozta nyilvánosságra a a Szaúd-Arábia Jockey Club (JCSA), hogy mivel a  nyerő ló Maximum Security trénere ellen büntető eljárás indult az Államokban, amely természetesen még a vizsgálati szakaszban jár – visszatartja a Saudi Cup mind a tíz díjának kifizetését.

Ennek – véleményem szerint – nagyon rossz az üzenete több okból is.

  1. Egy február 29-én lefutott verseny pénzdíja, miért nincs átutalva a verseny után két héten belül. (Nyilvánvalóan, ha megvan már a doppingvizsgálat eredménye!!)?
  2. Mi köze a futtatónak Servis (bűn)ügyeihez…ha egyáltalán majd valamikor bebizonyosodik a bűnössége? Ha a lovat doppingvizsgálatra küldték és annak eredménye negatív (nem tudjuk negatív e), miért nem fizetik ki az első (és a többi) díjat? Ha az amerikai eljárás évekig eltart, addig nem kapja meg Gary West (és a többi tulajdonos) a pénzét?
  3. Hogy vehető komolyan egy verseny, aminek végeredményét egy másik országban zajló vizsgálattól teszik függővé?
  4. Hová vezethet az sportágunkban, ha büntető bírósági döntések következtében utólag, akár hónapokkal később megváltoztatható lesz egy pályán elért eredmény?

Ráadásul nem is olyan rég, csak március végén (egy hónappal a verseny lefutása után) merült fel bennük az a lehetőség, hogy a  második helyezett Midnight Bisou is lehet akár hivatalos győztes.

Agyrém.

A legnagyobb agyrém pedig az, hogy a vizsgálatok lefolytatásáig egyik helyezett tulajdonosa sem kapja meg a pénzt, hiszen nem tudják ebben a formában kinek mennyi járna, hiszen például a hatodik helyezett, lehet hogy az ötödik díjjal számolhat majd stb.

De mikor? Mégis mennyi idő kell nekik erre?

Őrület. Hétről hétre bizonyítják, hogy a pénz nem minden és nagyon sokat kell tanulniuk még a lóversenyzésről az araboknak.

Képek: JRA, canadianhorseracinghalloffame.com