Krónika – egy új helyzet

Kezdjük hírcsokrunkat a jó hírekkel.

A szombati Florida Derby után vasárnap japánban is futottak egy csúcskategóriás ütközetet, mégpedig a Takamatsunomiya Kinent (1200 m, kb. 2,6 mio USD), Chukyo versenypályáján, amelyre az a bélyeg került, miszerint ez lett az első Gr1-es futam, amelyet nézők nélkül rendeztek meg Japánban. A finish fantasztikus izgalmakat tartogatott számunkra. Négy ló szinte egyszerre zuhant a célba, de a célba érkezés után máris villogott az „inquery” felirat az óriási eredményjelzőn, mert nem mindenki számára voltak zavartalanok az utolsó vágtaugrások.

Az ötéves Mozu Superflare (Speightstown‌) nem volt érintett az interferenciában, így ő megszerezte pályafutása első Gr1-es sikerét, de a mögötte érkező Kurino Gaudi (lovasa) bűnösnek találtatott, így a lovat negyediknek helyezték hátra. Annak ellenére, hogy a nézők nem voltak a helyszínen a japán fogadás egy jennel sem esett vissza, hiszen

a nap forgalma több mint 20 milliárd jen, azaz közel 60 milliárd forint volt.

Az Államokban Lookin At Lucky fia Wells Bayou nyerte az egymillió dolláros Louisiana Derbyt, ezzel biztos helye van az őszi Kentucky Derbyben. A papának ő az 54. Stakes, és a 36. Graded nyerője.

Mike Smith fellebbezésének nem adtak helyet. A Saudi Cup-ban rá kiszabott 200 ezer dolláros és eltiltási szankció továbbra is érvényben maradt. Utóbbi természetesen már letelt. Az ugyanott hat napot „kapó” Irad Ortiz Jr szintén fellebbezett, az ő kérelmét is elutasították, de ennek nincs jelentősége, hiszen Irad már korábban elhatározta, hogy a koronavírus járvány miatt egyelőre szünetelteti zsoké karrierjét.

Leírtuk, hogy az új-dél-wales-i versenyeknél milyen korlátozások léptek életbe. A Racing Victoria szintén kiadta állásfoglalását. Ott március 26, csütörtök 18 óra a határidő, azaz csak azoknak a szakmai szereplőknek nem kell 14 napos karanténba vonulniuk, akik ezen időpont előtt az államban tartózkodtak. A lovakra ez ott sem vonatkozik.

A Moonee Valley Racing Club ügyvezető igazgatója, Michael Browell viszont azt mondja: inkább 2021-re halasztják a Cox Plate-et, mintsem zárt kapuk mögött rendezzék meg.

“Ez lesz a 100. kiadás. Hatalmas ünnepséget tervezünk. A világ minden tájáról várunk embereket. 35 ezer nézőt szeretnénk a lelátóra, és az összes még élő bajnokot arra kérjük, kérnénk, hogy ünnepeljenek velünk. Június elsejét kötöttem ki határnapnak, azaz aznap bejelentjük hogy  megtartjuk vagy elhalasztjuk a versenyt. Ha ugyanis a lovak nem tudnak megfelelően edzeni, aligha lesz megtartható a verseny október 24-én. Nem fogunk kapkodni. Maximális biztonságra törekszünk, mind a lovak, mind a szakmai szereplők esetében. Ha egy kis bizonytalanság is felmerül, csak 2021 októberében futjuk le a 100. Cox Plate-et.”

Angliában ugyan minimum hat hétig nincs versenyzés, és talán ezért a helyi sajtó tucatnyi cikkben számolt be William Haggas kettős ausztrál győzelméről.

Van egy jó esély lovaink száma. Közülük néhány megérdemli a nemzetközi futást, ha a tulajdonosok is így gondolják, mivel ez nagyon drága és nem egyszerű. Mindkét győztesem számára fekszik a puhább talaj. Amikor néztem korábban a Championships versenyeit, azt láttam, hogy Sydneyben gyakran esik ebben az időszakban. Addeybb pedig kifejezetten kedveli a puha talajt, így amikor tavaly győzött a Royal Ascoton, megfontoltam Sheikh Ahmed csapatának tanácsait, hogy próbálkozzunk vele külföldön is. Young Rascal helyzete kicsit más. Meghívót kapott Hong Kongba, ahol minden költséget fizetettek, tehát odavittük, de rendkívül gyors volt a talaj. Nem ugrott ki jól, és nem igazán versenyzett a végéig, de érdekes volt látni. (Végül 9. a Vase-ben –  a szerk.) Miután onnan visszatért láthatóan sokkal jobb volt.” – mondta a győzelmek helyszínétől több mint 12,000 mérföldre tartózkodó Haggas.

A két futás azonban csak a felkészülést szolgálta. Addeybb számára a 4 millió dolláros Queen Elizabeth Stakes következik, míg Young Rascalra a kétmilliós Sydney Cup vár. Hát az már más kávéház. Nagyon más, de természetesen drukkolunk a mester lovainak.

Hongkongban egészen elképesztő Purton és Moreira rivalizálása, ami kiváló reklámot jelent sportágunknak. Utóbbi vasárnap érte el pályafutása 901. győzelmét, míg a sokkal régebb óta ott lovagló Purton 1115-nél tart. (HK-ban négyen vannak mindössze 900 győzelem felett! Douglas Whyte (1,813), Zac Purton (1,115) és Tony Cruz (946). )

Ebben persze semmi izgalom, de az idei kiírásban 94:92 az állás kettejük között a brazil javára. Moreira (piros dresszben) 900. győzelme a nyitóképen, Picken nyergében.

„Zac és én szorongatjuk, inspiráljuk egymást, hogy még jobbak legyünk. Bizonyos szempontból nagyon jó hatással vagyunk egymásra. Nagyon stresszes lesz a szezon vége mindkettőnk számára, mert minden energiánkat mozgósítanunk kell, úgy hogy nyilvánvalóan nem kockáztathatjuk az egészségünket, el kell kerülnünk az eltiltásokat, de mindezek ellenére legjobbunkat kell nyújtanunk.”  – mondta Mágikus Moreira.

Hongkongban máris előre tekintenek és a fogadási forgalom stabilitásának megtartásán dolgoznak. Köztudott, hogy ott folynak a versenyek, de a szezon hamarosan véget ér. Így teljesen érthető, hogy július 16-tól augusztus végéig tilos a fogadás a kínai metropoliszban. Mivel azonban a HKJC bevételei jelentős részét a külföldi futamokra elhelyezett tétekből nyeri, így Winfried Engelbrecht-Bresges vezérigazgató megkezdi a tárgyalásokat a kormánnyal, hogy ezt az időszakot kivételesen mentesítsék a tiltás alól. Erre azért van szükség, mert a HKJC egyik legnagyobb üzleti partnere a France Galop és ha mondjuk ebbe a hat hétbe esnének, akár a mérföldes klasszikusok, akár Derby, akár a kancadíj, akkor ők óriási bevételtől esnének el. Természetesen a Royal Ascot is stratégiai fontossággal bír számukra, de a királyi meetinggel kapcsolatosan nagy a hallgatás, pedig a nála két héttel később kezdődő wimbledoni teniszbajnokság törlését már bejelentették. Ha ma valaki rákattint weboldalukra egy szót sem talál halasztásról vagy törlésről.

Nagyon sokan olvasták el cikkünket, az európai berendezkedésről, aki még ezt nem tette meg, a képre kattintva pótolhatja.

A favorit instagram oldalán továbbra is kizárólag Overdose képeket posztolunk az archívumunkból, holnaptól pedig ismételten Ribárszki Sándor veszi át nálunk az irányítást, mert ez itt az OVERDOSE EMLÉKHÉT a Racing Portalon.

Kép: HKJC