Krónika – azok a körülmények

Környezeti, financiális és történelmi. Lássuk, mi történt a héten!

Pusztító tűzvész és fagypont alatti hőmérséklet. Az Atlanti-óceán túlpartját jelenleg mindkettő kedvezőtlen természeti jelenség sújtja. Los Alamitos-ban majd’  egy éve volt a borzalmas futótűz, ami több versenyló halálát is követelte; most pedig újból menekülniük kell a kaliforniai embereknek és állatoknak a tomboló tűz elől, egészen november 8-a óta. Ahová pedig a tűz nem ér el, oda a szél hordja a fekete füstöt – a Golden Gate Fields-ben november 17-én már a második versenynapot (és reggeli tréninget) törölték zsinórban a rendkívül szennyezett levegő miatt.

Míg jóval északabbra, Toronto-ban a zsokék eltökélt protestálása után egész évre visszavonták a gyepen rendezett futamokat, és helyette a négy-évszakos Tapetán és a fő, homokos pályán fogják futni őket. November 10-én már a zsokék nem voltak hajlandóak rajthoz állni a turf borításon és azóta ellenálltak a versenyintézőségnek, mert elmondásuk szerint az tele van hol fagyott, hol puha részekkel, amiben a lovak botladoznak és nehezükre esik a futás.

Közben azért örömhír is érkezett az amerikai kontinensről: Peter Miller (nyitóképen), az a Peter Miller, kinek mindét Breeders’ Cup címvédője újra megdicsőült a hónap elején, most elérte idomári karrierje 1000. győzelmét! Az 52 éves tréner , akinek igazi specialitásának is lehet mondani a gyepen futott sprintversenyeket, természetesen ilyen típusban érte el csodás mérföldkövét november 16-án egy nyeretlenek versenyében Del Mar-ban.

Tegnapi cikkünkben taglaltuk az angol bajnokok kilétét, ahol a Godolphin lett az év futtatója. A királykékek azonban máshol is learatták a babérokat: az idei Breeders’ Cup Challenge Sorozat és Világbajnokság legsikeresebb tenyésztőjeként vehették át a John Deere Díjat. Az ő tenyésztésükből került ugyanis ki a legtöbb, szám szerint négy győztes telivér a 85 „felkészítő” és 13 BC hétvége futamból.

Az év végéhez közeledve megszaporodik a búcsúk száma is: két bajnok hagyja hátra a versenypálya nyüzsgését a ménesek tágas legelőjéért – no meg a kancák hadáért. A se ország, se távbírás határait nem ismerő Mind Your Biscuits januárban utazik a japán Shadai Farm-ra; míg a szintén világutazó Talismanic következő karrierjének helyszíne még nem eldöntetett.

Közben pedig Európa Év Lova, Roaring Lion díja nyilvánosságra került: a brit viszonyokhoz és újonc fedezőménhez képest rendkívül magas, 40 ezer fontos áron várja jövőre a kancákat az amerikai tenyésztés. A büszke apa, Kitten’s Joy árfolyama szintén megemelkedett 60 ezer dollárról 75 ezerre, mely alacsony összeg csak az amerikaiak homok-orientáltságának köszönhető. A hosszútáv királynője, Enable sikerei is kéz a kézben járnak a fiatal apa sikereivel: Nathaniel ára is megemelkedett 25 ezer angol fontra.

A decemberi zsokévetélkedés is kezd körvonalazódni: Happy Valley rendezi minden évben az International Jockeys’ Championship-et, ahová a hongkongi színekben lovagoló Zac Purton visszatér megvédeni címét; míg a turf királynőjének állandó lovasa és a frissen koronázott angol zsokébajnok mellett olyanok fognak starthoz állni, mint Ryan Moore, Christophe-Patrice Lemaire, Yutaka Take, Mickael Barzalona és Javier Castellano. A világ legjobb lovasai december 5-én fognak megmérkőzni egymással a nyeregben.

Fotó: The Irish Field