Krónika – Iron Lady

A világ figyelme továbbra is az átverések és Ausztrália felé fordul, de ezeken felül is van bőven írnivalónk.

Varga Zoltán állapotáról újabb biztató hírek érkeztek. Délután adtuk ki a legfrissebb sajtóközleményt, estére pedig már el is hagyta az intenzív osztályt.

Sajnos az október azt az időszakot is elhozza, amikor sorra jelentik be a sztárok visszavonulását. Elsőként az idei 2000 Guines nyerő, Magna Grecia (Invincible Spirit-Cabaret) pályafutásának végét jelentették be. Az anno 340,000 guineas-ért vásárolt csődört tárt karokkal várja a Coolmore, hiszen apai féltestvére, Kingman sorra adja a kiválóbbnál kiválóbb ivadékokat. Mellette az ír kiadás bajnoka, Phoenix Of Spain-t (Lope De Vega-Lucky Clio) pedig az Ír Nemzeti Ménesben fogadja majd a kancákat.

Már nem csak Hosszú Katinka Iron Lady! A Thoroughbred Daily News ugyanis a Champion Stakes nyerő Magical-ra aggatta ezt a nevet, sőt a lap tovább is megy. Szerintük a Galileo kanca az európai küldöttség zászlóshajója lesz a Breeders’ Cup-on. Ezzel nem is nagyon lőttek mellé, Aidan O’Brien ugyanis még két kiírásban (Filly & Mare Turf, Turf) hagyta állva legfőbb reménységét, de mindkét futamban ő a toronymagas favorit, bár előbbiben ott lesz a csodálatos Sistercharlie is, míg utóbbiban esetleges győzelme némi gyógyír lehetne az európai rajongók számára Enable távolmaradása miatt. A Turf-ben egyébként továbbra is Conduit az egyetlen duplázó. Magical utolsó versenye lesz a kaliforniai, hiszen tavaszra már elő is jegyezték No Nay Never-hez. Aidan egyébként egészen parádés küldöttséggel, mondhatni csupa klasszissal utazik Santa Anita-ba.

Már kész volt ez a cikk, amikor hétfő kora este jött a hír: Magical-nak hőemelkedése volt és azonnali hatállyal visszavonultatják!

És ha már szóba került a Telivér Világbajnokság: az előnevezések lezárultak. Mondhatni 98%-ban pontosak a mezőnyök. Ezeket a listákat Önök már rengeteg helyen láthatták, de mi ajánljuk figyelmükbe a hivatalos honlapot (https://www.breederscup.com), ahol elképesztő mennyiségű információ várja az érdeklődőket. Ide kapcsolódó hír, hogy a versenyeket rendező Breeders’ Cup Ltd. is jóváhagyta Jerry Hollendorfer Santa Anitában esedékes felfüggesztését, pedig az idős mester reménykedett, hogy mivel itt nem a Stronach Group a rendező, talán futtathatja lovait.

A tavalyi Juvenile Turf nyerője, Line of Duty sajnos olyan komoly sérülést szenvedett pénteken, hogy el kellett altatni.

Hogy ne búslakodjunk sokáig rögtön vidámabb vizekre evezünk. Az ázsiai királynő visszatért. Almond Eye újra a fedélzeten. Íme:

Ő is nyugodtan nevezhető Iron Ladynek.

A hét legviccesebb sztorija Ausztráliából érkezett, amikor is Prince Of Arran Geelong Cup győzelme után, angol trénere ezt a tweetet jelentette meg.

A szóban forgó Carpenter úr, a Racing Victoria hendikeppereinek főnöke, akit nem hatott meg a kérés, 1 kilós büntetéssel súlyozta Shirocco hatéves fiát, akinek 54 kilóval kell indulnia a Melbourne Cup-ban. Fellowes csalódottan vette tudomásul mindezt, pedig 2010-ben Americain és egy esztendővel később Dunaden fél kilót „kapva” de 54,5 kilóval indulva is megnyerték Ausztrália kirakatfutamát a Geelong Cup bezsebelése után. (Igaz ők mindketten ötévesek voltak akkor, míg “a herceg” idén már hat.)

2006 óta Oisin Murphy a legfiatalabb (sík) zsokébajnok Angliában.

13 éve Ryan Moore-nak ez 23 évesen sikerült, Oisin most 24. 168 sikeres lovaglással végzett az élen, 35-el több győzelmet aratva, mint az ezüstérmes Danny Tudhope. A trénereknél viszont komoly izgalmak várhatóak, de Johnston újra rekorder lett.

Holnap folytatjuk, még több színes hírrel.

Kép: @yito_galopp twitter