Krónika – a ménesig és vissza

A legfrissebb fedeztetési árfolyamok, innovációk és óriási győzelmek: itt a heti Krónika.

Az angol lóversenyzés iránti leglelkesebb olvasóink talán még emlékeznek Barney Roy-ra: a Godolphin lova bár sokáig nem versenyzett, így is megkaparintott magának egy St. James’s Palace Stakes trófeát, majd még hároméves korában egy sérülés miatt ménesbe vonult. A most már ötéves telivér pályára történő visszatérését jelentették be: az Excelebration apaságú mén terméketlennek bizonyult, így egy herélést követően Charlie Appleby istállójába került, hogy visszatérjen a játékba.

A Coolmore Australia kihirdette az idei fedeztetési szezonra vonatkozó árakat: az amerikai Hármas Korona győztes Justify-t nem nézve, ki privát áron van jelölve, a legendás Fastnet Rock még mindig magasan a legdrágább partijuk: 165 ezer ausztrál dollár egy termékenyítés ára. Tom Magnier nagyon büszke az ausztrál mén-kínálatra: Justify mellett még két Hármas Korona bajnok is ott állomásozik American Pharoah ($66 000; USA-ban privát) és Pierro ($88 000) személyében. „A legjobb mén-felhozatal, ami valaha volt Ausztráliában” – jellemezte.

Az előző tavaszi Coolmore Stud Stakes (Gr1) triplára tekintettel a Widden Stud jócskán megemelte Zoustar díját, kinek csikói a patinás sprintfutam első három helyét foglalták el: a jelenleg Angliában állomásozó mén a korábbi A$60,500 helyett A$154,000-ért fog rendelkezésre állni a kancatulajdonosoknak.

Japánban pedig sajnálatos módon elhunyt King’s Best, ki még ifjúkorában a Vas Ló előtt ért célba a newmarketi Guineas-ban. A Darley fedezőménje 22 éves volt, mikor kólika miatt elaltatták a ménesben. Nyolc Gr1-győztes ivadékot hagyott maga után és öt országban állomásozott tenyészménként.

Az Ascot és Qipco egy rendkívüli projektet hoztak létre: nyolc Tweenhills Farm-i csikót fognak három éven keresztül digitális eszközökkel követni. A születéstől kezdve videókkal mutatják be a telivérek és a velük dolgozó emberek életének mozzanatait a színfalak mögött. Az Ascot csatornáján fogják közzé tenni a videókat. Öt kanca és három mén került a repertoárba világklasszis és újonc apáktól. Köztük van a Galileo-Just The Judge kanca és a Frankel-Simple Verse mén is.

Egy héttel az után, hogy a Grand National győztes zsoké, és a több mint 600 nyertest lovagoló és felkészítő tréner Brendan Powell bejelentette visszavonulását az idomár szakmától, újabb hírrel érkezett: Joseph O’Brien csapatához csatlakozott. Mivel az ifjú O’Brien több időt akar a tréningtelepen tölteni, Powell fogja helyettesíteni őt a versenyeken.

Luca Cumani newmarketi istállója sem marad sokáig üresen: Charlie Fellowes fiatal tréner vásárolta meg az ingatlant, ki tavaly került igazán rivaldafénybe Prince Of Arran nevű lova miatt, kivel megnyerte a Gr3-as Lexus-t, három napra rá pedig harmadik lett a Melbourne Cup-ban. „A Newmarket-ben legrosszabbul őrzött titkok egyikének” nevezte, hogy kitudódott a vétele.

Laurel Park új ostorszabályzatot vezetett be: az amerikai pályán mostantól csak a Hall Of Fame-tag Ramon Dominguez zsoké által tervezett 360GT (Gentle Touch – gyengéd érintés) ostort használhatják a lovasok. A kisebb hatású ostort sikeresen tesztelték Maryland-en és Keeneland-en a lovasok idén tavasszal.

Lefutották Franciaország és egyben Európa első Gr1-es futamát is az idei szezonban – amit, ha gazdag múltjával vetünk össze, idén igencsak szegényes lett, hiszen mindössze öten álltak starthoz ParisLongchamp-ban. De nem volt eseménytelen: amit a Godolphin előre lefutott versenynek hitt Ghaiyyath nevű lovuknak, az az „underdog” Waldgeist tündöklésébe csapott át. Természetesen nem szégyen kikapni egy ilyen kaliberű, világutazótól. A kis mezőny nívósságát mutatja azért, hogy az első három helyen a világ legjobb örökítői vannak: GalileoDeep ImpactDubawi sorrendben értek haza a telivérek. A győztes mester, André Fabre triplázott a meetingen.

Gondolták volna, hogy van olyan kiemelt verseny a szigetországban amit Aidan O’Brien még nem nyert meg? Pedig van pár, és a lista egyre kurtább: az Epsom Derby felkészítőjében Cape Of Good Hope elsőként vitte Ballydoyle-ba a trófeát. A Galileo ivadék ráadásul teljes testvére Highland Reel-nek és Idaho-nak, és már korábban nevezve lett A Derby-re.

Végezetül megszavazták az idei amerikai Hírességek Csarnokába iktatott embereket és lovakat is: a Kentucky Derby és Belmont Stakes-nyertes Craig Perret; a lapunkon nem sokára bemutatásra kerülő Odgen Phipps és a háromszoros Eclipe-díjazott Royal Delta került a nagykönyvbe 13 másik mellett.

Képforrás: David Redvers twitter