Krónika – a klasszikusok után

Nézzünk vissza a hétvége főszereplőire!

ANGLIA

Aidan O’Brien és a Coolmore fellélegezhet tán végre, hogy a tavaly fertőzés okozta szezon-közepi hullámukból immár egy klasszikus-duplával kikecmeregtek, és lovaik újra csúcsformában vannak. Nem úgy, mint a magához képest alulteljesített Advertise: Martyn Meade kitűnő kétévese csalódáskeltő 15. helyen ért haza idei bemutatkozásában a 2000 Guineas-ban Frankie Dettori alatt, és idomárja úgy gondolja rögvest ad neki még egy esélyt. Felkerült a neve a vasárnapi Francia 2000 Guineas listájára, remélve, hogy „felébred” ParisLongchamp-ban.

Vele szemben a veretlenségét ugyanitt elvesztő Skardu rendesen helytállt, és harmadikként ért célba a mének klasszikusában. William Haggas idomítottja a mezőnynek azon csoportjában volt, akik a belső íven futottak, ott pedig elsőként ért célba (a győztes és a második is a külső, tribün felöli csoportban haladtak).  „Megnyerte az oldalát, nincs ezen kívül mit mondani. Kár, hogy ekkora különbségek voltak, de büszke vagyok, hogy így helytállt. Nem akarok megkeseredettnek hangzani, nem vagyok az; de a legrosszabbtól tartottam, mikor a 3-as starthelyre kerültünk, de a győztes egyszerűen kilőtt.” – nyilatkozta Haggas. A terv nem kisebb, mint a Royal Ascot – nem kisebb ellenfelekkel, mint a ballydoyleiakkal.

A Royal Ascot-on nem lesz hiány pompás összecsapásokban sprint-távon sem: O’Brien mester mérföldön kikapott favoritjánál visszavesz a távból, és a Commonwealth Cup-ban fog starthoz állni a 2000 Guineas ötödik helyezett Ten Sovereigns. Nem lesz kisebb ellenfele, mint az 1000 Guineas ezüstérmese, Lady Kaya Sheila Lavery istállójából.

USA

A versenyintézőség döntése valószínűleg még jó ideig kavarni fogja a port: galoppberkekben ki-ki álláspontot foglal, olyan nagyszabású oldalakon, mint a BloodHorse és a HorseRacingNation sem értenek egyet sokszor a szerzők. Az ügyben még Donald Trump is megszólalt, egy Tweet-ben fejezte ki nemtetszését a diszkvalifikációval kapcsolatban. A mindezidáig veretlen Maximum Security tulajdonosa, Gary West a Today Show-ban fakadt ki: fellebbezni fognak, ugyanis felbőszítette őket a versenyintézőség elhatárolódása a kérdéseiktől, és hogy megnézhessék a felvételeket. Természetesen az akadályozás – súlyos akadályozás – megkérdőjelezhetetlen, és nem fogják megváltoztatni a döntésüket, bármennyire is a legjobb ló volt a mezőnyben.

„Persze, hogy láttam, hogy kifelé fut a ló; de mikor 20 ló van a Kentucky Derby-ben… és nem kellene 20 lónak lennie. A Churchill Downs egy kapzsi szervezet: 14 lovuk van a Kentucky Oaks-ban, 14 a Breeders’ Cup-ban és minden más versenyben, de mivel több pénzt tudnak így kicsikarni, hajlandóak hazardírozni a lovak és az emberek életével. Én ennek nem vagyok a híve.” – mondta élő adásban West.

Efféle merész kijelentést hallottunk már California Chrome tulajdonosaitól is, miszerint nem kellene friss lovaknak futniuk a Belmont Stakes-ben, mert az „nem fair” egy Hármas Koronában. A 20 fős mezőny számunkra más okból kifogásolható: nem amiatt, hogy mikor hatan futnak egymás mellett egy kanyarban, az egyik nem tudja tartani az egyenes vonalat – hanem mert szörnyen hígul a mezőny minősége.

Mark Casse, a súlyosan akadályozott War Of Will trénere így nyilatkozott a Derby másnapján: „Bármennyire is meg szeretném nyerni a Derby-t, szerencsés embernek tartom magam ma, mert kihoztam a boxából, megmozgattam és tökéletes volt. A lóversenyvilág örülhet hogy War Of Will ekkora atléta, mert nem minden ló maradt volna ott talpon. Már régóta mondogatom, hogy ő különleges.”

Maximum Security és Country House visszavágója várat magára: West elmondása szerint, mivel már nem tét a Hármas Korona, nincs értelme két hét után újra versenyeztetniük a lovat, ezzel a Haskell felé vették az irányt.

Képen a nyertes csapat a bejelentés pillanatában. Nyitóképen a vesztes csapat ugyanekkor.

„Szörnyű érzés, hogy elnézést kell kérnem, hogy nyertem” – nyilatkozta Country House trénere Bill Mott, aki egyébként örül a győzelemnek és a lovának. Lovainak helyesen, mert az eredetileg negyedik helyre érkező Tacitus végül dobogóssá avanzsált, és legközelebb a Belmont Stakes-ben láthatjuk. Ami a győztest illeti, „ha Derby-győztesed van, gyakorlatilag bele vagy kényszerítve a Preakness-be” mondta Mott, de két nappal később hivatalosan is visszaléptek a Preakness-ben való szerepléstől, mert Country House köhögni kezdett.

Érdekessé teszi még az idei Belmont Stakes-t még, hogy ott lesz a japán ló is. Master Fencer ugyanis olyan drámai futást produkált a negyedmérföldes utolsó helyéről, hogy a célban már hetedikként galoppozott át – mely később hatodikra lett módosítva.

Fotó: Horse Racing Nation; vtn.co