Krónika – Iron Lady – 2. rész

Folytatjuk tegnap megkezdett hírcsokrunkat.

Frankie Dettori, aki Star Catcher-rel érte el 250. Gr1-es győzelmét (és a 17.-et idén), könnyekig hatódva így beszélt. Ha megengedik, ezt inkább nem fordítjuk magyarra:  „She’s lovely, she’s tough, and I think she is going to stay in training. She is a wonderful filly and provided me with my 250th Group 1. I love her.”

Míg Magyarországon napokig tombolt a nyár és a híradások tele voltak a Balatonban (októberben!) fürdőző emberekkel, szombaton a heves esőzések miatt két angol meeting is elmaradt Doncaster-ben és Newbury-ben.

A Coolmore Ashford Stud-ja (részben) közzétette 2020-as fedeztetési árfolyamait. Justify légyottjai maradnak 150 ezer dolláron, de American Pharoah díjának kihirdetésével megvárják a Tenyésztők Kupáját, mert ott két, jó esélyű ivadéka is indul, akik még feljebb srófolhatják a papa – amúgy sem éppen alacsony –  ázsióját.

Viszonylag keveset hallottunk még Makfi ivadékairól, de szombaton Mkfancy  a mezőnyt teljesen szétszakítva, megnyerte a 2000 méteres Criterium de Saint-Cloudot. Az egykori 2000 G. nyerő papa ma €20,000-ért érhető el a Haras de Bonneval-ban.

Vasárnapra is jutott két Gr1-es összecsapás ParisLongchamp-ban. A Criterium International-ban újabb Dettori győzelem, de a futam sportértéke erősen megkérdőjelezhető, mert Alson (Areion) 20 hosszal verte a mezőny másik indulóját Armoryt. Jól olvasták, mindösszesen ketten álltak rajthoz a legfontosabb kétéves erőfelmérőben. A Prix Royal-Oak-ban sem kellett második startgép, de ott legalább hatan futották le a 3100 méteres távot. Martyn Meade idomítottja, Technician (Mastercraftsman) a nyerő Pierre-Charles Boudot-val.

Szombat hajnalban Breeders’ Cup ide vagy oda, egy 7,5 millió dolláros versenyt futnak Ausztráliában.  Az 1500 méteres Golden Eagle-be még Aidan O’Brien is ad indulót, nevezetesen Never No More-t. No Nay Never fia idei négy versenyét három különböző országban futotta, és nem igazán értjük 109-es Racing Post csúcs számával mit keres ebben a mezőnyben, de az ír fenomén már számtalan alkalommal cáfolt ránk.

A Tenyésztők Kupájának racecardjait egyébként instagram oldalunkon fogjuk közölni, hogy, aki éjjel nézi majd a versenyeket, annak könnyen elérhető legyen mobilon is.

Ennyi fért heti krónikánkba. Jövő héten folytatjuk. A lóversenyzés legizgalmasabb napjai jönnek, a Telivér Világbajnoksággal és a Melbourne Cup-pal.

Kép: Aidan O’Brien fansite twitter