Krónika – vissza a lovakhoz

Avagy mi történt a Darren Weir akta árnyékában.

Egy szóval megemlékezünk még az ausztrál „mester” ügyéről: Weir nem ellenkezett, és megegyeztek a négy év eltiltásról a bíróságon.

Hűséges olvasóinknak talán feltűnt – de reméljük hiányt nem éreznek ezen irányban – hogy a meydani karneválról már nem számolunk be egész cikkben, ezt a színvonaltalanságot ugyanis nem tartjuk elég fontosnak, hogy más hírek elől vegyék el a helyet honlapunkon. De a karnevál természetesen pörög tovább: North America behúzta az Al Maktoum Challenge második körét, míg Estihdaaf megtörte a mindezidáig veretlen Walking Thunder diadalmenetét a UAE 2000 Guineas-ben.

Az egykori sivatagi derbyhős Mubtaahij, ki későbbiekben főként az Egyesült Államokban próbálgatta szerencséjét, Grade 1 győztesként vonult vissza a versenyzéstől legutóbbi trénerétől, Bob Baffert-től. Dubawi hétéves fia valószínűleg Argentínában lesz fedezőménként felállítva.

Chiléből pedig Kentucky-ba költözik Daddy Long Legs, kinek korán eltávozott apja vitte fel értékét a tenyésztők szemében.

Közben az Államokban Songbird ellette meg első csikóját az üstökös Arrogate-től.

A NYRA és FOX Sports pedig bejelentette, hogy a legendás Gary Stevens (nyitóképen) csatlakozott hozzájuk a stábba, mint élő esemény és versenyelemző. A Hírességek Csarnokába is beiktatott lovast ezentúl már öltönyben, nem zsokédresszben láthatjuk a képernyőn.

Az aktívak soraiban pedig Kent Desormeaux ért mérföldkőhöz, ő ugyanis január 27-én lovagolta 6000. győztesét. Ezt a határt eddig Észak-Amerikában csak 18 másik tudta átlépni.

Január 26-án pedig Oisin Murphy lovagolt a programban szereplő kilenc futamból öt nyerőt, ezzel ő 2019 eddig legsikeresebb zsokéja, de szombaton már le is járt ideiglenes engedélye.

Bő két héttel 84. születésnapja előtt Cliff Lines nyugdíjba vonult. Közel 70 évet dolgozott a brit lóversenyzésben, Newmarket-ben trénerként is, mégis Shergar munkalovasaként emlékeznek rá leginkább.

A brit lóversenyzésre pedig igencsak rájár a rúd: több mint 100 istállót zártak le lóinfluenza miatt, és 6 napig a versenyeket is törölték. Február 7-én még Charlie Appleby telepe is bezárta kapuit. A héten talán már visszaáll a rend, ugyanis nagy erőkkel kerestek pozitív eredményű lovakat, de eddig nem találtak többet (múlt hét szerdától Donald McCain hat lova vizsgálati eredményi lettek pozitívak).

Olaszország elköszönhetett a Group 1 szinttől: utolsó felső kategóriás futamukat, a Lydia Tesio-t is visszasorolták az idei szezonra Gr2-re. Luca Cumani ebben szerezte utolsó győzelmét trénerként, és a verseny maga is ezzel búcsúzott a királykategóriától.

Fotó: The Sun Diego Union-Tribute