Kilépett Winx árnyékából

Ne halogassuk tovább, hanem mondjuk ki világosan: Chris Wallernek újabb klasszis kancája van!

Ahogyan az ötéves Verry Elleegant (Zed) nyerte a Chipping Norton Stakest (Gr1, 1600 m), az a nagy előd legszebb napjaira emlékeztetett bennünket. Az öldöklő finálé a lóversenysport minden szépségét felvonultatta. Még öt méterrel a vége előtt is öt lónak volt esélye a 600 ezer dolláros első díjra, de a hetedik Group 1-es győzelmét jegyző kanca volt az, aki elsőként csapott célba, méghozzá a két Cummings idomítás, Colette és Avilius előtt.

Biztosan sokat fogjuk még emlegetni ezt a futamot, hiszen egyértelműen 2021 eddigi legnagyobb versenyét láthattuk. Persze ez Verry Elleegant esetében aligha meglepő, mert hét Gr1-es címéből négyet is igen szűken, ehhez hasonlóan nyert. A sors fura fintora, hogy a győztest, a leginkább James Cummings által foglalkoztatott James McDonald ülte.

Csodálatosan nézett ki a ringben, és azt hiszem, talán még soha nem mondtam ilyet róla. Csak egy „igénytelen lány”, aki úgy küzd, mint egy tigris, és azt hiszem, így illene mindenkinek harcolnia. Nyilvánvalóan nagyon jó, egy igazán minőségi ló, és azt hiszem, mindenki látta ma mekkora harcos ő. Collette ugyan „lehűtött minket” a háromszázas oszlopnál, majd láttam, hogy Avilius egy jól időzített futással érkezik, így mondhatom, hogy kemény győzelem volt.  Nyilvánvalóan minden verseny egyformán fontos, de talán „a Ranvet” következhet számára, vagy ha elég bátrak leszünk, akkor jöhet a (4 millió dolláros – a szerk.) Queen Elizabeth.” – mondta a meghatódott Chris Waller.

Flemingtonban az Australian Guineas (Gr1, 1600 m) is hasonló befutót hozott. Itt egy négyes bolyt szakadt el a többiektől, azonban ennek nem volt tagja a kívül forduló, ezáltal hosszakat veszítő Ole Kirk. A nagy favorit Tagaloa igazolt hírnevét, de most meg kellett elégednie a harmadik hellyel, mert őt és Cherry Tortoni-t is megelőzte Lunar Fox (Foxwedge), aki valószínűleg az új évezred legnagyobb meglepését okozta ezzel.

Az első helye ugyanis 251x-es (!) tétosztalékot jelentett a rá fogadóknak.

Nem csoda hogy nem favorizálták. Legutóbb 1400-ra 12. volt Gr3-ban, és egyetlen királykategóriás versenyében ötödik. Ez a Caulfield Guineas volt még októberben. Aligha meglepő, hogy az ausztrál szaklapok sokként írnak győzelméről. „Lunar Fox elhallgattatta a fogadókat és a bukmékereket.” Lunar Fox okozta az elmúlt évek Gr1-es versenyeinek egyik legnagyobb zűrzavarát.” – hogy csak két szalagcímet említsünk.

A Tweetben láthatják, hogy az apja viszont második Gr1-es győzelmet jegyzi egy hónapon belül.

A zsoké, Michael Dee alig tudta elhinni: „Hogy őszinte legyek, nem sok reményt fűztem hozzá. Senki más sem tette igazán … de ma csak annyit tehettem, hogy elvégeztem a munkámat a legjobb tudásom szerint, és reméltem, hogy a ló jól fut majd. Kétségtelen, hogy megpróbáltuk a futását blinkers-ben. A kikentrézéskor még nem tapasztaltam rajta, hogy ez bármiféle változást hozott volna nála, de a startgépből kiválóan ugrott ki és éreztem, hogy készen áll. Igazán odatette magát. Alig hiszem el, hogy ez történt.”

Ekkora ugyan nem, de kisebb meglepetés történt a Surround Stakes-ben (Gr1, 1400 m) is, ahol Forbidden Love (All Too Hard) aratott hangsúlyos győzelmet. Richard és Michael Freedman szintén nem favorizált háromévese, három hosszal verte a nagylétszámú társaságot és az ő győzelme tízszeres osztalékot fialat a benne bízóknak. A testvérpárnak pedig első Gr1-es kupáját!

Biztosan nem úgy nyert, mint egy 10 dolláros esélyű ló, hiszen 3 hosszal verte őket.” – írja a Just Horse Racing.

Az egykor 150 ezer dollárért vásárolt telivér már 700 ezernél is többet keresett, akire vagy a Coolmore Classic (1500 m) vagy a Doncaster Mile várhat.

Tom Marquand nem zárt kiemelkedő napot. Egy Gr2-es harmadik helyezés mellett, a másik négy lovával nem ért pénzes helyre.

Kép: justracing.com.au Twitter