Krónika – éljen Frankie

Egyetlen napra megszakítjuk az olasz világsztár méltatását, hiszen szerda révén ismételten színes hírcsokorral rendelkezünk.

Szombaton rendezik Prágában a European Jockey Cup versenysorozatot, ahol az idei esztendőben Christophe Soumillon lesz a  sztárfellépő, így a 110 Gr 1-es versenyt nyerő, tízszeres francia bajnok belga, Budapest után egy másik kelet-európai fővárosba is ellátogat. Természetesen Nagano Gold révén sikerült őt Csehországba csábítani, bár kétségtelen, hogy Christophe továbbra is küldetésének érzi a „kisebb országok felzárkóztatását” ezért már is elkötelezte magát, és annak ellenére, hogy bizony van jobb esélyű felkérése is, de ő Nagano Goldot fogja lovagolni az Arc-ban.

Aki így készül a versenyre:

A többi lovast a ma délutáni sajtótájékoztatón jelentik be.

Search For A Song az Ír St Leger megnyerésével megtette a dolgát, így az idei esztendőben nem láthatjuk többé a pályán – jelentette ki trénere, az ír varázsló.

Nagyon reméljük, hogy a nyitóképen látható Pinatubo-t viszont még láthatjuk idén. A brit lapok nem szívesen írják le, de Shamardal fia már kétévesen olyat produkált, mint talán még Frankel sem. 134-es Timeform száma egyszerűen a gigasztári magasságába emelte őt és nem véletlen, hogy mestere, Charlie Appleby azt mondta róla: minden idők legjobb kétévese az istállómban. Talán a Dewhurts-ben még láthatjuk október 12-én.

„Vasárnap óta nyilvánvalóan sokat beszélnek róla, de szerencsére a ló nem olvassa az újságokat” – mondta Appleby. „Mások feladata elemezni a teljesítményét, és összehasonlítani más lovakkal. Nagyon kiváltságosnak érzem magam, hogy olyan lovakat van módom képezni, mint ő.”

Frankel csak úgy ontja kiválóbbnál kiválóbb utódait. Most a Full of Surprises British EBF Fillies’ Conditions Stakes valóban bámulatos nyerőjére, Quadrilateral-ra sütötték a káprázatos jelzőt, aki az 1400 métert 1:24.32-ben teljesítette Newburyben és kilenchosszas győzelmet aratott. Talán a Prix Marcel Boussac-ban láthatjuk legközelebb az ígéretes kétéves kancát (október 6 – Párizs). Reméljük sokat fogunk még hallani róla.

És ha már Anglia, és ha már Frankel, a bajnok fiát és kicsit sem mellesleg Kingman féltestvérét, a soha nem versenyző Delphian-t Pakisztánban a Qadirabad Stud-ben fogják felállítani. Az üzletet az az Oliver St Lawrence Bloodstock közvetítette, akit jól ismernek a magyar futtatók, hiszen segítségével már nagy számban kerültek hazánkba telivérek.

Pat Smullen betegségéről már beszámoltunk az őt méltató írásunkban. Kezdeményezésére az Irish Champions Weekend-en egy igaz adományozó hétvégét rendeztek, jótékonysági vacsorával, online aukcióval. A hétvége természetesen egy futamban (Pat Smullen Champions Race) csúcsosodott ki, amit nem más, mint az élő legenda, AP McCoy nyert meg, kis kirándulást téve a síkműfajba. Mindent összevetve már akkor több mint 2 és fél millió font gyűjt össze, és ez az összeg percről percre nő, hiszen egy weboldalon továbbra is fogadják a felajánlásokat.

“Ekkora összegről álmodni sem mertem, de úgy érzem, egy tisztelgéssel tartozom a verseny- és tenyésziparban dolgozók felé, hiszen túlterheltek, mégis örömmel segítettek.” – mondta Smullen. A vasárnapi nap Curragh-ban különleges nap volt, és óriási köszönet mindenkinek, aki eljött. Nem hiszem, hogy valaha ismét ilyen versenyt fogunk látni, és köszönettel tartozom a jó barátaimnak, annak a korábban már visszavonult kilenc bajnok zsokénak, akik újra lovagoltak, valamint a verseny szponzorainak, tulajdonosoknak és a trénereknek, hisz ők tették lehetővé a versenyt. Szeretnék továbbá köszönetet mondani a Horse Racing Ireland minden tagjának energiájukért, ötleteikért és bátorításáért a kampány során, az Irish Champions Weekend bizottságnak, Curraghnak, Leopardstownnak és az IHRB-nek, a médiának, az összes önkéntesnek és mindenkinek, aki szerepet játszott, és segít elérni céljainkat. Miután együtt dolgoztunk a Cancer Trials Ireland csoportjával, nagyon izgatott vagyok, hogyan tudják az adományokat felhasználni, hogy reményt keltsenek a rák által érintett családok számára. Őszinte köszönetem mindenkinek.”

Csodás kezdeményezés, egy kiváló zsokétól. Reméljük teljesen felgyógyulsz Pat!

És ha már Irish Champion Stakes. Az ebben a futamban aratott győzelmével Magical visszavette a vezetést Enable-től a Cartier Horse Of The Year pontversenyben, amely jelen állás szerint így fest:

Magical 168
Enable 128
Stradivarius 128
Crystal Ocean 112
Hermosa 112
Too Darn Hot 112
Japan 108

A vasárnap Newmarketben közönség előtt kentréző Enable-nek még egy esetleges újabb Arc-győzelemmel is nehéz lesz előznie, de szerencséjére a címet nem pusztán a  pontverseny dönti el. Az mindössze 30%-al esik a latba. További 35%-ot adnak a szakírók és hendikepperek, valamint ugyanennyit a Racing Post és The Daily Telegraph olvasói valamint ITV Racing lóversenyrajongói. Nehéz elképzelni, hogy egy esetleges ARC tripla után Magical a trónra léphessen, bármilyen káprázatos idénye is van.

Továbbra is aggasztó hírek érkeznek Hong Kongból. A Hong Kong Jockey Club felfüggesztette a múlt szerdai versenynapot Happy Valley-ben, mert attól tartott, hogy a tüntetők veszélyeztetik a személyzet, a fogadók no meg persze  a lovak biztonságát. Az immár 15. hete tartó tüntetéssorozat már nem kizárólag a demokráciáért zajlik, hanem több más követelés mellett a letartóztatottak szabadon bocsátásáért.

Peruban világrekordot állított fel egy általunk sem ismert tréner. Limában, a Hipodromo de Monterrico-ban székhellyel rendelkező, chilei születésű Juan Suarez Villarroel szeptember 8-án karrierje 9446. nyertesét ünnepelhette. Egyik kedvenc szakalapunk, a TRC megjegyzi, hogy bizony a rekordhalmozók mindig dél-Amerikából kerülnek ki, elég csak a közel 13 ezer győzelemmel álló (!!!) 57 éves brazil Jorge Ricardo-ra gondolni, aki mai napig aktívan versenyez Argentínában. A mester a 2007-ben elhunyt Dale Baird rekordját adta át a múltnak.

Képek forrása a thoroughbredracing.com 

Némi meglepetésre Craig Fravel a Breeders’ Cup vezérigazgatója távozik posztjáról és a Stronach Csoporthoz csatlakozik. Egyértelműen ezt nem láttuk leírva, de mivel fő feladatának a „versenyek irányítását és felügyeletét, valamint a ló- és lovasbiztonság globális bevált gyakorlatainak és integritási normáinak érvényesítését, az iparág fő érdekelt feleivel együttműködve” szabták meg, nagyon úgy tűnik, hogy első számú feladata Santa Anita Park renoméjának a visszaállítása lenne. Hát ez nem lesz könnyű, de sok sikert hozzá.

És ha már Santa Anita. Bejelentették, hogy a 23 meetinget magába foglaló pénteki nyitányon a nézők már csodálhatják a csúcstechnológiás majd (9 méter magas és majd 16 méter széles) 150 négyzetméter nagyságú LED falat, ami kiválóan lesznek követhetőek a futamok.

A képen látható Sharon O’Regan-t az Weatherbys Ireland ügyvezetőjévé nevezték ki Russell Ferris utódjaként, aki nemrégiben az Weatherbys új vezérigazgatója lett.

O’Regan közismert Írország fő ipari szervezeteiben, és évek óta kulcsszerepet játszik a Weatherbys Ireland csapatában. Az elmúlt 18 hónapban  aktívan részt vett a General Stud Book digitális átalakításában, ahol az ügyfelek elkötelezettsége és tapasztalata kulcsfontosságú volt.

Holnap pedig Ausztráliában a nagy nap, Melbourne hercegnőjének emléket állító film, a „Ride Like a Girl” bedübörög a mozikba. Reméljük itthon is bemutatják.

Ennyi fért heti krónikánkba. Holnaptól ismét célkeresztben a lóversenyzés világkövete.

Képek: At the Races twitter, Sporting Life twitter, Godolphin twitter

One thought on “Krónika – éljen Frankie

Comments are closed.