Kiütéssel Chantilly-ban

A hétvégi meglepetés a csatornán túl folytatódott.

Ahogyan az epsomi krónikákban Papp Virág kolléganőm megírta, ott is borult a papírforma, ahol épp a Ballydoyle-ból került ki a győztes; úgy a kiszámíthatatlanság a Derby francia „testvérét”is megszállta. Csak épp az utolsó pillanatban.

A 179. Prix du Jockey Club, avagy a francia Derby két potenciális kimenetellel kecsegtetett: vagy Aidan O’Brien, vagy a francia Guineas nyertes töri meg „átkát”. Utóbbi jó 1900 méterig megvalósulni látszódott: a Poule d’Essai des Pouliches fenomenális győztese, Persian King könnyedén az élre állt, de 150-nel a vége előtt már a torkán akadt a szó a közönségnek. A favoritot játsznyi könnyedséggel hagyta le az előzetesen 13-1-hez adott Sottsass, ki pályarekorddal robogott a célba. 2:02.90-es idejével Jean-Claude Rouget idomítottja több mint egy másodpercet javított a 2100 méteren; de majd’ 3 másodperccel futotta gyorsabban Derby-t azóta, hogy 2005-ben visszavettek a távból. Pedig előtte nem sokat mutatott magából Siyouni fia a publikumnak, hiszen egy Listed győzelmet és Gr3-as ötödik helyezést jegyez utóbbi két startja.

 

Milyen kár, hogy pont eme dicső pillanatban nem lehetett a helyszínen Rouget mester, ki szombat este kisebb agyvérzést kapott és a kórházi ágyából követte az idei Jockey Club történéseit. A pályán Jean-Bernard Roth asszisztens trénere helyettesítette, ki így nyilatkozott:

„Ez mindig egy hosszú távú munka: bízunk azokban a lovainkban, akiket körültekintően választottunk az áverésen, és folyamatosan javulnak a pályán. Ez egy fantasztikus pillanat, az egész csapat érdeme, mindenkinek kijár a gratuláció. A zsoké nagyszerű munkát végzett.”

Az olasz Cristian Demuro kuporgott Sottsass nyergében, kinek többszörösen is de ja vu-ja lehetett: két éve ugyanitt aratott győzelmet Brametot-tal; és Peter Brandt színeiben már korábban is igazi klasszist ülhetett (La Cressonniere-t pl. a 2016-os Prix de Diane megnyerésekor). „Ő egy igazi Group 1-es ló, és szerintem a másfél mérföld meg se kottyanna neki.” – nyilatkozta lováról Demuro, ki ötödik felsőkategóriás győzelmét aratta Rouget-tel. A mesternek pedig ez a negyedik trófeája volt a Derby-ben.

„Mondhatom, hogy Jean-Claude Rouget nagyon is ismeri a lovait.” – nyilatkozta a tulajdonos, Peter Brandt. „Nem fogom mister Rouget szerepét átvenni és eldönteni, merre fusson legközelebb, de azt mondhatom, hogy 50 évvel ezelőtt vettem részt az első Arc-omon, és az az a futam, ahol egy nap győzni szeretnék.”

Sottsass-szal ellentétben valaki biztosan nem nézegeti Európa legnagyszerűbb 2400 méteres futamát. André Fabre szerint „ez túl messze volt a lónak” : Persian King-nek sok volt a 2100 méter, így legközelebb már biztosan visszavesznek.

„Nagyon jól futott, és azt hittem, nyerni is fog, de egy jobb ló leelőzte. Nagyon próbálkozott, de ez a lóverseny.” – nyilatkozott Fabre.

A külföldi indulók labdába sem rúgtak idén: Aidan O’Brien érte el a legjobb eredményt Cape Of Good Hope-pal, ki negyedikként ért célba, ezzel az ír trénerzseninek még mindig üres a polca a Prix du Jockey Club részlegen.

Két hét múlva újra találkozunk a francia gyeppel, ekkor futják ugyanis a kancák Prix de Diane-ját. Tartsanak akkor is velünk!

Fotó: @worldsbesthorse Twitter