Krónika – a számok tükrében

Nemzeti ünnepünkön nem terveztünk friss tartalmat, de pár színes hírt, vagyis inkább számadatot hoztunk azért mára.

Elsőként természetesen Varga Zoliról. A Magyar Lóverseny történelem egyik legsikeresebb alakjáról szerencsére jó hírek érkeztek. Ezt külön sajtóközleményben már kiadtuk, de némi háttérinfó az ottani körülményekről. William Haggas minden támogatást megad Zoliéknak. A kórházban nem csak, hogy minden óhaját-sóhaját lesik, de még tolmácsot is rendeltek Gyöngyi segítségére, amire neki nem igazán van szüksége, de a gesztus jól esik ezekben a nehéz napokban. Az angol orvosi ellátás színvonalát jól mutatja, hogy nem csak Zolinak, de minden “bentlakónak saját nővére” van, azaz sokkal jobban tudnak figyelni a betegre, mint pl. idehaza. Zoli állapota abszolút stabil, a koponyaműtét ellenére mentálisan ép, minden végtagja mozog és abszolút bízhatunk a teljes felépülésében. Bármilyen változást vele kapcsolatban azonnal kiadunk hírként. Gyöngyinek pedig boldog névnapot és sok erőt kívánunk!

Másodsorban egy részben hazai sikerről. A Maronka Gábor irányításával Felsőpakonyban készülő, igaz külföldi tulajdonban álló, német tenyésztésű és a nyitóképen látható Nancho a Baden-badeni Baden-Wurttemberg-Trophy (Gr3, 2000 m) elképesztő, hét és félhosszas győzelmével nem csak a német szaklapok címlapjára került fel. A Kincsem díj-nyerő 109-es indexet kapott a Racing Post-tól, ami már első futása után magasabb, mint Tour To Paris eddigi topja (108.) Kijelenthető, hogy Overdose utáni legkomolyabb magyar eredmény a Tai Chi ivadék nevéhez fűződik. El is hangzik a speakertől Dózi neve  a közvetítésben.

Gratulálunk a felkészítő csapatnak, ehhez a bombasztikus sikerhez!

Magical-nek 121-is elég volt a Champion Stakes megnyeréséhez. Egészen káprázatos a Coolmore telivér idei éve. Az ARC 5. helyezésén kívül, a nyolc másik versenyében, második volt a legrosszabb pozíciója. A szombati nyerők közül King of Change és Kew Gardens kapták a legmagasabb értékelést, 122-őt.

115-el ült fel a Caulfield Cup trónjára Mer De Glace, míg az Everestben 118 kellett Yes Yes Yes bajnoki címéhez. Kiotóban, a St Legerben (ott 3000 méter!) izgalmas finis után győzedelmeskedő World Premiere 114-es osztályozást kapott.

Itt fontos megemlíteni, hogy milyen szerencsések vagyunk, hogy a már többször visszavonult Yutaka Take még mindig varázsol a gyepen.

A japánok egyébként egészen elképesztő szánadatokkal sokkoltak bennünket. A Japan Racing Association ugyanis közzé tette 2020-as menetrendjét. A szezon január 5-én egy nakayamai meetinggel indul és december 27-én Hanshin Racecourse-on zárul, 288 versenynap (!) után. Az egyik legfontosabb létesítményüket, a kiotóit 2020 novemberében, közel 3 évre lezárják felújítás miatt, így a két legfontosabb versenyük (Queen Elizabeth Ⅱ Cup és The Mile Championship) az előbb említett Hanshinba költözik.

Angliában Mark Johnston már megint rekordot döntött. Illetve még csak beállított, de hát nála csak idő kérdése a csúcsdöntés. Bo Samraan (Sea The Stars) győzelme ugyanis a mester 235., 2019-es sikerét jelentette, amivel egalizálta Sr. Richard Hannon 2013-as és Richard Fahey két évvel későbbi eredményét. Mire Önök ezeket a sorokat olvassák vélhetően már a csúcsdöntés is megvolt.

Ha nem lenne még elég a számokból, akkor mindenki előtt ismert, hogy az október az árverések hónapja is. A newmarketi BOOK 1 csúcsvételeiről beszámoltunk már, míg a másodikban a Shadwell szolgáltatott némi beszédtémát azzal, hogy 1,050,000 guineas-t fizetett a képen látható Dark Angel – Allez Alaia származású kancacsikóért. A harmadik és negyedik könyv természetesen sokkal szerényebb árakat hozott.

Most is zajlik az Arqana aukciója Franciaországban a Goffs-szé Írországban és a Fasig-Tipton Kentucky-ban.

Mára elég is lesz ennyi. Kellemes pihenést mindenkinek a Nemzeti Ünnepen.

Kép: German Racing twitter, Tattersalls