Krónika – Gosden legyőzhetetlen

Nézzük, milyen híreket kötöttük Önöknek csokorba a galoppvilág heti történéseiből.

Ritkán számolunk be hazai történésekről, de sosem titkoltuk, hogy a Dióspusztai Angol Telivér Ménes a szívünk csücske, így mindig örömmel adunk hírt bármiféle érdekességről velük kapcsolatosan.

Szombaton hatalmas érdeklődés mellett rendezték meg az immár hagyományosnak számító nyílt napot. A yearling felvezetésnek köszönhetően idén rendkívül szakmai közönség gyűlt össze. 25 másfél éves angol telivér csikót láthatott a közönség 5 osztályban. A kereslet is nagyon jó volt, hiszen a beérkezett vételi és bérleti ajánlatok elbírálása után már csak 10 bérelhető, illetve megvásárolható yearling maradt.

Nem lehet vitás azonban, hogy osztatlan sikert a legelőn nyargalászó, idei, azaz 2018-ban született csikók arattak. „A telivérbébik” még egy nem lovas ember szívébe is azonnal belopták magukat. Képeinket folyamatosan láthatják fotós facebook oldalunkon.

Klasszikus értelemben vett lóverseny-beszámolónkat nem kezdhetjük mással, mint az Ebor Festival-lal és John Gosden piedesztálra emelésével. Pénteken ott hagytuk abba beszámolónkat, hogy Roaring Lion abszolút feledtette Enable és Cracksman hiányát és magabiztosan nyerte az International Stakes-t. A java azonban még csak ezután következett.

Vélhetően az évszázad futamát láthattuk a Nunthorpe Stakes-ben.

Nem csak mi, nálunk sokkal többet látott és tapasztalt zsurnaliszták sem találták a jelzőket a sprinterek küzdelmére. Úgy véljük a 40/1-hez adott Alpha Delphini és Mabs Cross csatája sokkal többé vált, mint egy szimpla lóversenyfutam, hiszen az egész világ tényleg erről beszélt. Nézzék meg a videót, mert ehhez tényleg nem tudunk mit hozzátenni.

Nem mehetünk el szó nélkül Stradivarius Lonsdale Cup Stakes (Group 2)-ben aratott 1 millió dolláros bónusszal dotált győzelme mellett sem, de a kiváló stayert külön cikkben méltatjuk majd. Itt készült a nap második legfontosabb képe. Matt Chapman az ITV Racing helyszíni riportere ugyanis a futam előtt meggondolatlan kijelentést tett: azt találta mondani, hogy Stradivarius nem nyeri meg aktuális futamát. Tévedett, így John Gosden lábai elé borult.

Szombaton aztán a  szártréner  megkoronázta egész hetét, miután a legpatinásabb – igaz nem Group minősítésű – 1843-ban életre hívott – Ebor Handicap-ben (kb. 2800 m) kettős győzelmet aratott.  Muntahaa-t (J. Crowley) istállótársa, Weeekender követte a célban. A mester természetesen toronymagasan vezeti az aktuális brit idomár-statisztikát.

Az USA-ban a saratogai meeting követelt leginkább figyelmet, de a Baffert-Smith duplát hozó napról hétfőn már olvashattak.

A hétvégén több nagy bajnokot is felvezettek. Cirrus Des Aigles , Solow, Marchand d’Or Deauville-ban (FRA), míg American Pharoah az ausztráliai  Coolmore bázison, Hunter Valley-ban járult a nagyközönség elé.

És ha már ötödik kontinens, licitálásra bocsátották az úgynevezett Winx „saddle cloth-t”, azaz Hugh Bowman szerelését, amiben az újabb történelmi győzelmét aratta. A befolyt összegből a National Jockeys Trust-ot támogatják Chris Waller-ék.

Természetesen a tavasz közeledtével egyre inkább szó esik a világ legdrágább sprintfutamáról. Most a Gai Waterhouse idomításában álló Invincible Star-nak vásároltak egy helyet tulajdonosai. Az október 13-i 13 millió dolláros Everest favoritjai változatlanul a két tesó, azaz Trapeze Artist és a címvédő Redzel.

Mindig örömmel adunk hírt zsokéhölgyek kiváló eredményeiről. Most a hazájában hihetetlenül népszerű Nanako Fujita került a lapok címoldalára, méghozzá szó szerint. A csinos lovast ugyanis felfedezték már a japán lapok is, és – nem a ruhátlan modellek között -, de a szeptemberi (japán) Playboy-ban is olvasható lesz vele egy interjú. Természetesen számunkra fontosabb a zöld gyepen végzett tevékenysége. Nos, a 21 éves lány történelmet írt, hiszen az eddig 34 győzelmet számláló (2013-ban visszavonuló) Yukiko Masuzawa-t pipálta le, miután szombaton megszerezte karrierje 35. sikerét, ezzel ő a legsikeresebb hölgy lovas hazájában. Ő látható a kiemelt képen. Mielőtt bárki legyintene erre, elmondjuk, hogy nagyon kevés helyütt van annyi kiváló zsoké, ezáltal pedig olyan erős konkurencia, mint a felkelő nap országában.

,,Először is örülök, hogy elértem ezt” – mondta Fujita. ,,De még mindig csak 35, és nem fogok megelégedni ezzel a számmal, inkább csak mérföldkő az utamon.

Szapporóban időközben, Christophe-Patrice Lemaire nyert meg egy két napon át tartó zsokébajnokságot, így megszerezte a World All-Star Jockeys címet.

A lóverseny csodás forgataga tovább száguld. Tartsanak továbbra is a Racing Portallal.