Krónika – fókuszban Ázsia

Míg Európában és az államokban az árverések a legfontosabb történések, addig Ázsiában csúcsra járatódik a lóversenyüzem.

Kezdjük a mi kontinensünkön. Ismét díjazták a síkszezon legjobbjait. A listát azon melegében már mi is közöltük Facebook oldalunkon, de érdemes néhány szót ejteni arról, hogy életműdíjat kapott Pat Smullen, aki továbbra is élete legnehezebb harcát vívja a hasnyálmirigyrák ellen. A kilencszeres ír bajnok, Piggott és Dettori után mindössze a harmadik zsoké, aki ebben az elismerésben részesül.

„Hihetetlen ez a támogatás. A versenyközösség bebizonyította, hogy miként fog össze, amikor erre szükség van. Nagyon jó, hogy továbbra is része vagyok ennek a nagyszerű iparnak. Nem tudom eléggé megköszönni.” – mondta Smullen.

Ha már Frankie: Dettori is ott lesz a hongkongi zsokévetélkedésen december 4-én, sőt vasárnap a Japan Cup-ban is lovagol, de erről majd holnapi cikkünkben olvashatnak.

Bejelentették a 2020-as Coolmore díjakat, ideértve a három kezdő mént is. Calyx 22,500, Magna Grecia 22,500 és Ten Sovereigns 25,000 eurós árfolyamon kezdi meg apamén karrierjét. A második legtöbbet – a privátban fedező Galileo mögött –  No Nay Never 150 000 eurós díjával fogja hozni a ménesnek.

Bevallom, mivel kétszer is jártam ott, könnyezve fogadtam a hírt, hogy az 1878-ban megnyílt gyönyörű párizsi pálya, Maisons-Laffitte bezárta kapuit, de erről majd külön cikkben számolunk be.

Egyik kedvenc szaklapunk, Thoroughbred Racing Commentary a Racing Post Ratings alapján kihirdette a legerősebb versenyeket, mind gyepen, mind pedig homokon.

Ha valakit meglepne, hogy a King George VI and Queen Elizabeth Stakes megelőzte az Arc-ot, annak elmondjuk, hogy ez azért történhetett meg, mert az ascoti trió (Enable – Crystal Ocean – Waldgeist) magasabb értékelést kapott a szaklaptól, mint a párizsi (Waldgeist – Enable – Sottsass) hármas. Nézzük meg még egyszer, ezt a valóban epikus versenyt:

Nyomasztó az angolok fölénye, hiszen a harmadiktól-kilencedikig csak az ő partijaik láthatóak, és éppen csak a 10. helyre fért be az első, nem európai összecsapás, a T J Smith Stakes, amiben tehát erősebb lovak futottak idén, mint a COX Plate-ben vagy a Melbourne kupában.

Ha már Cox Plate, az idei győztest, Lys Gracieux-t, a karácsonyi The Arima Kinen-ben látjuk utoljára, majd a kancára remélhetőleg boldog nyugdíjas évek várnak.

Szerintünk a homokra kiírt versenyekben is lesz Önök számára meglepetés, hiszen a Telivér VB klasszikus futamát megelőzte a Sprint. Értelemszerűen itt nem találunk európai versenyt a legjobb húszban.

Van még egy érdekes listánk. Ugyanezen szaklap a Japan Cup előtt rangsorolta minden idők 10 legjobb lovát a felkelő nap országából.

Íme:

1. Deep Impact (2002-2019)
2. El Condor Pasa (1995-2002)
3. Narita Brian (1991-1998)
4. Orfevre (2008-
5. Symboli Rudolf (1981-2011)
6. TM Opera O (1966-2018)
7. Lord Kanaloa (2008-
8. Gentildonna (2009-
9. Almond Eye (2015-
10. Shinzan (1961-1996)

Természetesen mindegyikük év lova, sőt többségük többszörösen is, és emellett az aktív Almod Eye kivételével mindegyikük Hall of Fame tag is.

Továbbra sincs pánik Beauty Generation két kisebb kisiklása miatt.

“Zac (Purton – szerk.) azt mondja aggodalomra semmi ok, vissza fog még ő térni a régi formájához. Most kis pihenőt adunk neki, de nekünk komoly feladatunk lesz, rá kell jönnünk, hogy mi okozta azt a két nem várt vereséget.” – mondta a kissé csalódott mester, John Moore.

A nyitóképen látható Waikuku-t viszont azonnal felkapta a média. Kevesebb, mint 11 hónap alatt nagy utat tett meg, hiszen pályafutását John Oxx irányításával kezdte meg Európában, de itt nem tudott kiteljesedni, most pedig már kétszer is legyőzte Hong Kong első számú csillagát.

Egyik szemünket természetesen Almond Eye-en tarjuk, hiszen ő a világ legjobbja, de nem azért indulunk majd mérföldön, mert ő 2000 méteren fut, hanem mert számunkra fel sem merült, hogy távot növeljünk vele.” – utalt a  médiaspekulációkra Magic Moreira.

Mára ennyi. Holnap jövünk a Japan Cup beharangozójával!

Képek: TRC, @paomaphotos twitter