Krónika – a huszonhetedik

Szombaton királynői bemutatót láthattunk Ausztráliában.

A már nem is tudjuk, milyen szuperlatívuszokkal jellemzett Winx 27. győzelmét aratta zsinórban, ezúttal a randwicki George Main Stakes-ben. Az újabb start ezúttal is újabb diadalt és újabb történelmi tettet jelentett: a legendás Kingston Town után most Winx vette át a stafétát, mint az itt legtöbbször győzedelmeskedő telivér. Harmadik alkalommal hozta ugyanis el az első díjat a George Main-ben.

„A sarkon kérleltem, hogy gyorsítson, de ő jobban ismeri a pályát, mint én. Tudta, mikor kell megindulnia, és amint egyenesbe ért, meg kell hagyni, az valami fantasztikus érzés volt.” – nyilatkozta Hugh Bowman, a csodakanca állandó lovasa.

 

Chris Waller szintén osztotta Bowman nézeteit: az idomár is megmondta, ha „minden alkalommal megakartuk volna nyerni a versenyt a 300 méteres távoszlopnál, akkor valószínű csak második-legjobbként jössz ki a dologból.” Majd az egekbe magasztalta a zsokét – no meg a lovat.

A néző azonban lerágta 10 körmét, mire a királynő úgy gondolta, megindul a cél felé. Akkor viszont már nem volt megállás, négy hossz választotta el Le Romain-től a célvonalban.

Waller szerint a 20. Gr 1-es győzelmét jegyző Winx következő állomása a negyedik Cox Plate felé az október 8-ai Turnbull Stakes lesz.

Természetesen nem csak a Winx Stakes volt terítéken Ausztráliában Gr1-es versenyekből: a szintén mérföldes Makybe Diva Stakesben Grunt hálálta meg a visszatérést a nagy flemingtoni gyepre és szerezte meg második elitkategóriás győzelmét. A négyéves mén még tavaly itt nyerte az Australian Guineas-t és még egy alacsonyabb kategóriás futamot, majd sosem ismételte meg bravúrjait a szűk caulfieldi turfon.

A hétvége krónikája olyan terebélyes, mintha szezonvége lenne – pedig csak arra készülnek hőseink. Ír és angol versenyeinkről már beszámoltunk, de egészen friss és szomorú hír, hogy a legyőzött bajnokok, nevezetesen Saxon Warrior és Alpha Centauri mindketten befejezik versenykarrierjüket. Mindketten sérülésig küzdöttek a győzelemért, de végül másodikként értek célba. Igazán kár, hiszen a hihetetlenül erős évjárat két csillagát tisztelhettük bennük.

És ha már erős évjáratok: Oscar Performance újra csúcsra ért, ezúttal négyévesen. A 2016-ban még Breeders’ Cup-on brillírozó telivér háromévesen is nemzetközi mezőny előtt ért célba, most pedig először ő maga is külföldre utazott, amikor Kanada egyik legnagyobb versenyét, a mérföldes Woodbine Mile-t húzta be Kitten’s Joy fia. Legutóbb Arlington-ban lószállító vitte le a pályáról, így a tulajdonosoknak nem maradt szárazon a szemük Oscar Performance start-cél győzelme után.

Még szintén Woodbine-ban a másfél mérföldes Northern Dancer Turf-ben (Gr1) élte újra szerencsenapját Johnny Bear és csapata. A hétéves herélt 12 hónapja abszolút felforgatta a versenynapot, mikor totális esélytelenként aratott itt győzelmet a nemzetközi mezőnyben, míg idén már előre fel tudtunk készülni meglepetésére. Papíron ugyanis most se rá tettük volna a pénzünket, de azért idén is elég jól megfizették a belé fektetett bizalmat a bukik…

Fotó: @BH_AEberhardt Twitter