Krónika – trénerből ügynök

Folytatjuk tegnap megkezdett krónikánkat.

Georgina Baxter tréner 25 napos eltiltást kapott, minekután Association of Racing Commissioners International és a Florida Division of Business and Professional Regulations szerint három alkalommal is vétett a gyógyszeres kezelési szabályok ellen. A szabálysértések mind a Flunixin, mind a Fenilbutazon (Bute) jelenlétére vonatkoztak amelyek Blings Express, Fallen Leaf és  Trev Gulfstream Parkban és Tampa Bay Downs-ban futott versenyeit követően kerültek felszínre. A pályafutását 2018-ban kezdő tréner hölgy ráadásként 7,500 dollár bírságot is kapott.

Hasonló sztori kerekedett Manhattanben is, ahol döntés még nem született bírságot illetően, de 27 személyt vádoltak meg illegális szerek használata miatt. Többük nem csak használta, de terjesztette is a doppingszereket, átcímkézve. Közéjük tartozik hivatásos gyógyszer-ellátó, állatorvos, és Jason Servis tréner is, akit manapság csak úgy írunk körül, mint Maximum Security trénere. Egy kikerült telefonbeszélgetés szerint a diszkvalifikált Kentucky Derby nyertes, és nemrég Saudi Cup-bajnok telivért SGF-1000-et kapott futamok előtt, melyre biztatóul társa csak annyit mondott: “Ne aggódj, nem is tudják letesztelni. Amerikában nincsen rá teszt.” A hír hallatán Servis-t azonnal kirúgta Gary West, és Maximum Security-t mostantól Bobb Baffert istállójában lehet megtalálni.

Egy érdekes story szintén az USA-ból. Kiaran McLaughlin a Godolphin és a Shadwell trénere abbahagyja a a szakmát, hogy a  20 millió dolláros szaúdi kupát nyerő Luis Saez ügynöke legyen. (A Shadwell már be is jelentette, hogy amerikai tréningezésű lovai Todd Pletcher istállójában folytatják karrierjüket.)

Nehéz döntés volt. 26 és fél évig a világ egyik legjobb munkája volt az enyém, amely során olyan nagyszerű emberek vettek körbe mint például a Maktoum család. Nehéz  távozni, mert annyira jól bántak velem mindig“.  – mondta a tréner, aki most visszatér az eredeti hivatásához, hiszen 1993 előtt is zsoké-ügynökként tevékenykedett.

1577 győzelmet aratott ebben a 26 évben, és egészen biztosan a Dubai World Cup és a Breeders’ Cup Classicot nyerő Invasor pályafutása legjobbja.

Mike Smith finoman fogalmazva is berágott a 200 ezer dolláros büntetése kapcsán. “Semmi esetre sem éreztem, hogy túl sokat ütöttem volna rá.  Lehet, hogy kicsit átléptem a számot, de ennyi történt. Soha nem ártottam senkinek. Az egész világon átrepültem, és a kerestem 60%-a elment a büntetésre. Annak mértéke nincs arányban a tettem súlyával.”

Kicsit? Viccelsz? Ugye-ugye Mike, ha kimozdulsz Amerikából, máris te vagy az “áldozat”. Ha én lennék döntéshozó pozícióban, már legalább 10 éve bevontam volna a licencedet!

Horse Racing Ireland kedden mutatta be a ötéves stratégiai tervét a nyitóképen látható Curragh kapcsán. Egy második, négyévszakos pályát terveznek építeni (ahogyan Tipperaryben is!)  és a 2021-es 377 meetinghez képest, 2024-re már 416 versenynapot terveznek.

A Breeders’ Cup Limited pedig 4 milliós emelést jelentett be, így a versenynap összdíjazása 35 millió dollár lesz. 6 lesz ebből kiosztva a Turf-ben, amely így a Dubai Turf és a Dubai Sheema Classic mellett a világ legdrágább gyepes, Gr1-es futama lesz. Összességében természetesen csak második, a királykategóriát még el nem nyerő Everest mögött. Ennél is fontosabb, hogy az ázsiai nagy futamokhoz hasonlóan nyolc helyett, ők is tíz lovat fognak díjazni.

Hétezerrel kevesebben, mint tavaly, de így is 60, 664 rajongó látogatott ki a Cheltenham Festival nyitónapjára. Míg a legtöbb európai országban felfüggesztik vagy zárt kapuk mögött rendezik a sporteseményeket, az angolok – mint az a képen is látható –  épp ellentétes utat járnak be.

Kép: archdaily.com