Keserédes szombat

Nem mondjuk, hogy nem hozott izgalmas befutókat a dubaji Super Saturday – de azt sem, hogy színvonalas lett volna.

Mint beharangozónkban is ecseteltük, a DWC Carnival elég megosztó téma a versenyszakmában. Maga a két hónapos rendezvénysorozat alig érdemel említést; a számtalan Group besorolású összecsapásból már sokat mondunk, ha százból akár csak egy ló kikerül, aki később Meydanen kívül is megállja a helyét.

A széria zárónapja, a Super Saturday azonban más: mint a három héttel későbbi nemzetközi csúcstalálkozó, a Dubai World Cup főpróbája, egyértelműen túlnő a felvezetésen – legalábbis legtöbbször. Nos, idén sajnos a másik eset valósult meg.

Hiába a hét kiemelt verseny, köztük két Gr1, egy kezünkön meg tudtuk volna számolni a valós eséllyel bíró külföldi aspiránsokat – pedig Meydan nem éppen a legendás helyi klasszisokról híres. Öröm az ürömben, hogy ezúttal legalább a Godolphin hegemóniája elmaradt.

Egy amerikai tulajdonú, de arab győzelemmel indult a nap, majd következett a szakmai szemszögből (általában) legszínvonalasabb összecsapás, a “csak” Gr2-es Dubai City Of Gold (a képen), ami sajnos szintén alulmúlta a tendenciát. A hétfős mezőnyben a négy Godolphin-ló az első négy helyen, élükön az Európában maximum Gr3-ban futó Walton Streettel (Cape Cross) – bár ezúttal sikeresen új pályarekordot állított fel.

Ezt a Doug Watson – Pat Dobbs tréner-zsoké duplázása követte egy ír, majd egy amerikai négylábúval – valószínűleg nem lepjük meg Önöket nagyon, ha eláruljuk, hogy hazájában egyikőjük sem aratott soha hasonló sikert.

A Jebel Hatta (Gr1; 1800 méter) bizonyult a nap csúcspontjának: a finisben öt lónak is nyerő sansza volt, négyen pedig szinte egy vonalban vágtáztak be a célba. Pontosabban csak a második-negyedik helyezett, a nagyot hajrázó Lord Glitters győzelme ugyanis mindenki számára egyértelműen látszott.

Csak a teljesség igényén: Whipper nyolcéves fia ezzel karrierje második Gr1-trófeáját ünnepelte – bár ezt a sikert még mindig nehezen tudjuk a 2019-es Queen Anne Stakes-hez hasonlítani.

Ezt a helyiek kedvence, az Al Maktoum Challenge harmadik felvonása (Gr1; 2000 méter) követte, aminek a hírverés ellenére nem véletlen nem tulajdonít nagy jelentőséget a nemzetközi szaksajtó. Salute The Soldier (Sepoy) a második futam után a záró kiírást is magabiztosan gyűjtötte be, végezetül pedig Saeed bin Suroorak és Frankie Dettorinak is jutott egy aranyérem a Gr3-as Nad Al Sheba Turf Sprint-ben Final Song (Dark Angel) fejhosszas győzelme révén.

Összegezve túlzás lenne azt állítani, hogy élvezhetetlen volt az idei Super Saturday. Láthattunk izgalmas befutókat, elvétve még nemzetközi szinten jó lovakat is. De az is tény, hogy szakmai szemszögből annyi tétje volt, mint egy edzőmeccsnek.

Képek: Horse Racing Planet, Jour de Galop