Krónika – a két és fél milliárdos reménység

Ismét így vagyunk szokásos, szerdai hírcsokrunkkal.

Már a múlt heti krónikát is azzal kezdtük, hogy a tavasz beköszöntével Ausztráliában sorra futják a nagyversenyeket. A hétre már egy Gr1-es is jutott. Flemingtonban emlékeztek a csodálatos Makybe Diva-ra, aki háromszor nyerte meg a legnagyobb versenyüket, amely köztudottan megállít egy nemzetet. A drámai végkifejlet egy döbbenetes meglepetést hozott, ugyanis az előzetesen 101/1-hez adott Gatting (Hard Spun) nem csak a mögötte célba érő favoritot, Mystic Journey-t tréfálta meg, hanem az egész mezőnyt. A nyeregből a fiatal Jamie Kah mosolygott boldogan, aki pályafutása második csúcskategóriás sikerét aratta. Szívünket melengette ez a győzelem, hiszen korábban beszámoltunk a két fiatal hölgyzsoké haláláról, így egy női győzelem mindig nagyon jót tesz a sportágnak.

A Melbourne Racing Club közölte két őszi csúcsversenyének terheit Aidan O’Brien elit stayere,  Kew Gardens viszi majd a topsúlyt (58 kg) a Melbourne kupában, míg a Caulfiled Cup-ban ugyanennyivel futhat Avilius és Hartnell.

Visszatért Hong Kongba, a hazájában Hírességek Csarnokába választott David Hayes ausztrál tréner. Otthoni istállóját unokaöccse, Tom Dabering és fia, Ben Hayes viszi tovább. Hayes 1996-tól egy évtizedet már dolgozott a kínai metropoliszban.

Szintén oda kapott licenszet a jelenleg sérült Silvestre de Sousa is. Az angol bajnok november 17 és január 31 között villogtathatja majd bámulatos képességeit Ázsiában.

A hét legnagyobb storyja azonban kétségtelen az Államokból érkezett. American Pharoah kancacsikójáért nem kevesebb, mint 8,2 millió dollárt, azaz hozzávetőleg majd két és fél milliárd forintot fizetett a maga is tenyésztő Mandy Pope. A yearling árát nem pusztán a Hármas Korona nyerő papa eredményei tornázták ennyire magasra, hanem, hogy a Clarkland Farm tenyésztette kanca féltestvére az ikonná vált Beholder-nek, és olyan további Gr1-es bajnokoknak, mint Into Mischief és Mendelssohn. A fáraóhoz kapcsolódó hír, hogy világhódító kampánya immár Japánt is elérte, mert Clepat révén megvan az első győztese a felkelő nap országában is.

A legfájóbb pedig Angliából: a pár hete még a világ legjobbjának kinevezett Crystal Ocean rutinszerű reggeli tréningje közben úgy megsérült, hogy azonnali nyugdíjazása mellett döntöttek. A nyitóképen látható Sea The Stars ivadék hét Group besorolású futamban nem talált legyőzőre.

Talán nem haragszanak meg a kedves olvasók egy személyes gondolatért: magam nem egyszerűen meg voltam győződve, hogy Ocean legyőzi Enable-t Párizsban, hanem ante-post fogadásban tettem is erre egy komolyabb összeget. Harsogó szalagcímben szerettem volna beszámolni róla, hogy éppen az apja győzelme után 10 évvel a fia is csúcsra ért. Sajnos ennek már nincs realitása. Isten véled, Bajnok! Várjuk az utódokat!

A legnagyobb botrányért viszont ismét a nagy víz túloldalára kell visszatérnünk. A bulvárlapnak semmiképpen nem nevezhető New York Times, nem kevesebbet állít, mint hogy a Triple Crown bajnok, Justify a Santa Anita Derbyn pozitív mintát produkált és mindössze azért állhatott starthoz az ikertornyok között, mert az illetékesek eltussolták az esetet. Baffert és a tulajdonosok természetesen felháborodtak és szégyennek nevezik az eljárást. Az állítás Rick Arthur, a California Horse Racing Board Egészségügyi igazgatója szerint is sántít, ugyanis a doppingeljárások 60-90 napot vesznek igénybe, azaz ha igaz is lett volna a pozitív minta az semmiképpen nem derült volna ki a Kentucky Derby előtt, hiszen a két verseny között mindössze 30 nap telik el. A legalacsonyabb büntetési kategóriába sorolt scopolamine-t vélhetően az egész Kaliforniában nagy számban található csattanó maszlagból is “nyerhette” Justify, így kíváncsian várjuk az ügy folytatását.

A hétvége a Breeders’ Cup felkészítőkről szólt. Az európai összecsapásokról Papp Virág, már beszámolt, de ezekből kettő Kanadába is jutott. A Woodbine Mile-ban El Tormenta (Stormy Atlantic) ért a csúcsra. Nem nevezhető éppen korainak Gail Cox idomítottja, aki négyévesen aratta első királykategóriás (pályafutása során összesen negyedik) győzelmét, legyőzve a szintén négyéves szuperfavoritot, Got Stormy-t. Is. Az első trófea otthon maradt, hiszen a trénerasszony Woodbine-ban treníroz, de a másik már Európába került.

A Northern Dancer Turf Stakes-ben Old Persian (Dubawi) nagyon magabiztosan utasította maga mögé öt ellenfelét, így a globetrotter máris korrigálta berlini harmadik helyezését.

Kép: Racing Post twitter, Keeneland Sales twitter