Könnyes győzelmek

Parádés ausztrál versenyek…

Illendő a pénteki, Gr1-es összecsapással, a Manikato Stakes-szel kezdenünk.

Amely nem egyszerű duplázást, hanem versenyrekordban elért győzelmet hozott.

Hey Doc (Duporth) 2017-ben már megnyerte ezt a  futamot, de azóta csak egyetlen egy győzelmet aratott  a legfelső szinten.

Luke Currie zsoké meglehetősen szerencsésnek vallhatja magát, hiszen szerdán kis híján komoly sérülést szenvedett egy meglehetősen veszélyes versenyszituációban, amit épségben megúszott, szombaton pedig már boldogan ünnepelhetett.

Egyszerűen gyönyörű. Amikor felgyorsul, a szívét adja nekünk.”– mondta a zsoké. “Minden alkalommal hozza ezt a versenyek során.”

A világsajtóban taroltak azok a képek, amikor is a ló legjobb barátja, azaz munkalovasa, Camille Piantoni egyszerűen képtelen volt megállítani a könnyeit. Miért is kellett volna egy ilyen remekbeszabott győzelem után?

Az új versenyrekord egyébként 1:08,76

Másnap reggel már végre nem esőben futották a Cox Plate 100. kiadását. Szörnyű volt látni az üres lelátókat, hiszen az ausztrál broadcaster rengetegszer használ légifelvételeket, de annak örüljünk, hogy legalább megrendezhették a jubileumi futást.

14 gyönyörűen előkészített – köztük két európai – telivér várta a startot. Aidan O’Brien olyan negatív spirálban van, mint talán pályafutása alatt még sohasem. Idomítottja, az előzetesen csak közepes esélynek vélt Armory kiválóan futott, de csakúgy mint a Caulfiled Cupban Anthony Van Dyck-nak, neki is a második helyezés jutott.

Ciaron Maher & David Eustace idomítottja, az ír tenyésztésű, Sir Dragonet a 100. Cox Plate nyerője és egyúttal ez a trénerpáros első közös Gr1-es sikere.

Sőt a dobogón kizárólag ír  tenyésztésű telivérek, amit Tom Magnier nem is mulasztott el tweetelni.

A győzelmet ezáltal picit magunkénak érezhetjük, hiszen a mennybe ment győztes szeptember 20-ig a Coolmore Partners tulajdonában állt és akkor vásárolta meg mostani tulajdonosa.

A futam jelentőségét jól mutatja, hogy azt negyedjére megnyerő, 51 éves Glen Boss sírt a nyeregben adott interjúja során, pedig pályafutása során már  86 Gr1-es nagydíjat és több mint 170 millió dollárt nyert!

“Ez egy különleges verseny, és egyszerűen nem tudtam volna jobban elképzelni ezt a futást. Egy szép utazást adott nekem. Az egész verseny alatt az ujjaimat rángatta, jelezve ezzel: “hé itt vagyok, jól vagyok”. Azt gondoltam közben: meg fogjuk nyerni, mert felkészült a feladatra. Így is lett. Mindenkinek köszönöm!” – mondta a könnyeivel küszködő Boss. Aki egyébként 2000 dolláros büntetést kapott a Covid-protokoll megszegése miatt.

Maher – aki tréneri pályafutása legnagyobb, legfontosabb pillanatának nevezte a győzelmet – csak annyit tudott a mikrofonba mondani: Unbeliavable!

Örömteli, hogy Jamie Kah mindkét Gr1-es futamban képviselte a gyengébb (?) nemet, sőt szombaton…

A világ galoppsportjában egyre komolyabb szerepet töltenek be a hölgyek. Gondoljunk Mickaëlle Michel-re, Sophie és Hollie Doyle-ra, Hayley Turnerre vagy a magyar szupertehetségre, Gönczi Rebekára. És ezt nagyon örömteli leírni!

Cox Plate napon négyet nyerni!! Gondoljanak bele. Na ez az Unbeliavable.

Kép: World Horse Racing Twitter

One thought on “Könnyes győzelmek

Comments are closed.