Krónika – Big Cap

Annyi hírt kötöttünk csokorba, hogy krónikánk ezen a héten kétrészes lett.

Kezdjük az Államokban, ahol lefutották, a 83. Santa Anita Handicapet (Gr1, 2000 m), vagy ahogyan ott mindenki nevezi, a Big Cap-et.

Nem állíthatnánk, hogy ez a verseny nem mutat dominanciát, az elmúlt években, hiszen csakúgy mint 2018-ban és 2019-ben, idén is egy John Sadler idomítás, nevezetesen az ötéves Combatant (Scat Daddy) nyerte. A 64 éves mester előtt azonban még többen állnak a rangsorban, amelynek tetején a kilencszeres győztes Charles E. Whittingham neve látható, akit közelgő születésnapja alkalmából hamarosan mi is méltatni fogunk.

Beszámoltunk már Paul Hanagan sajnálatos balesetéről és T6-os csigolya töréséről. Az esetleges műtét előtti MRI vizsgálatok azonban megállapították, hogy további törései vannak, a T3 és a T4 csigolyákban.

Bizonyos értelemben nagyon megkönnyebbültem, hogy találtak még valamit, mivel három hét után még mindig olyan fájdalmaim voltak, hogy azt gondoltam, valahol még baj van. Nem hinném, hogy ez jelentősen késleltetné a visszatérésemet, de mindenesetre minden héten röntgenre kell jelentkezzek, hogy lássák az orvosok hol is tartok a gyógyulásban.” – mondta a már otthonában lábadozó bajnok zsoké.

Az Arc-hős, Waldgeist máris két kancát fedezett, illetve máris két kancánál mutatták ki a vemhességet.  A két mama, Giant’s Causeway (Bayja) és Siyouni (Barkaa) lányai. A Ballylinch Studban 17,500 euróért fedező szuper csődörrel nagyon elégedettek. Nem csak származása, kinézete és kiváló fizikuma miatt, hanem mert a Gestut Ammerland és a Newsells Park együtt gondoskodik róla, hogy a legjobb minőségű kancák érkezzenek hozzá, és hogy a mén ezáltal minél sikeresebb legyen a ménesben.

A Juddmonte európai bázisa pedig elképesztő bejelentést tett.

Sztárménjük, a 150 ezer fontért hadra fogható Kingman nem akárkit, hanem a nagy Frankel mamáját, Kind-ot fogja (többek között) fedezni 2020-ban.

A múlt héten a Banstead Manor Stud közölte azt a képet, ami megmozgatta az egész szakmát, nevezetesen megmutatta a “félelmetes támadóötösüket” egy fotón. Mit mondjunk erre? Elképesztő papák. Nagyon komolyan kell zsebbe nyúlniuk a kanca tulajdonosoknak, ha bármelyikőjüktől szeretnének csikót.

Bated Breath, Oasis Dream, Frankel, Kingman, és Expert Eye Banstead Manor Studban

És ha már szóba került Frankel. Az egyik kedvenc szaklapunk, a TDN hozta le azt a döbbenetes táblázatot, miszerint, Frankel abszolút hozza azt minőségben, amit a világhírű papa, hiszen a black-type győzelmek százalékos mutatójában, nincs egy százaléknyi különbség kettejük között. (Igaz Dubawi is mesés drágakő már manapság.)

Joseph O’Brien a március 6-i dundalki versenynapot várta különös izgalommal, hiszen most debütált az American Pharoah-Song származású, Fifth Fleet névre hallgató hároméves ménje. A futam akkora hírverést kapott, hogy mi is élőben néztük azt. A fáraó fia nem is mozgott rosszul, sőt kifejezetten szépen szedte lábait, de meglehetősen későn zárkózott, így a harmadik helyezés jutott neki. Őfelsége, Aga Khan Champs Elysees apaságú ménje, Kerandi győzött.

Kedden ugyan nem láthatta a nagyérdemű, de az ismert futtató és tenyésztő George Strawbridge Another Sky (Le Havre) nevű telivére rögtön debütálására olyan impozáns győzelmet aratott, hogy a TDN-től máris megkapta a „Rising Star” státuszt.

Az első naptól kezdve, mióta besétált az udvarunkba lenyűgöz. Nagyon kedves ló, akinek tavaly volt egy kis visszaesése és nem tudott futni, de ez talán áldás volt álruhában. Optimális mérete, kedves temperamentuma és gyönyörű mozgása van, és mindent megtesz, amit jó lovaktól elvár egy tréner. Jó előadást vártam, és ő nagyon lenyűgöző is volt. Az összes fontosabb versenybe beíratjuk, és azért akartam korán elindítani, hogy több időnk legyen eldönteni, hogy mi legyen a következő futása. – mondta Freddy Head az üstökös mestere.

A linkre kattintva nézzék meg a videót. Elképesztő bemutatkozás. No, persze mi várható egy Almanzor féltesótól?

Holnap folytatjuk!

Kép: @BruinLisa twitter, ScoopDyga