Krónika – csak előre

Nincs megállás a világ lósportjában. Lássuk mi történt az európai Királynő visszatérése mellett!

A méregdrága csikóvételekről gyakran teszünk említést itt a Racing Portal-on, legyen az keenelandi vagy az ausztrál „aranyparti”. Azok a kis bébik, kik még el se hagyták csikószőrüket, de már milliókkal megkopasztottak egy-egy lovasembert, jó esetben a pályára is kijutnak. Legjobb esetben pedig visszanyerik a vételárukat. Prince Eiji (Dubawi) kezdi megmutatni, milyen jó vétel is volt ő: a 2017-es októberi Tattersalls árverésen legdrágábban, 2,6 millió Guineas-ért elkelt telivér múlt hét pénteken Ascot-ban nyitotta meg győzelemmel karrierjét. A kétéves mén Roger Varian idomításában áll.

A kétszeres klasszikus-győztes Smarty Jones két éves uruguayi szolgálat után hazakerül az Államokba, vissza Pennsylvania-ba. A helyi tenyésztők beszélték rá a tulajdonosokat a költözésre, és 3500 dollárért fog fedezni a 17 éves mén.

A hétvégi sztárparádé is kezd körvonalazódni: az Irish Champion és az Irish St. Leger tartja most lázban a galopp szerelmeseit. Előbbiben a Francia Derby hőse, Study of Man adja fel a hazai pálya előnyét (azaz hagyja ki a francia Prix Niel-t) és megy elébe Anglia és Írország legjavának. Utóbbiban pedig az utolsó pillanatig várhatunk valószínűleg, hogy címvédő veteránunk, Order of St George (képen) starthoz áll-e a harmadik St Leger trófeáért. Aidan O’Brien szerint ugyanis a hatéves mén „megérzi most egy kissé a korát”. A Royal Ascot-on elért negyedik helyezése óta nem láttuk pályán a klasszis stayer-t.

A szezon végének közeledtével az idősebb lovak árverései is fel fognak pörögni – már most jönnek a hírek, kik lesznek majd a sztárvendégek. Lady Eli, kiről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, a Keeneland November tenyészvásáron fogja üríteni a zsebeket; míg a történelemíró Lady Aurelia a Fasig-Tipton-on fogja ugyanezt tenni.

A 2017-es Kentucky Derby bajnokát, Always Dreaming-et pedig már nem látjuk többé a versenypályán: a klasszikusok után szárnyait elvesztő telivér csatlakozik a WinStar fedezőménjeihez, ahol 25 ezer dollárért várja majd a kancákat Bodemeister fia.

Fotó: @IrishChampsWknd Twitter