Krónika – egy Breeders’ Cup margójára

Hiába Sadler csodálatos első Breeders’ Cup győzelme, a sajtót egy királynő uralja.

A nemzetközi média nem bírja eléggé méltatni Enable történelmi Prix de l’Arc de TriompheBreeders’ Cup Turf sikerét. A rajongók egyenesen követelik a turf hosszútávú királynőjének tréningben tartását a jövő évre (lásd Tweet lejjebb). John Gosden mester elmondása szerint a Telivér Világbajnokságon indított lovai remek állapotban vannak, és még nincsen eldöntve Enable sorsa. Roaring Lion, ki momentum nélkül futott a Classic-ban most pihenőt kap, mielőtt a tweenhillsi ménesbe vonul.

Fontos megjegyezni, hogy az Enable által most egy szezonban teljesített dupla már korábban teljesült két különböző évben egy Aidan O’Brien által készített kanca által: 2015-ben az a Found nyerte meg a Turf-ot, ki akkor fosztotta éppen meg Golden Horn-t a történelemírástól; és nyerte meg következő évben maga is az Arc-ot. (2016-ban a Turf címvédésének próbájánál harmadik lett). Az Enable-t most megszorongató Magical remélhetőleg velünk marad még egy szezonra, hiszen így lépést tartani egy kontinens uralkodójával hatalmas előrelépés volt neki – és izgalom nekünk.

Clemmie kivételével, kit USA-szezonra a tengerentúlon hagynak, a Ballydoyle csapat utazik haza a legkorábban. A legtöbb O’Brien lónak ezzel befejeződött a szezon, de Mendelssohn, Magic Wand, Gustav Klimt és Hunting Horn még utazhat a hongkongi csúcsra december 9-ére. Ahol pedig a Turf címvédéstől elesett Talismanic várja majd őket, ki jelenleg a Cup-ban és a Vase-ben is lehetséges induló.

A homokdivízió királynője, Monomoy Girl pedig terv szerint jövőre visszatér a Breeders’ Cup színpadára. Trénere, Brad Cox – kinek sorsfordító szezonját már ecseteltük – három BC futamban is lovat adott az első öt helyben a Distaff-győzelem mellett.

Zsokéknál valószínű semmi sem übereli a Juvenile-Juvenile Fillies-Classic triplát arató Joel Rosario örömét; de mégsem ő hozzá került a 16. Shoemaker Díja. A Breeders’ Cup hétvége legkiemelkedőbb lovasa a pontrendszer (10-4-2-1) alapján a két győzelmet arató (Juvenile Fillies; Filly & Mare Spint) Irad Ortiz Jr., ki további öt futamban végzett az első négy helyen a 13 lovaglásából. Három és öt ponttal tőle lemaradva következett Joel Rosario és Javier Castellano, mint a hétvége legsikeresebb zsokéi. Castellano szintén két győzelemmel zárt, ahogyan Frankie Dettori is.

A Classic-bajnok Accelerate és a helyezetlen West Coast pedig már meg is érkeztek „látogatóba” a következő karrierjük helyszínére: a Lane’s End-en kerülnek bemutatásra, mint a jövő szezonban már elérhető fedezőmének. Hozzájuk fog még a későbbiekben csatlakozni az a keveset futott City Of Light, ki a Dirt Mile-ban start-cél győzelemmel fejezte be három Gr1-trófeát felmutató versenykarrierjét.

Accelerate-tel pedig még minden bizonnyal találkozni fogunk: John Sadler üdvöskéje, ki megtörte a mester Breeders’ Cup „átkát” még starthoz áll egyszer s utoljára – no tudják hol: a január 26-i Pegasus-ban! Ott pedig kisebb Breeders’ Cup visszavágót láthatunk, hiszen a második helyre begaloppozó Gunnevera-t is odaírták a listára.

Nyitóképünkön pedig az a Peter Miller öleli át zsokéját, az első Breeders’ Cup győzelmét arató Paco Lopez-t; aki a hétvégén két címvédő lovát is újból visszavezethette a győztesek körébe! Roy H a Sprint-ben könnyedén; míg Stormy Liberal a Turf Sprint-ben hajmeresztő ütközetben gyűjtötték be második BC trófeáikat. Ezt nem lehet elégszer leírni.

Ahogyan azt sem, hogy Enable megcsinálta az Arc-Turf duplát egy szezonban…

Fotó: @ThoroInsider Twitter