Krónika – elment Manduro

Elég régen jelentkeztünk hírcsokorral, így itt az ideje, hogy beszámoljunk a galoppsport csodálatos világának eseményeiről.

Gyorsan essünk túl a rossz híren:

A nyitóképen látható Manduro végzetes szívroham következtében kimúlt. Németországban tenyésztette Rolf Brunner, amikor is Monsunhoz küldte kancáját Mandellicht-et. Négyéves korára került Peter Schiergentől Andre Fabrehoz, aki a haláleset napján nem fukarkodott a jelzőkkel: “Manduro volt a legjobb ló, akit valaha edzettem.” – mondta. Ullmann báró büszkesége, 2007-ben négy Gr1-es versenyben győzött, és hivatalosan is világbajnokká nevezték ki.

Vele semmi sem tűnt lehetetlennek. Nagyon megható, megindító állat volt. Sorolhatnám miben, de igazából mindenben kivételes volt.” – mondta Fabre.

Közösségi médiafelületeinken már korábban beszámoltunk a kétszeres Breeders’ Cup nyerő, Conduit haláláról. Hat japán fedezési szezonja után már 137 nyerője született, míg az Írországi fedeztetései után az első utódai idén háromévesek.

Az ír derbyhétvégéről olvashattak már, de Japánban és Franciaországban is rendeztek egy-egy felső-kategóriás összecsapást. A Takarazuka Kinen a karácsonyi Arima Kinen nyári kiadása, amikor is a rajongók szavazhatják kedvenceiket a startgépbe. Így is lett. Több mint 1,4 millióan éltek ezzel a lehetőséggel és 111,842 vokssal megtámogatva Almond Eyet is szerették volna látni, de vele más úton folytatja a menedzsment. Így az 1960-ban életre hívott, 2200 méteres versenyben az Osaka Hai győztese, Lucky Lilac és Saturnalia lettek a kedvencek.

A győzelem azonban nem az övék lett, mert Takashi Saito idomítottja, Chrono Genesis elképesztő, hathosszas győzelmet aratott riválisai felett. A siker ezért picit még különlegesebb, mert viszonylag ritkán tudunk beszámolni egy Bago  ivadék győzelméről, márpedig a vasárnapi hős papája, a 2004-es Arc bajnoka.

A négyéves, a Sunday Racing jól ismert színeiben parádézott, Yuichi Kitamura zsoké alatt, aki így nyilatkozott:

A kanca zökkenőmentesen utazott. Semmi probléma nem volt a verseny során. Egyáltalán nem kellett sürgetnem, a maga tempójában, mondhatni spontán módon futott. Igazán erős volt, és egy olyan kancává vált, amivel bátran lehet keresni a kihívásokat.

Párizsban a Grand Prix de Saint-Cloud futama volt műsoron, ahol a négyévesek és idősebbek vetélkedtek derbytávon. Óriási versenyben az a Way To Paris (Champs Elysees) győzött, aki a Grand Prix de Chantilly-ban sem talált legyőzőre, és most lépett fel a legfelső szintre. Győzelmének nem tudtunk felhőtlenül örülni, ugyanis nyakhosszal a csehek büszkeségét, az ismét Soumillonnal támadó Nagano Goldot verte.

Önök is megerősíthetik a videó megnézése után, hogy Christophe parádésén lovagolt. Tartotta a falat, amikor kellett indított, de a szürke vasárnap erősebb volt. A cseheknek sem sok hiányzik most már egy Gr1-es sikerhez.

A francia lóversenyzéshez kapcsolódó hír, hogy július 11-től (szeptember 1-ig) maximum 5000 fizető néző jelen lehet a versenyeken, így a másnapi Prix Jean Prat lesz az első Gr1-es futam, amelyet már nézők előtt rendeznek.

Khalid Abdullah herceg eladta az ír 2000 Guineas győztes, Siskin a tenyésztési jogait egy nyilvánosságra nem hozott tenyésztőcsoportnak, amiben a rossznyelvek szerint a Coolmore is benne van.

Már meg sem lepődünk, hogy Galileo újabb világrekordot állított fel. Peaceful ír 1000 Guineas-ben elért sikere a sztárcsődörnek 85. Gr1-ben győztes ivadékát jelenti.

A Coolmore csapat “szerződtette” a Belmont friss bajnokát, Tiz the Law-t is, akit tárt karokkal várnak majd az Ashford Studban. Természetesen a hátralévő két Triple Crown futamon még elindul a tervek szerint.

A Gainesway Farm pedig a négyszeres G1 győztes McKinzie tenyésztési jogait szerezte meg.

Tom Marquand nem sokáig búslakodott, hogy Frankie Dettori lovagolja majd “helyette” English King-et, a  derbyben, szombaton, mert Andrew Balding felkérte Khalifa Sat lovaglására. Igaz ő e sorok íráaakor csak 33/1-hez áll, nem úgy mint az “Angol Király”, aki abszolút favorit.

Az amerikai lóversenyzés nemrégiben elhunyt nagyasszonya, Marylou Whitney különböző tárgyai (pénztárcák, sálak, ékszerek, Alfred Munnings festmények és egy Jaguar sportautó) kerülnek árverezésre, hogy a bevételből, egy klinikát építsenek Saratoga Raceocurse hátoldalán.

Szeptember óta nagyon keményen dolgozunk ezen.” – mondta Hendrickson, Marylou férje. “Érzelmileg nagyon nehéz volt számomra, de tudom, hogy Marylou örülne, hogy oly sok holmija egy nemes célt fog szolgálni.

A Cox Plate 100. futásának megünneplésére a Moonee Valley Racing Club (MVRC) elindította a “Ladbrokes Cox Plate Boost 2020” sorozatot.

Az elkövetkező hónapokban az MVRC számos G1 versennyel működik együtt a világ minden tájáról, akik 1 millió AUD bónuszra jogosultak, ha egyikük nyeri meg a 2040 méteres gyepversenyt október 24-én.

Az első nemzetközi verseny, éppen a fentebb említett japán csúcsfutam volt.

Don Casboult, az MVRC elnöke elmondta: „2019 különleges év volt a Moonee Valley Racing Club számára, amikor a japán kanca Lys Gracieux nyerte a 99. futást. Az MVRC várakozással tekint a WS Cox Plate révén a JRA-val és a vezető japán tulajdonosokkal és oktatókkal való szorosabb együttműködés kialakítása elé.

És ha már Japán. A Japan Racing Association 140 versenynapot rendezett az első félévben, és ezekkel 13,6 milliárd dolláros forgalmat ért el, amely 1,53%-os növekedést mutat 2019 első félévéhez képest. A fentebb említett vasárnapi, Gr1-es futamra viszont 4,8%-al több fogadás érkezett, mint a tavalyira.

Kép: Darley twitter