Közeleg az ünnep

Hagyományosan mindig a szerdai zsokévetélkedés vezeti fel a vasárnapi Turf Világbajnokságot.

Most sincsen ez másként, és nem is óhajtjuk az Önök idejét rabolni, hogy egy hosszú cikkel zavarjuk meg az ünnepi készülődést, kizárólag a  legfontosabb adatok közlésére szorítkozunk.

A helyszín a varázslatos Happy Valley, ahol négy futamban vetélkednek majd a lovasok. Nagyon nem érdemes cizellálni a  dolgokat. A négy futam során a legtöbb pontot elérő lovas lesz a bajnok. (12,6,4,3 a pontozás.)

Hogy micsoda elképesztő versengésről beszélünk, íme pár győztes az elmúlt évekből, szigorúan a teljesség igénye nélkül: a korábbi nyertesek között találhatjuk tehát Douglas Whyte, Ryan Moore, Joao Moreira, Hugh Bowman, Zac Purton és Silvestre de Sousa nevét is.

Az idei fellépők névsora:

 

Zac Purton, Joao Moreira, a nyitóképen látható címvédő Karis Teetan, Vincent Ho, Alexis Badel és Neil Callan képviseli a helyi színeket. Mellettük William Buick, Ryan Moore, Hollie Doyle és szerelme, Tom Marquand lesz ott Angliából, míg Mickael Barzalona és Pierre-Charles Boudot a franciáktól. Az első 500 ezer HK dollár pénzdíjat nyer, ami hozzávetőleg 19 millió forintnak felel meg. Az eddigi bajnokok.

A helyi sajtó egyébként tenyerén hordozza 2020 ünnepelt csillagát, Hollie Doyle-t, aki számára a győzelem káprázatos évének megkoronázása lenne. Mondanunk sem kell, hogy még nem nyerte hölgylovas ezt a  kiírást, sőt talán nem is kapott még meghívást.

Tom és én nagyon várjuk, hogy Hongkongba menjünk” – mondta Doyle. „Ez egy olyan hely, ahová mindig is vágytunk, ezért izgatottan állunk a kihívás elé. Nagyszerű alkalom arra, hogy egy káprázatos év végén ott lovagoljunk. Ez az esztendő eléggé őrült volt mindkettőnk számára. Nem is alakulhatott volna  jobban. Nagyon hálásak és elégedettek vagyunk. Már alig várjuk a következő évet, és igazán fantasztikus lenne még ennél is szenzációsabb szezont zárni. Szeretném egyszer megnyerni a zsokébajnokságot. Nem tudom, hogy ez idén, jövőre vagy 10 év múlva fog sikerülni, de folyamatosan a legjobbat próbálom nyújtani.”

A Sunday Timesnál már Év Sportolója díjat nyert zsoké, olyan  világsztárokkal küzd a BBC hasonló elismeréséért, mint például a Michael Schumacher hetedik világbajnoki címét idén elérő,  Lewis Hamilton,  Formula 1-es pilóta.

Láthatják nem akármilyen lovasok vetélkednek majd egymással, ezért a díszes kupáért.

Az első bajnoki futam 13:10-kor indul.

Kiváló szórakozás lesz, amit csak a képernyők előtt lehet majd követni, hiszen a nézők ismét ki vannak zárva a hongongi versenyekről. Idehaza pedig facebook oldalunkon, ahol élőben tudósítunk az eseményről. Ráadásként szerdán és csütörtökön Bill Hartackot méltatjuk a Racing Portal blogon.

Kép: www.scmp.com, hkjc.com