Krónika – a jövő bajnokai

A brit szezon legutolsó Gr1-es mérkőzése is megrendezésre került a hétvégén.

Persze az elmúlt hét másról se szólt, mint a halhatatlanná vált Winx negyedik Cox Plate-kísérletéről, de a háttérben zajlottak az események a többi földrészen. Amerikában a november 2-án startoló Breeders’ Cup-ra rekord mennyiségű, 221 előnevezés érkezett, akik között öt korábbi BC bajnokot is találunk. A 30 millió dolláros hétvége potenciális indulóit itt böngészhetik.

Nem lesz azonban köztük az ötszörös Gr1-győztes Laurens: menedzsmentje téli pihenőre küldi a Bajnokok Napján csak nyolcadik helyet elcsípett kancát, és 2019-ben visszahozzák a négyéves szezonjára.

Ott lesz azonban a Churhcill Downs-ban kontinensünk legjobb háromévese, Roaring Lion, hogy John Gosden 2008-ban Raven’s Pass-al véghezvitt bravúrját megismételje a Classic-ban. Akkor „bevált cimborája”, Frankie Dettori ült a nyeregben, és megint majdnem erre kerülhetett volna a sor: Roaring Lion állandó lovasa, Oisin Murphy 15 napos eltiltást kapott gondatlan lovaglásért a pénteki Manikato-ban, de sikerült kikönyörögni, hogy csak a Breeders’ Cup után lépjen a szankció életbe. Ezzel szombaton ugye követhette Winx-et a célba Moonee Valley-ben, de a melbournei csúcsról lecsúszik – így más fogja ülni Red Verdon-t a Kupában.

Az Államok nagy kedvence, a Bob Baffert legutóbbi vaslova, Hoppertunity befejezte versenykarrierjét. A hétéves mén közel 5 millió dolláros pályaművel a Northview PA farmon kezdi meg második karrierjét, 5000 dolláros fedeztetési díjjal. 34 versenye alatt csak egyszer végzett nem az első öt hely valamelyikén, a 2017-es Dubai Világkupán, mikor hatodikként ért célba.

Az ötéves Cloth Of Stars szintén búcsúzik: a kétéves kora óta Gr1-szinten futó, kétszeres Arc-helyezett mén a Darley Haras du Logis ménesében kezdi tenyészkarrierjét egyelőre ismeretlen árfolyamon. A Darley mellette két sprinterét is elhelyezi egy-egy farmjára frissen a versenypályáról: Harry Angel (Dalham Hall) és Jungle Cat (Kildangan) – utóbbinak azonban még lesz egy utolsó fellépése az ausztrál Darley Classic-ban november 10-én.

Anglia idei legutolsó Gr1-es besorolású versenye pedig egyben valaminek a kezdete: a kétévesek álltak ugyanis starthoz az egészen eddig Racing Post Trophy-ként ismert szezonzáró viadalban. A mérföldes doncasteri futam idén új szponzort kapott, így Vertem Futurity Trophy lett a becses neve. Igen, itt szerezte tavaly meg Aidan O’Brien a rekord-egyenlítő 26. Gr1-es trófeáját a szezonban; de most is ő tartotta a legforróbb vas(ak)at a tűzben. Magna Grecia pedig valóra is váltotta a hozzá fűzött reményeket: Invincible Spirit fia első Gr1-es győzelmét aratta az idén hat Gr1-es trófeát gyűjtő Donnacha O’Brien-nel a hátán.

Japánban még nem az utolsót, de nem különb Gr1-es besorolású futamokat rendeztek Tokyo pályáján: a vasárnapi főfutamban azonban a ló teljesítménye egyszerűen eltörpül lovasától. Az Őszi Tenno Sho-ban ugyanis a 2017-es Japán Derby győztese, Rey de Oro (képen) aratott sikert az akkor zsinórban három Gr1-es trófeát behúzó Christophe Lemaire-vel a nyergében. A zsoké természetesen nagyon örül, hiszen nem csak három hétvége óta nem engedett mást a reflektorfénybe, hanem mert ez volt ebben a versenyszámban az első győzelmi címe.

Fotó: @BloodHorse Twitter