Kis mezőnyök, de parázs futamok

Prága és Newmarket után szombat éjszaka képzeletben átszeltük az óceánt, hiszen lefutották azokat a csúcskategóriás futamokat, amelyeket Papp Virág ajánlott az Önök szíves figyelmébe.

Igazságos eloszlásban ezek közül kettő jutott a keleti partra, kettő pedig a nyugatira.

Kezdjük a Belmont Parkban történtekkel, már csak azért is, mert ott futották a legnagyobb érdeklődésre számot tartott versenyt, a pontosan 100 évvel ezelőtt életre hívott Jockey Club Gold Cup Stakes-t (Gr1, 2000 m, 750 e USD). Előzetesen talán fanyaloghattunk az ötfős minimezőny kapcsán, de a célegyenesben az összes rossz érzésünk elpárolgott, mert a három favoritból kettő olyan emlékezetes küzdelmet vívott, mint Rodrigo és Akito a 2000. évi Magyar Derbyben. A célt Vino Rosso érte el előbb, de a győzelmi koszorú mégis Code of Honor nyakába került.

Ez szinte hihetetlen, hiszen emlékezhetünk rá, hogy a derbyben kialakult lökdösődés következtében Claude R. McGaughey idomítottját a harmadik helyről másodikra léptették elő, szombat éjjel pedig ugyanígy a zöld asztalnál hullott ölébe a győzelem. Hogy jogosan? Nézzék a videót.

Szerintünk semmiképp. Igaz, hogy volt némi interferencia  a két ló között, de a videón jól látszik (1:54-től), hogy Code of Honor tart a barrier felé (és a végül harmadik Tacicus elé) és ő inkább okozta a “súrlódást”, mint Vino Rosso. Mindenesetre így Code of Honor (Noble Mission) sorrendben harmadik győzelmét aratta.

„Azt kell gondolnom, hogy ő az ország legjobb háromévese. Ki tett nála többet?  Maximum Security ugyan nyert néhány Gr 1-et, de hol van most? Mi már az összes idősebb lovat is megvertük, akik kiálltak ellenünk. Hogy indulunk e a Breeders’ Cup Classic-ban, amelyre ezzel kvalifikálódtunk? Meglátjuk, hogyan jön ki a ló ebből a versenyből és egyezettek Farish úrral, a tulajdonosával.” – mondta McGaughey.

A Vosburgh Stakes-ben (Gr1, 1200 m, 350 e USD) csak négyen indultak, mégis ez az összecsapás is parázs izgalmakat tartogatott, ugyanis Imperial Hint (Imperialism) orrhosszal verte Firenze Fire-t. Homokon abszolút kiváló az 1.08.35-ös lefutási idő. A káprázatos képen kiválóan látszik a különbség.

Azért a két csúcsparti összesen 9 indulója nem éppen a lóversenyzés legjobb reklámja volt New York-ban.

A hat legfontosabb futamon Irad Ortiz Jr, Javier Castellano és John R Velazquez igazságos 2-2 győzelemben osztozott meg.

Sajnos az ország másik végében sem volt nagyobb a futtatói kedv, ráadásul, míg a Belmont Parkban mindkét befutó izgalmasra sikeredett Santa Anita-ban ez nem volt elmondható.

A kancák számára kiírt Rodeo Drive Stakes-ben (Gr1, 2000 m, 300 e USD), kiváló partnerség született, hiszen Mike Smith és Colonel John lánya kiválóan működtek együtt a gyepre kiírt futamban így a nyerő Mirth számára következhet a BC Filly & Mare Turf. Ahogy pestiesen mondják: Beau Recall a pálya pénzét elvitte második helyezésével, de bő egy hónap múlva javíthat és visszavághat.

Az Awesome Again Stakes-ben (Gr1, 1800 m, 300 e USD) Mongolian Groom (Hightail) megtréfálta a favoritokat, vagy ahogyan a BloodHorse írja: ellopta a showt. Gyakorlatilag start-cél győzelmet aratott Enebish Ganbat idomítottja, aki így beszélt örömében:

“Amerika két legjobb lovával, McKinzie-vel és Higher Power-ral szemben futottunk. Nem gondoltam, hogy legyőzheti őket. Nem, nem, nem. A két legjobb edző (Baffert és Sadler – a szerk.), a két legjobb ló. Hogyan tudtuk legyőzni őket? Fogalmam sincs, de láthatják, megtörtént.”

Ez röviden az amerikai krónikánk. Holnaptól kizárólag az európai lóversenyünneppel foglalkozunk. Tartsanak velünk.

Kép: BklynBckstretch twitter @lrfracing twitter