Krónika – Ég önnel Mr. Fink!

Ismét sok színes hírt kötöttünk csokorba.

Legyünk rögtön túl a legrosszabbon. Mindössze két héttel 90. születésnapja előtt elhunyt Morton Fink illinoisi tenyésztő, akinek a csodálatos Wise Dan-t is köszönhetjük. A nagy szaklapok nem közölték a halál okát, de a több mint fél évszázada a telivérsportban dolgozó tenyésztő utolsó éveiben dialízis kezelésre szorult.

1995-ben mindössze $29,000-ért vásárolta meg Lisa Danielle-t a Keeneland September Sale-en, akit 2007-ben küldött saját csődöréhez, Wiseman’s Ferry-hez. (Őt egyébként yearlingként 300 ezerért vette). A többi már történelem…

Szintén az USA galoppsportját érinti, hogy a tízszeres Breeders’ Cup nyerő, a nyitóképen látható Corey Nakatani befejezi káprázatos karrierjét. Corey 2018 augusztusában, Del Marban szerzett hátsérülést, és azóta nem is láthattuk lovon, így a döntése nem nevezhető meglepőnek. Öveket bekapcsolni és kapaszkodjanak:

Nakatani 3,909 versenyt nyert és 234, 554, 534 dollárt „lovagolt össze” pályafutása során. 120 Gr1-es győzelme között 10 Breeders’ Cup siker. Kétszer nyert ugyan Kentucky Oaks-ot, de a Derbyben legjobb helyezése egy ezüstérem Nehroval, 2011-ben.

November 30-án nagyszabású ünnepséggel búcsúztatják Del Mar-ban, azon a pályán, ahol három alkalommal (1994, 1998, 2004) is ő volt a bajnok.

Megírtuk a Japan Cup kapcsán, hogy Almond Eye miért nem futott, de az idényzáró TURF VB kapcsán abszolút ő a legfőbb húzónév.  Pedig sztárok vannak bőséggel, hiszen nem kevesebb mint 26 Gr1-es nyerőt neveztek a 4 partira.

Almond Eye részvétele különösen izgalmas, de a többi világszínvonalú ló, mint pl. Beauty Generation vagy Exultant kaliberű bajnokok, más globális csillagokkal, például a Derby-győztes Anthony Van Dyck-al kiegészülve parádés versenyekkel kecsegtetnek bennünket.” – mondta Andrew Harding, a hongkongi Jockey Club ügyvezető igazgatója.

És ha már Japán. Nem csak, hogy ott fog fedezni a jövőben, hanem gazdát is cserélt a 2010-es évek egyik legnagyobb amerikai szupersztárja, a képen látható California Chrome. A Taylor Made úgy adta el a farm történetének legjobb lovát, hogy ha a mostani vevő, a JS Company  szeretne rajta továbbadni, akkor a  Taylor Made-nek elővásárlási joga lesz rá és visszakerülhet Kentuckyba. Első 3 szezonjában 437 kancát fedezett az Államokban.

A Goffs November Foal Sale fő szenzációja, a 147th Grosser Preis von Baden nyerő, igaz az ARC-ban csúfosan leszereplő Ghaiyyath teljes testvérének (Dubawi (IRE) – Nightime (IRE) ) 1,2 millió eurós áron történő eladása. A vevő nem más, mint a Godolphin. Az átlagár egyébként 16%-al emelkedett 2018-hoz képest.

Thoroughbred Safety Coalition néven egyesülve, új reformok kidolgozásba kezdenek az Államokban. A koalíció olyan szervezetekből áll, amelyek eddig egyénileg tettek a sport korszerűsítésére irányuló erőfeszítéseket, és most döntéseikkel, szakértelmükkel és erőforrásaikkal együtt dolgoznak a fokozott biztonsági intézkedések előmozdítása érdekében a telivérsportban. A koalíció alapítótagjai a Breeders’ Cup Limited, a Churchill Downs Inc., a Keeneland Association Inc., a New York Racing Association Inc. (NYRA) a Del Mar Thoroughbred Club és The Stronach Group.

A méltán népszerű ugrózsoké, Bryony Frost az első, akit a Jockey Club versenypályái szponzorálnak.

Ő az egyetlen brit hölgy, aki nyerni tudott Grade-1 fokozatú versenyt a Cheltenham Fesztiválon, és a rajongók révén pillanatok alatt a sportág egyik legismertebb arca lett. A népszerű 24 éves lovas már közel két éve a Jockey Club Racecourses nagykövete, aki filmek és nyilvános fellépések sorozatában segítette a sport népszerűsítését.

Az utóbbi két esztendő ír zsokébajnoka,  Donnacha O’Brien vasárnap jelentette be, hogy befejezi zsoképályafutását, és a bátyóhoz hasonlatosan trénernek áll.

Kép: Breeders’ Cup twitter, @Nicole__Meiner twitter