Krónika – felértek a hájphoz

2019 első Krónikájában helyükre kerülnek a koronák.

A hét legfontosabb híre egyben a legkiszámíthatóbb is volt: a Filly Triple Crown és Japan Cup bajnok Almond Eye (képen) lett Japán Év Lova a 2018-as szezonban! Lord Kanaloa már négyéves lánya olyan káprázatos hároméves karriert futott be tavaly, hogy ő lett a történelem első kancája, ki az összes szavazatot (276-ot) elnyerte a bíráktól az Év Lova kategóriában. Természetesen Champion 3 Éves Kancává is őt kiáltották ki. Rajongói (mi) pedig különösen örülhetnek, hogy tréningben maradt a telivér, és a Dubai Világkupa Éjszakájára készül.

A Kentucky Oaks 2017-es hősnője, Abel Tasman pedig az árveréseken tarolt: a hatszoros Gr1-győztes kanca felért az elvárásokhoz, vagy tán túl is szárnyalta. A Keeneland January Sales-en 5 millió dollárért kelt el a már ötéves kanca, ami a januári árverés történetének legmagasabb összege tenyészkancáért. A vevő kiléte nem túl meglepő módon M. V. Magnier, a Coolmore birodalom fejének fia.

Az ausztrál aranyparton zajló Magic Millions yearling árverés szintén nagy vizet kavar a nemzetközi piacon: Lyond Kennewell tréner nevéhez fűződik a Book 1 legdrágább vétele, egy éves méncsikó I Am Invincible-től 1,7 ausztrál dollárért. A csatát az impozáns pejért ráadásul nem más ellen nyerte az aukciós-házban, mint a Godolphin ellen.

A ausztrál parádé egyik fő alkotóeleme, a Magic Millions 2YO Classic (Listed, A$2,000,000; 1200m) pedig csak egy újabb állomás volt Kerrin McEvoy diadalmenetén: a tavalyi Everest és Melbourne Cup után most ezt is behúzta az ausztrál zsoké. A kétévesek futamában Exhilarates nyergében ért elsőként célba.

Amerikában pedig egyre jobban beindul derby-láz, ahogyan lépegetünk előre a Road To The Kentucky Derby felkészítő futamaival tűzdelt úton. Még természetesen korai a friss háromévesekkel honlapunkon foglalkozni – de a menedzsmentjeiknek annál inkább nem. A kultikus első klasszikus összdíjazását végre megemelték 2005 óta először, korábbi 2 millió dollárról 3 millió dollárra. Idén már 145. alkalommal lesz megrendezve. A Kentucky Oaks (2011 óta) 1 millió dollárról 1,25 millió dollárra emelkedett. 2010 előtt mindössze 500 ezer dollárt „ért” az ország legfontosabb hároméves kancafutama.

John Oxx háza táján pedig nagy változás készülődik: Sea The Stars trénere kollaborálni fog a tavalyi feltörekvő idomárral, Patrick Prendergast-tal, ki lovastul-személyzetestül költözik be Oxx currabegi istállójába. Az erők egyesítése kölcsönös érdek: Predergast idomári licensze februárban lejár, pedig ott van keze alatt az első Gr1-győztes lova, az idén hároméves kanca, Skitter Scatter – az 1000 Guineas jelenlegi társ-favoritja – míg Oxx pályája tavaly érte el mélypontját, mindössze 9 győztest vezetve vissza, és 120 fős istállójának jó fele jelenleg üresen áll. Erőik egyesítése egy érdekes pont lesz a ’19-es szezonban, kíváncsian várjuk.

Fotó: @ThoroInsider, Twitter