Kétszer nyolc, azaz 16

Aidan O’Brien csapatának elképesztő tartolását hozta az európai galoppsport legfontosabb hétvégéje, hiszen az ír fenomén idomítottjai nyerték mindkét epsomi klasszikust.

A kancadíjban Love (Galileo) megmutatta miféle gének lakoznak benne, ugyanis amikor ritmust váltott, senki sem tudta vele a lépést tartani. A bírói ítélet szerint 9 hosszal győzött istállótársa és apai féltestvére, Ennistymon előtt.

Aidan O’Brien nem akárhogyan, hanem kettős győzelemmel ünnepelte legújabb Oaks sikerét, ami bizony már a nyolcadik volt számára a sorban.

„All you need is Love” – használja a jól ismert klasszikust a Racing Post, de elnézve ezt a győzelmet, valóban nem sok mindent lehet hozzátenni. Nem csak a kilenc hosszas győzelme volt csodálatos, hanem ahogy Moore kérésre kecsesen gyorsított és szinte elrepült vetélytársaitól. A Twitteren “Minding II”-ként is írnak az idén még veretlen, kétszeres klasszikus nyerőről, aki nyitóképünkön látható.

Ma kivételes volt. Mindig tudtuk, hogy nagyon jó. Ezt már bizonyította már a Guineas-ben is, de most egy újabb lépést tett előre. Imádtam ezt az utazást a nyergében. Ennél nem is lehetett lenyűgözőbb.” – mondta a lovas, Ryan Moore.

A nap hőse, Aidan O’Brien viszont ismét könnyekig meghatottan beszélt arról, hogy mennyire más a győzelem egy abszolút saját tenyésztéssel, mert Love mamája, Pikaboo is az övék.

Gyorsabb volt, mint Enabele anno az Oaksban, így most ő (Love) a másodfavorit az Arc-ban.

Hát még mennyire lehetett meghatódva bő egy órával később, amikor is Serpentine 25/1-hez adott előzetes oddsal vágtázott át elsőként a célon.  Mi a közös a két győzelemben?

A Derbynyerő is Galileo ivadék és ez a siker is éppen nyolcadik volt a világ legrangosabb futamában az ír fenomén számára.

Ha nem lenne még elég a  csodákból, jöjjenek további érdekességek.

Nézzük a három dobogós előzetes oddsait:

  • Serpentine 25/1
  • Khalifa Sat 50/1
  • Amhran Na Bhfiann 66/1

Mondhatjuk, hogy ez volt az új évezred legnagyobb meglepetést hozó derbyje? Valószínűleg nem tévednénk sokat. Mindenesetre ötvenötezerszeres volt a hármasbefutó osztalék. Láttak már valaha ilyet?

A két klasszikus hat dobogósából négynek Galileo a papája, sőt ha úgy vesszük ötnek, hiszen az Oaks harmadikjának, Frankly Darlingnak a nagypapája az uralkodó. Aidan mellett tehát a number one fedezőmén is a csúcson.

Az sem mindennapi, hogy a startgépben hat olyan lovast számlálhattunk, akik most debütáltak  az univerzum első számú futamában, ráadásul kettő közülük az első két helyen végzett. A 30 esztendős ír, Emmet McNamara ezzel a sikerrel egycsapásra a legismertebb zsokék közé került, míg a  Khalifa Sat nyergében célba érő, Tom Marquand már éppen eléggé megalapozta hírnevét Ausztráliában.

Senkit nem láttam körülöttem, de igazán nem is akartam senkit sem látni. Fogalmam sem volt mekkora az előnyöm. Egészen szürreális, hogy megnyertem a  világ legnagyobb versenyét. Egyszerűen nem tudom elhinni. Remélem, szegény apám nem kapott szívrohamot.” – mondta Emmet McNamara, akinek nem csak első derbygyőzelme ez, hanem az első Gr1-es trófeája is.

Az Oaks lefutási ideje (2:34.06) “a kocogás” ellenére is gyorsabb volt, mint a Derbyé (2:34.43).

Láthatják, hogy nem csak a nézők kizárása miatt lettek emlékezetesek az idei klasszikusok, hiszen ezek a meglepetések és parádés teljesítmények jó néhány napig még beszédtémát szolgáltatnak számunkra.  A magyar lóversenyzés és lovassport két emblematikus alakja, azonban már szombat este elmondta számunkra megtisztelő véleményét.

Aidan és Emmet – a nap hősei még Curraghban, hiszen a legenda nem volt ott Epsomban.

A Magyar Turf Club facebook oldalán aktuális interjúalanyunk,  Vas József arról beszélt, hogy enyhén szólva az írek megviccelték (ő persze nem ezt a  szót használta 🙂 ) a  mezőnyt, hiszen annyira figyelte minden lovas Dettorit, hogy nem foglalkoztak a vezetőlóval, márpedig ez óriási hiba. Elmondása szerint egy derbyben nem szabad 100 méter előnyt adni, még egy szerény képességű lónak sem. Ki merne vitába szállni vele, főleg a látottak után?

A Magyar Lovassportok elsőszámú szakírója, Szebényi Dániel is megtisztelt bennünket véleményével, aki azt fogalmazta meg, hogy intő példa volt mindannyiunk számára, hogy bizony sokszor hajlamosak vagyunk csak a “nagy lovasokat és az oddsokat” figyelni,  pedig minden esetben kizárólag a lóból szabadna kiindulni.

A mennybe ment telivér igaz, hogy egy nyeretlen mezőnyt, de óriási stílusban, kilenc hosszal szórt el június 27-én, azaz a lovasok nagy része biztosan nem vette ezt figyelembe. Itt érnek össze Vas József és Szebényi Dániel által elmondottak, hiszen a tizenkétszeres derbynyerő is azt hangoztatja: egy ilyen futam előtt, minden lovat részletesen fel kell(ene) térképeznie a lovasnak. Íme az akkori futása:

Hogy a két magyar szakember mennyire nem beszél a levegőbe, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Racing Post is finoman sugalmazza, hogy bizony itt egy-két zsokét meg kell kérdezni, hogy mire is vártak igazából?

Mindannyian együtt figyeltük a versenyt” – mondta O’Brien. “Donnacha öt furlong után mondta: Emmet nyer. Elől futott nagyon kényelmesen, és senki sem akarta “kihívni” őt, nem akarták megállítani. Emmet ragyogó lovagolást mutatott be. Jól értékelte a tempót, és tudta, hogy a ló képes lesz másfél mérföldön ebben a ritmusban futni.

Ismét kikapott a Királynő

“Six-year-olds can take a bit longer and we’ve got to be realistic but John (Gosden) is happy with (Enable) and we’re hopeful of a very good run” – ezek Teddy Grimthorpe, Khalid Abdullah versenymenedzserének szavai voltak még Enable vasárnapi futása előtt.

Egészen elképesztő médiaérdeklődés övezte minden lépését. Még azt is élőben mutatta az ITV, amikor levezették arról a  speciális kamionról, amely királyi lakosztályul szolgál számára utazásai során.

A címvédő nem is okozott csalódást. Káprázatos “nyitóformával” jelentkezett, de Ghaiyyath ellen nem volt orvosság. Mi is a Godolphin legújabb szuperlovának győzelmét tippeltük, ami be is jött, hiszen egy másodpercig nem tudta veszélyeztetni Őt Enable, sőt a “Turf Királynője” Japan-t is csak az utolsó métereken tudta maga mögött hagyni.

Gosden abszolút nincs elkeseredve. Elmondása szerint Enable tökéletesen futott, hiszen ne feledjük számára ez csak egy felhozó verseny volt “a King George“-ra készülvén.

A bő kéthosszas győzelmével Dubawi ivadék egészen félelmetes formát igazolt, és már-már könnyedén tartotta ezt a szupermezőnyt, ami nem éppen jó hír, a középtávú elit többi aspiránsa számára.

Nagyszerű előadás volt. A lovas szempontjából kezelhetőbbé és felnőtté vált, mindez egy csodálatos lovagláshoz vezetett.” – mondta a boldog zsoké, William Buick.

Örülök és gratulálok az őfelségének, Sheikh Mohammednek és a Godolphin csapatának. Ő egy olyan ló, akit nagyra becsülünk és újra meg újra csodálatot vált ki belőlünk. Egy fantasztikus lovaglás láttunk Williamtől.” – mondta a vasárnap 45. születésnapját ünneplő Charlie Appleby.

Isten éltesse, bár a legszebb ajándékot már megkapta és nem tőlünk! Holnap a francia derbynap krónikájával jelentkezünk.

Kép: Espom Downs Racecourse Twitter, At The races Twitter, Sporting Life Twitter